Tesu Napisano Lipiec 8, 2017 Zgłoś Share Napisano Lipiec 8, 2017 Karkowka, kaszanka, szaszlyki, skrzydelka, salatka z szynka i porem i druga z serem, ananasem i czosnkiem, bo grill. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Germanotta Napisano Lipiec 13, 2017 Zgłoś Share Napisano Lipiec 13, 2017 Znajomi dziś wpadają, to i pomyślałam sobie, a zrobię coś fajnego do szamy. Zrobiłam indyjskiego butter chicken z makaronem ryżowym i domowymi chlebkami naan z patelni. Co prawda kurczaka w sosie gotuje się strasznie długo, ale matulu, ten smak jest nieziemski. *-* Ofc nie mogło zabraknąć deseru, aka czekoladowych ciastek i http://www.mojewypieki.com/przepis/torcik-kokosowo-malinowy Później wstawię foty. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tesu Napisano Lipiec 13, 2017 Zgłoś Share Napisano Lipiec 13, 2017 Kuchnia indyjska... fuj. Moj zoladek doslownie jej nie trawi i za kazdym razem konczy sie to biegunka, dlatego juz nie ma zadnych kolejnych razow. Na szczescie curry wystepuje tez w kuchni tajskiej, koreanskiej, chinskiej i malezyjskiej, ktore bardzo lubie. Plus za deser! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Germanotta Napisano Lipiec 14, 2017 Zgłoś Share Napisano Lipiec 14, 2017 12 godzin temu, Tesu napisał: Kuchnia indyjska... fuj. Moj zoladek doslownie jej nie trawi i za kazdym razem konczy sie to biegunka, dlatego juz nie ma zadnych kolejnych razow. Na szczescie curry wystepuje tez w kuchni tajskiej, koreanskiej, chinskiej i malezyjskiej, ktore bardzo lubie. Ale... jak to? To tak jakby nie trawić ryżu i kurczaka. Tamto danie to w sumie tylko fajnie zamarynowane kawałki kurczaka w sosie maślano-pomidorowo-jogurtowym. No, z grubsza chociaż. Mieszanka przypraw to już inna sprawa. Choć przyznaję, że jeszcze póki co mam malutką wiedzę na temat kuchni świata. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterKondi Napisano Lipiec 14, 2017 Zgłoś Share Napisano Lipiec 14, 2017 Miałaś wrzucić zdjęcia Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Germanotta Napisano Lipiec 14, 2017 Zgłoś Share Napisano Lipiec 14, 2017 Za chwilę instruktor podjeżdża, nie zdążyłam. A wczoraj trochę nie byłam w stanie. Jak wrócę, będzie ciacho i bt. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tesu Napisano Lipiec 14, 2017 Zgłoś Share Napisano Lipiec 14, 2017 1 godzinę temu, Germanotta napisał: Ale... jak to? To tak jakby nie trawić ryżu i kurczaka. Ryz i kurczaka trawie, za to otoczka typowego indyjskiego dania w postaci przesadzonej ilosci przypraw sprawia, ze jedzenie staje sie niekompatybilne z moim zoladkiem. Lubie dania dobrze przyprawione, a nie takie, w ktorych glownym powodem zastosowania nadmiernej ilosci intensywnych w smaku i zapachu przypraw jest chec zamaskowania faktu, ze mieso uzyte do zrobienia dania zaczelo juz lekko smierdziec. A to jest typowe dla codziennej kuchni indyjskiej. Rozsadniejsi w stosowaniu przypraw sa Tajowie. U nich dania tez sa czesto intensywnie doprawione, ale na ogol nie przekraczaja granicy, po ktorej czuje sie juz tylko przyprawy, a nie to, do czego zostaly one dodane. