Sirius Napisano Wrzesień 16, 2006 Zgłoś Share Napisano Wrzesień 16, 2006 Ja zaś mam BARDZO ważne pytanie:Zna ktoś przepis na zupę czosnkową??Bo Smug nią tak w GW wychwalał, a ja wogule nigdy o takim tworze nie słyszałem :shock: . A myślałem że już nic nie może mnie zaskoczyć. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steczek Napisano Wrzesień 16, 2006 Zgłoś Share Napisano Wrzesień 16, 2006 Przepisu an zupę nei znam ale chciałbym w tym miejscu podziękować CDA za rabat 50% na pizzę! Wreszcie mogłem zjeść pizzę przy meczu i przy serailu lost bo za pierwszym razem nie wzięto rabatu, więc łącznie oszczędziałem z ... 60zł! Jeszcze raz wielkie dzięki! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snakee9 Napisano Wrzesień 16, 2006 Zgłoś Share Napisano Wrzesień 16, 2006 Ja slyszalem że to po prostu rosół z kostki +dużo wyciskanego, swiezego(z proszkiem na pewno nie wyjdze)czosnku+warzywa/przyprawy/ser, z czym kto lubi ;P Nigdy nie probowalem, ale jesli domowa smakuje tak jak Slowacka, to kiedys musze :]A slyszeliscie(moze sami probowaliscie?), ze ogórek(raczej nie probujcie z kiszonymi >,<) z cukrem smakują podobnie do arbuza? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raven_amanha Napisano Wrzesień 29, 2006 Zgłoś Share Napisano Wrzesień 29, 2006 Mój przepis na śniadanie/kolację, a czasem i obiad:-mikrofalówka(sztuk 1)-Dwie kromki chleba,-Dużo żółtego sera,-Tyle samo topionego,-i ewentualnie szynka.Produkty żywnościowe wkładamy do mikrofali, podgrzewamy około 2, 2 i pół minuty i mamy pyszne żarełko w kilka minut;] Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MEFI Napisano Wrzesień 29, 2006 Zgłoś Share Napisano Wrzesień 29, 2006 Mój przepis na śniadanie/kolację, a czasem i obiad:-mikrofalówka(sztuk 1)-Dwie kromki chleba,-Dużo żółtego sera,-Tyle samo topionego,-i ewentualnie szynka.Produkty żywnościowe wkładamy do mikrofali, podgrzewamy około 2, 2 i pół minuty i mamy pyszne żarełko w kilka minut;] Właśnie takie coś jadłem 5 minut temu;) Dobre też jest z bułkąMam pytanie: Jaka jest, według was, najlepsza zupa??? Moja to chyba Ogórkowa;) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raven_amanha Napisano Wrzesień 29, 2006 Zgłoś Share Napisano Wrzesień 29, 2006 Pomidorowa(ale z przecieru, może być domowy, byle bez kawałków pomidorów, bo ich nie cierpię). Z dużą ilością śmietany. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Paulie Napisano Wrzesień 29, 2006 Zgłoś Share Napisano Wrzesień 29, 2006 Mój przepis na śniadanie/kolację, a czasem i obiad:-mikrofalówka(sztuk 1)-Dwie kromki chleba,-Dużo żółtego sera,-Tyle samo topionego,-i ewentualnie szynka.Produkty żywnościowe wkładamy do mikrofali, podgrzewamy około 2, 2 i pół minuty i mamy pyszne żarełko w kilka minut;] Właśnie takie coś jadłem 5 minut temu;) Dobre też jest z bułkąMam pytanie: Jaka jest, według was, najlepsza zupa??? Moja to chyba Ogórkowa;)Moja to też ogórkowa i jeszcze jedna!Cebulowa + grzaneczki + serek (żółty) Jak kots chce to podam przepis Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MEFI Napisano Wrzesień 29, 2006 Zgłoś Share Napisano Wrzesień 29, 2006 Mój przepis na śniadanie/kolację, a czasem i obiad:-mikrofalówka(sztuk 1)-Dwie kromki chleba,-Dużo żółtego sera,-Tyle samo topionego,-i ewentualnie szynka.Produkty żywnościowe wkładamy do mikrofali, podgrzewamy około 2, 2 i pół minuty i mamy pyszne żarełko w kilka minut;] Właśnie takie coś jadłem 5 minut temu;) Dobre też jest z bułkąMam pytanie: Jaka jest, według was, najlepsza zupa??? Moja to chyba Ogórkowa;)Moja to też ogórkowa i jeszcze jedna!Cebulowa + grzaneczki + serek (żółty) Jak kots chce to podam przepis Jeny, ja nigdy nie jadłem cebulowej! Jakie są składniki? Sama cebula, czy co? Podaj na to przepis, to zobacze, czy mi smakuje;) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Paulie Napisano Wrzesień 29, 2006 Zgłoś Share Napisano Wrzesień 29, 2006 Składniki:- Zupa cebulowa knorr (ni może być krem, ma być zupa) - z torebki, ale palce lizać.- grzaneczki (swoje, albo gotowe) kosteczki- Ser zółty, obojętnie jakiPrzepis:Przepis przygotowania zupy jest na jej opakowaniu. Potem tylko trzeba posypać grzaneczkami i serkiem i już można jeśćSMACZNEGO !!!! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MEFI Napisano Wrzesień 29, 2006 Zgłoś Share Napisano Wrzesień 29, 2006 Składniki:- Zupa cebulowa knorr (ni może być krem, ma być zupa) - z torebki, ale palce lizać.- grzaneczki (swoje, albo gotowe) kosteczki- Ser zółty, obojętnie jakiPrzepis:Przepis przygotowania zupy jest na jej opakowaniu. Potem tylko trzeba posypać grzaneczkami i serkiem i już można jeśćSMACZNEGO !!!! Jutro kupię składniki i spróbuję tej zupy;) Powiem wam czy mi smakuje, czy nie. A wiecie co ja zawsze jem na śniadanie? Płatki na mleku na zimno. Czyli mleko z lodówki i odrazu wsypać płatki:) (Zawsze jem te chocapic, czy jakoś tak) Pycha! I jak człowieka obudzi;) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Paulie Napisano Październik 1, 2006 Zgłoś Share Napisano Październik 1, 2006 Składniki:- Zupa cebulowa knorr (ni może być krem, ma być zupa) - z torebki, ale palce lizać.- grzaneczki (swoje, albo gotowe) kosteczki- Ser zółty, obojętnie jakiPrzepis:Przepis przygotowania zupy jest na jej opakowaniu. Potem tylko trzeba posypać grzaneczkami i serkiem i już można jeśćSMACZNEGO !!!! Jutro kupię składniki i spróbuję tej zupy;) Powiem wam czy mi smakuje, czy nie. A wiecie co ja zawsze jem na śniadanie? Płatki na mleku na zimno. Czyli mleko z lodówki i odrazu wsypać płatki:) (Zawsze jem te chocapic, czy jakoś tak) Pycha! I jak człowieka obudzi;)I jak zupa dobra?? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sirius Napisano Październik 3, 2006 Zgłoś Share Napisano Październik 3, 2006 A wiecie co ja zawsze jem na śniadanie? Płatki na mleku na zimno. Czyli mleko z lodówki i odrazu wsypać płatki:) (Zawsze jem te chocapic, czy jakoś tak) Pycha! I jak człowieka obudzi;)Racja, ja tak jadam już od podstawówki.Tyle że wieczorem, po kolacjii xDCo do zupy cebulowej-czy to to samo co czosnkowa?W międzyczasie proponuję abyście spróbowali przygotować sobie tosty z papryką, nie taką zwykła tylko w proszku, najlepiej ostrą.Mniam! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niziołka Napisano Październik 3, 2006 Zgłoś Share Napisano Październik 3, 2006 Co do zupy cebulowej-czy to to samo co czosnkowa?Oczywiście, że nie W zupie czosnkowej jednym z głównych składników jest czosnek, czyli to, od czego w filmach uciekają wampiry, a w zupie cebulowej - to warzywo, które ma w sobie takie długie paski i się od tego płacze Szczerze mówiąc- dosyć często zdarza się ludziom mylić(albo wręcz łączyć) ze sobą te dwa gatunki, tworząc czosnbulę, od której płaczą wampiry W międzyczasie proponuję abyście spróbowali przygotować sobie tosty z papryką, nie taką zwykła tylko w proszku, najlepiej ostrą.Mniam! SmileDobrze się składa, że to akurat dziś poruszacie temat zapiekanek/tostów, bo akurat to mamy dziś na kolację w bursie... Swoją drogą mam nadzieję, że nie będą to te zapiekane koszmarki, które kiedys dostaliśmy, czyli: cały stary bochenek chleba przekrojony na pół, wypełniony w środku starym żółtym serem i pieczarkami, a poza tym kukurydzą(pieczona/smażona kukurydza jest paskudna :? ). Trzymajcie za mnie kciuki Dobrze Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MEFI Napisano Październik 3, 2006 Zgłoś Share Napisano Październik 3, 2006 W międzyczasie proponuję abyście spróbowali przygotować sobie tosty z papryką, nie taką zwykła tylko w proszku, najlepiej ostrą.Mniam! A to się sypie na tosta, czy wkłada się to do środka??? Dzisiaj bym tego posmakował, tylko pierw muszę papryke w proszku kupić w sklepie(obym znalazł ) Ja nieraz robię sobie"tanie danie na sucho". Wiecie co to jest??? Zupka chińska;D 1. Kupujemy w sklepie zupke chińską(i wracamy do domu;) )2. (w domu) Gnieciemy ją całą(nie rozpakowujemy jej, pierw trzeba wszystko rozgnieść)3. Otwieramy torebkę i wsypujemy do niej całą zawartość przyprawy I tak oto powstały nam "chrupki o smaku kurczaka" Tylko nie wsypujcie tych zielonych liści i tej wody(w niektórych torebkach takie coś jest), tylko samą przyprawę, aby makaron miał smak. Naprawdę mi to smakuje;) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mopers Napisano Październik 3, 2006 Zgłoś Share Napisano Październik 3, 2006 Mi rowniez ;] Kiedys nalogowo sie tym zazeralem, ale odkad zwrocilem to pyszne danie, jakos nie mam juz ochoty zeby jeszcze raz sprobowac. Moze czas sie przemoc?A co do tostow: Hmm... Z papryka? Jeszcze takich nie jadlem. Zawsze sobie robilem z majonezem. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goju Napisano Październik 3, 2006 Zgłoś Share Napisano Październik 3, 2006 ja na sniadanie jem jajeczniczkę Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MEFI Napisano Październik 3, 2006 Zgłoś Share Napisano Październik 3, 2006 Składniki:- Zupa cebulowa knorr (ni może być krem, ma być zupa) - z torebki, ale palce lizać.- grzaneczki (swoje, albo gotowe) kosteczki- Ser zółty, obojętnie jakiPrzepis:Przepis przygotowania zupy jest na jej opakowaniu. Potem tylko trzeba posypać grzaneczkami i serkiem i już można jeśćSMACZNEGO !!!! Jutro kupię składniki i spróbuję tej zupy;) Powiem wam czy mi smakuje, czy nie. A wiecie co ja zawsze jem na śniadanie? Płatki na mleku na zimno. Czyli mleko z lodówki i odrazu wsypać płatki:) (Zawsze jem te chocapic, czy jakoś tak) Pycha! I jak człowieka obudzi;)I jak zupa dobra?? Nigdzie nie widziałem takiej zupy...;P Może w Elblągu nie ma? Albo przeoczyłem... Jutro pojadę do drugiego supermarketu i zobaczę, czy tam taka zupa jest;) A może wszyscy