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Germanotta Napisano Lipiec 14, 2017 Zgłoś Share Napisano Lipiec 14, 2017 43 minuty temu, Tesu napisał: Ryz i kurczaka trawie, za to otoczka typowego indyjskiego dania w postaci przesadzonej ilosci przypraw sprawia, ze jedzenie staje sie niekompatybilne z moim zoladkiem. Lubie dania dobrze przyprawione, a nie takie, w ktorych glownym powodem zastosowania nadmiernej ilosci intensywnych w smaku i zapachu przypraw jest chec zamaskowania faktu, ze mieso uzyte do zrobienia dania zaczelo juz lekko smierdziec. A to jest typowe dla codziennej kuchni indyjskiej. Rozsadniejsi w stosowaniu przypraw sa Tajowie. U nich dania tez sa czesto intensywnie doprawione, ale na ogol nie przekraczaja granicy, po ktorej czuje sie juz tylko przyprawy, a nie to, do czego zostaly one dodane. To, jak podchodzi się do gotowania, zależy już raczej tylko od jednostki, bo nie wydaje mi się, że w liście składników dla typowego indyjskiego dania będzie "podwójna podstarzała pierś z kurczaka". Matko, jak niedorzecznie to brzmi. Rozumiem, nadmierna ilość przypraw nie każdemu może się podobać. Ja tam jednak należę do grupy osób, która używa ich najwięcej, jak może. ^^ @fotoski z wczoraj Butter chicken Spoiler Torcik kokosowy z galaretką z malin (robienie galaretki z owoców i przekładanie jej jako całość na ciasto, nie polecam) Spoiler Ciastki czekoladowe poszły zanim zrobiłam zdjęcie, ale wyglądały mniej więcej tak (ale były o połowę mniejsze) Spoiler Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tesu Napisano Lipiec 14, 2017 Zgłoś Share Napisano Lipiec 14, 2017 7 minut temu, Germanotta napisał: nie wydaje mi się, że w liście składników dla typowego indyjskiego dania będzie "podwójna podstarzała pierś z kurczaka". W przepisie nie ma, ale Indie maja to do siebie, ze na ogol jest tam niemilosiernie goraco, wilgotno, warunki sanitarne sa slabe, a mieso tak jak i owoce czy warzywa najczesciej sprzedaje sie z ulicznych straganow, ktore najczesciej czegos takiego jak chlodnia nie maja. Piers z kurczaka moze byc swieza, ale po kilku godzinach spedzonych na straganie w takich warunkach jej mierzona czasem swiezosc nie odpowiada swiezosci smakowej i zapachowej. 7 minut temu, Germanotta napisał: Rozumiem, nadmierna ilość przypraw nie każdemu może się podobać. Ja tam jednak należę do grupy osób, która używa ich najwięcej, jak może. ^^ Rola przyprawy jest uzupelnic wrazenia, jakie odbieraja nasze kubki smakowe podczas jedzenia posilku. Natomiast jesli przyprawa calkowicie dominuje nad smakiem dania i jest jej tyle, ze w zasadzie nie ma roznicy, czy je sie kurczaka, stek z tunczyka czy baranine, bo w ustach czuc tylko przyprawe, to znaczy, ze jedzenie zostalo zle doprawione. Obowiazuje ta sama zasada co przy gotowaniu ziemniakow - niesolone sa mdle w smaku, posolone odpowiednio wydobywaja z nich smak, a przesolone smaku nie maja, bo zbyt duza ilosc soli sprawia, ze przestaje sie go czuc. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Germanotta Napisano Lipiec 14, 2017 Zgłoś Share Napisano Lipiec 14, 2017 W takim razie jeśli zacznę jeździć po świecie, Indie będę ostatnie na liście. 4 minuty temu, Tesu napisał: Rola przyprawy jest uzupelnic wrazenia, jakie odbieraja nasze kubki smakowe podczas jedzenia posilku. Natomiast jesli przyprawa calkowicie dominuje nad smakiem dania i jest jej tyle, ze w zasadzie nie ma roznicy, czy je sie kurczaka, stek z tunczyka czy baranine, bo w ustach czuc tylko przyprawe, to znaczy, ze jedzenie zostalo zle doprawione. Obowiazuje ta sama zasada co przy gotowaniu ziemniakow - niesolone sa mdle w smaku, posolone odpowiednio wydobywaja z nich smak, a przesolone smaku nie maja, bo zbyt duza ilosc soli sprawia, ze przestaje sie go czuc. Całkowicie się zgadzam (tak, muszę popracować na proporcjami dodawanych przypraw ). Miałam bardziej na myśli to, że komuś może się nie podobać za dużo wariacji smakowych. W sensie, jednym wystarczy jajecznica na maśle doprawiona jedynie solą i pieprzem, innej nie zaakceptują, a w każdym razie nie będzie im tak samo dobrze smakować. Inni natomiast wolą poeksperymentować z chilli, curry, ziołami, bo po prostu lubią ich aromat i mają dość typowej jajecznicy. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cloy7fd Napisano Lipiec 21, 2017 Zgłoś Share Napisano Lipiec 21, 2017 Dziś się spaghetti szykuje Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deathroll2097 Napisano Lipiec 22, 2017 Zgłoś Share Napisano Lipiec 22, 2017 Gołąbki z sosem grzybowym. Pierwszy raz próbowałem z takim sosem, ale smakuje całkiem ok. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tesu Napisano Lipiec 22, 2017 Zgłoś Share Napisano Lipiec 22, 2017 Jeszcze nic, ale zaraz z Abrakebabry dowioza kebaba z baranina i burgera z cwiercfuntowa porcja wolowiny. Glodny jestem. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KlaudiuszDruzus Napisano Lipiec 23, 2017 Zgłoś Share Napisano Lipiec 23, 2017 Herbatka z cytrynką + suche ciasteczka. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kufello Napisano Lipiec 25, 2017 Zgłoś Share Napisano Lipiec 25, 2017 Śniadanie, pyszna jajecznica. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vigor Napisano Lipiec 25, 2017 Zgłoś Share Napisano Lipiec 25, 2017 smazona kaszanka z cebulka. niam. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KlaudiuszDruzus Napisano Lipiec 28, 2017 Zgłoś Share Napisano Lipiec 28, 2017 Placek drożdżowy + kompot. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[Ekspert] 47 Napisano Sierpień 10, 2017 Zgłoś Share Napisano Sierpień 10, 2017 Cytuj Aktualie owsiankę z bananem. Najbardizej sycące sniadanie. najbardziej sycące śniadanie to kebab w cienkim cieście Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Germanotta Napisano Sierpień 10, 2017 Zgłoś Share Napisano Sierpień 10, 2017 Godzinę temu, 47 napisał: najbardziej sycące śniadanie to kebab w cienkim cieście a nie kawa i fajek? całe życie w kłamstwie Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KlaudiuszDruzus Napisano Sierpień 14, 2017 Zgłoś Share Napisano Sierpień 14, 2017 Omlet z m.in. szczypiorem i kiełbasą. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenris441 Napisano Sierpień 14, 2017 Zgłoś Share Napisano Sierpień 14, 2017 Ja właśnie wcinam danie, którego tradycja sięga bogatych czasów staropolskich. Potrawa, która łączy w sobie smaki swojszczyzny z lekką nutą szaleństwa. Jedzenie, które pieści podniebienie wyrazistym smakiem, którego nic innego nie jest w stanie zastąpić. Jadło, które bije polskością tak mocno, że aż Orzeł Biały jest dumny z każdego, kto je spożywa... O tak... nic nie jest tak dobre jak chleb ze smalcem... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deathroll2097 Napisano Sierpień 15, 2017 Zgłoś Share Napisano Sierpień 15, 2017 11 godzin temu, KlaudiuszDruzus napisał: Omlet z m.in. szczypiorem i kiełbasą. Cholera, może nie dzisiaj, ale takiego omleta to bym wciągnął. Dawno ogólnie nie robiłem czegoś takiego, ale czas najwyższy zrobić. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenris441 Napisano Sierpień 15, 2017 Zgłoś Share Napisano Sierpień 15, 2017 Tak się zastanawiam... Czy jestem jedynym człowiekiem na świecie, który nigdy w życiu nie jadł omletu? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[Ekspert] 47 Napisano Sierpień 15, 2017 Zgłoś Share Napisano Sierpień 15, 2017 nie, nie jesteś jeśli natomiast jadłeś jajecznicę, to wiele nie straciłeś, bo omlet to dokładnie samo, tylko trudniejsze do zrobienia Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KlaudiuszDruzus Napisano Sierpień 18, 2017 Zgłoś Share Napisano Sierpień 18, 2017 Śliwki (polskie) i suche ciasteczka (z marmoladą). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...