wykupili? Będę dokładnie szukać! Jedliście kiedyś kapuśniaka? Smakuje wam??? Ja właśnie odgrzałem go w mikrofalówce. Zaraz będę go wcinał Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yennefer Napisano Październik 3, 2006 Zgłoś Share Napisano Październik 3, 2006 Śniadanie, powiadacie, przyjaciółko xD No cóż... paskudna prawda jest taka, że zwykle śniadań nie jadam, jako że z rańca mam zbyt ściśnięty żołądek albo po prostu nie zdążam. Od czasu do czasu siłą, perorując do siebie zawzięcie o rozsądku itepe ( ), zdecyduję się zjeść jogurt albo coś podobnego, ale głodna zaczynam być dopiero w okolicach 12-13 - czyli godziny mojego pierwszego posiłku w wakacje (tzn. jak udało mi się poderwać o podobnie barbarzyńskich godzinach, bo - Tsenio i Narsil [tudzież Mafcio, Mayron i sporo innych osób ] świadkami - zwykle zwlekałam się z łóżka w okolicach 16, w sam raz od razu na obiad) xDAle jeśli już, to na śniadanie toleruję ortodoksyjnie naleśniki/omlet/jogurt naturalny z płatkami. I basta xD Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pzkw VIb Napisano Październik 4, 2006 Zgłoś Share Napisano Październik 4, 2006 ja nigdy nie jadłem cebulowej! Jakie są składniki? Sama cebula, czy co?Wprawdzie już kiedyś podawałem, ale to było dawnoprzepis na francuską zupę cebulową:1kg cebuli2 l rosołu wołowego (może być z kostki, chociaż lepszy jest ugotowany samemu)szklanka białego wytrawnego winamąka, masło, sól, pieprz, tymianekbagietkażółty serpokrojoną cebulę podsmażyć na maśle na złoto, dosypać mąki, zasmażać jeszcze około minuty, dolać rosół, dosypać tymianku, gotować 30 min, posolić i popieprzyć do smaku, dolać wino, zagotować, zdjąć z wierzchu nadmiar tłuszczu.W piekarniku zrobić grzanki z bagietki z serem, zupę rozlać do talerzy, a na wierzch położyć grzanki. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MEFI Napisano Październik 4, 2006 Zgłoś Share Napisano Październik 4, 2006 Te wino to mi się najbardziej podoba;) Oj, to dziś najem się tej cebulowej... Pierw kupię tą zupe cebulową z knorra(Paulie mi polecił), a jutro(a może dziś? ) zrobię taką jak ty mi podałeś. Troche się napłacze przy tych cebulach... Mam nadzieję, że zupa cebulowa będzie mi smakować Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaFeL Napisano Październik 4, 2006 Zgłoś Share Napisano Październik 4, 2006 Dobra, zupa koperkowa jest do bani wam powiem Normalnie ochyda. Tak samo jak krupnik. Nie mogę tego przełknąć, a co dopiero wlać na talerz. Eot. Cebu-lova-lova jeszcze jakoś przejdzie, z grzaneczkami jest nawet, nawet, ale oczywiście nie umywa się do żurku z kiełbasą i yaykiem Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BalloorT Napisano Październik 4, 2006 Zgłoś Share Napisano Październik 4, 2006 To ja dam przepis na kakao:-kakao(byle jakie według uznania)-Łyżka cukru-Łyżka ostrej papryki w proszku(chyba chili)Zagotować mleko zmieszać z 2-3 łyżkami kakao wsypać łyzke ostrej papryki i wrazie nieuzykania pożądanego smaku dodawać papreke lub cukierMNIAM :!: Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niziołka Napisano Październik 4, 2006 Zgłoś Share Napisano Październik 4, 2006 -kakao(byle jakie według uznania)-Łyżka cukru-Łyżka ostrej papryki w proszku(chyba chili)Że co? Że jak? Chili? o.o Wygląda groźnie, nie wiem, czy warto marnować takie dobre skłarniki na tak dziwno eksperyment Rozumiem - herbata ze śmietanką, kakao ze śmietanką, nawet kakao z herbatą... ale kakao i chili mi się w głowie nie mieści o.oNo i wczorajsza zapiekanka była naprawdę dobra, poza tym, że kukurydza na spodzie była wręcz czarna i wyglądała jak bardzo żółte i bardzo zepsute zęby >.>A i tak wiadomo, że jedną z najlepszych zup(swoją drogą, ten temat pojawia się raz na 2-3 strony _^_ ) jest pyszny naturalny rosołek z dużą ilością pietruszki Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yennefer Napisano Październik 4, 2006 Zgłoś Share Napisano Październik 4, 2006 A i tak wiadomo, że jedną z najlepszych zup(swoją drogą, ten temat pojawia się raz na 2-3 strony _^_ ) jest pyszny naturalny rosołek z dużą ilością pietruszki CoolHmm... bez zielska i z dużą ilością soli - zgodzę się, ale... ogórkowa i krabowa - das ist das! xD A w ogóle, to się noszę z zamiarem upieczenia jakiegoś ciasta (dwie frazy - "kocham cię" i "Yenna zamierza piec ciasto" - that's the best prelude to tragedy ), ale nie wiem, na jakie mam ochotę ^.^' (to sugestia, żeby ktoś coś polecił... Niziołko, liczę na Ciebie xD)EDIT:Jadł ktoś ciasto Rafaello??? Bardzo smaczne;) Niedawno u znajomych jadłem takie ciasto. Chciałem nauczyć się go robić, lecz to będzie trudne...Wink (...)Hmm... życie żeś mi, towarzyszu, uratował Jak zrobię, nie omieszkam poczęstować... (dam im spróbować pierwszym, jeśli po 10 sekundach nadal będą żywi i przytomni, zjem sama, blehehehehe...) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MEFI Napisano Październik 4, 2006 Zgłoś Share Napisano Październik 4, 2006 Jadł ktoś ciasto Rafaello??? Bardzo smaczne;) Niedawno u znajomych jadłem takie ciasto. Chciałem nauczyć się go robić, lecz to będzie trudne...Składniki::arrow: 2 tabliczki białej czekolady :arrow: 2 galaretki o smaku cytrynowym :arrow: 200 g wiórków kokosowych :arrow: 2 opakowania bitej śmietany w proszku(tej błyskawicznej) :arrow: 1 paczka podłużnych biszkoptów :arrow: 2 szklanki mleka :arrow: 2 szklanki gorącej wody :arrow: 1 paczka kokosanek do dekoracji :arrow: nieco likieru adwokat do ponczowania biszkoptów Obie galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy póki się nie rozpuści. Zostawiamy aż do całkowitego przestudzenia. Z mlekiem ubijamy bitą śmietanę w proszku i gdy zaczyna nabierać właściwej konsystencji, dodajemy po łyżce tężejącej galaretki z czekoladą. Na koniec wsypujemy 3/4 wiórków kokosowych. Na blaszce układamy biszkopty i ponczujemy je wedle uznania. Wylewamy ubitą masę, posypujemy resztą wiórków i dekorujemy je kokosankami. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Choć trzeba uczciwie przyznać, że rafaello smakuje najlepiej następnego dnia. Jeśli kto ma ochotę może samemu pokusić się o upieczenie biszkoptowego spodu do rafaello. Można też dla urozmaicenia dodać do masy płatki migdałowe. Przepis znalazłem na stronie www.kuradomowa.com . Zapomniałem wziąć od znajomej przepisu, ale napewno robiła tak samo Pyszne! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Zarchiwizowany
Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.