Kanactus Napisano Styczeń 5, 2006 Zgłoś Share Napisano Styczeń 5, 2006 O rety!!! Jestem taki głodny że zjadłbym coś pysznego i ogromnego. Przyszedłem ze szkoły a w szkole zjadłem jak zwykle 4 kromki chleba ale dzisiaj to już normalnie to jest przesada. Czuję się tak jak bym przez 3 dni nie jadł. A najlepsze jest to że do obiadu to muszę jeszcze z 20 minut poczekać, aż przyjdzie siostra z bratem.Nie rozumiem dziewczyn które się odchudzają. A przede wszystkim to chudych dziewczyn które się odchudzają nie mam pojęcia z czego.Mi pewnie wiele dziewczyn zazdrości. Bo mam taka przemianę materii, że mogę jeść na okrągło i do tego w ogóle nie wykonywać fizycznej pracy (mogę jeść i spać) i nie potrafię przytyć. Ja chciałbym się zamienić z taką dziewczyną która „musi” się odchudzać.No nic nareszcie doczekałem się upragnionej chwili kiedy moje szanowne rodzeństwo postanowiło pojawić się w tym jakże magicznym miejscu zwanym kuchnia i skonsumować ze mną obiad.Wszystkim życzę smacznego. :!: Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldup Napisano Styczeń 5, 2006 Zgłoś Share Napisano Styczeń 5, 2006 i nie potrafię przytyć.Bzdura. Kiedyś też tak sądziłem, ale to błąd. Przytyć może każdy, a wystarczy odpowiednia dieta i ćwiczenia, może z czasem suplementy. Taka mała dygresja, bo dla chcącego nic trudnego, i jak to się rzecze "nigdy nie mów nigdy". Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bizmut Napisano Styczeń 10, 2006 Zgłoś Share Napisano Styczeń 10, 2006 Od pewno czasu nurtuje mnie male pytanko natury kulinarnej. Odpowiedzi na nie szukalem w intenecie oraz na slupach telegraficznych, niestety bez skutku. Jesli ktos bylby w stanie odpowiedziec na moje pytanie bede bardzo wdzieczny, A pytanie brzmi- czy sandacza w porach to sie dusi? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RedWolf Napisano Styczeń 25, 2006 Zgłoś Share Napisano Styczeń 25, 2006 Od pewno czasu nurtuje mnie male pytanko natury kulinarnej. Odpowiedzi na nie szukalem w intenecie oraz na slupach telegraficznych, niestety bez skutku. Jesli ktos bylby w stanie odpowiedziec na moje pytanie bede bardzo wdzieczny, A pytanie brzmi- czy sandacza w porach to sie dusi?Moidków nigdy nie ma gdfy są potrtzebni.A teraz moja experymentalna paniertka do kurczaka.Przzetestujcie jak możecioe i napiszczie co sądzicie.Bierzemy trochę orzeszków ziemnych i je siekamy na drobną kostkę.Potem dodajemy je do roztrzepanego jajka i viola mamy super panierke.Niektórzy ludzie są uczuleni na orzeszki więc uwarzajcie.Inna wersja to panierka z orzeszków,słoidkiej śmietany troche mąki i jajko.Tezr dobre możnba zrobić też bez orzeszków. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość prabab Napisano Styczeń 25, 2006 Zgłoś Share Napisano Styczeń 25, 2006 A pytanie brzmi- czy sandacza w porach to sie dusi?Dusi się, dusi! Cyklonem B, albo struną fortepianową - zależnie od upodobań.Przzetestujcie jak możecioe i napiszczie co sądzicie.Akurat mam chęć dzisiaj przetestować . Ciekawi mnie tylko, czy nie będzie to trochę zbyt słodkie do kurczaka? W każdym razie, kiedy będę po konsumpcji zdam relację ...Mam nadzieję, że ty to już próbowałeś pochłonąć? Chyba nie robisz z nas królików doświadczalnych? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pzkw VIb Napisano Luty 2, 2006 Zgłoś Share Napisano Luty 2, 2006 A teraz moja experymentalna paniertka do kurczaka/wołowiny.Przzetestujcie jak możecioe i napiszczie co sądzicie.W smaku świetne, mam tylko parę uwag technicznych. IMO te panierki nadają się tylko do kurczaka, gdyż mięsa panierowane smaży się w oleju. Ponieważ kurczak ma miękkie mięso to zdąży się usmażyć zanim panierka się spali. Inaczej jest z wołowiną, która jest twarda i wymaga długiego gotowania/duszenia/pieczenia. Dlatego też rzadko się ją smaży. Aby zmiękczyć wołowinę należy ją potrzymać w marynacie przez kilka godzin. Dopiero wtedy będzie nadawać się do smażenia. Wg mnie najlepsza marynata to czerwone wino, ocet balsamiczny, cebula, czosnek, rozmaryn, szałwia, liść laurowy, ziele angielskie i pokrojone jarzyny. Ale wtedy szkoda smażyć czegoś takiego w oleju bo smak zaniknie, lepiej już upiec na ruszcie. Twoje panierki zalecałbym do piersi z kurczaka (spróbuj dodać do tego trochę estragonu, powinno Ci smakować). Powiedz jak robisz tę wołowinę, jaki to kawałek, to spróbuję tak przyrządzić. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pzkw VIb Napisano Luty 6, 2006 Zgłoś Share Napisano Luty 6, 2006 Mam prośbę, jeśli ktoś zna przepis jak przyrządzić rekina, to byłbym wdzięczny za podanie(przepisu lub linka do niego). Szukam, ale nie mogę znaleźć. Interesuje mnie zarówno przepis na samą rybę, jak i przepis na zupę. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irvine Napisano Luty 13, 2006 Zgłoś Share Napisano Luty 13, 2006 Proszę bałdzo :http://www.mniammniam.pl - smażony i pieczony;) musisz się zarejestrować! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niziołka Napisano Luty 20, 2006 Zgłoś Share Napisano Luty 20, 2006 A więc w dzisiejszym odcinku "gotowanie z ciocią niziołką" znajdziemy:Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami składniki:-7-8 pieczarek-cebula -bułka tarta-piersi z kurczaka-przyprawy(jakie chcecie, ale najbardziej polecam tu trochę curry, sól i pieprz )-mąka-2-3 jajka-kostka rosołowa(najlepiej grzybowa)-olej-torebka śniadaniowaNadzienie pieczarkowe:-obieramy cebulę i kroimy ją drobno-obieramy pieczarki(nie myjemy, bo tracą smak), ścieramy na dużych oczkach tarki-na dużą patelnię(najlepiej teflonową) wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż lekko zacznie brązowieć-dodajemy pieczarki i w czasie jak puszczają soki, dodajemy po kawałku kostki grzybowej; gdy prawie całe soki się wygotują, wyłączamy i przekładamy do innego naczyniaKurczak:-piersi z kurczaka najlepiej jak jesteśmy w stanie obrajamy z tłuszczyku(to to białe ), po czym kładziemy na nich torebkę foliową(najlepiej śniadaniową), po czym spłaszczamy nieco młotkiem kucharskim(torebka jest to to, żeby nie pryskały kawałki kurczaka :twisted: )-uważamy, żeby nie przesadzić i nie porobić dziur w kurczaku -przyprawiamy go z każdej strony, dokładnie(ale bez przesady) i wkładamy na jakieś pół godziny do lodówki-w tym czasie przygotowujemy sobie w głębokich talerzach mąkę, rozbite jajka(mieszamy ze sobą białko i żółtko, najlepiej widelcem) i bułkę tartą(najlepiej przesianą wcześniej przez sitko)-placki z piersi kurczaka rozkładamy i na sam środek każdej z nich nakładamy nieco farszu(ale też nie zbyt wiele, żeby nie wypłynął przy złożeniu kurczaka), po czym zawijamy i dalej zawiniętym* robimy panierkę( ) po kolei z mąki, jajek i bułki tartej, po czym wrzucamy na patelnię i smażymy, aż będzie sprawiało wrażenie zjadliwych smacznego Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_dg Napisano Luty 21, 2006 Zgłoś Share Napisano Luty 21, 2006 SAŁATKA GYROShm ostatnio wpadł mi przepis na gyrosa, zrobiłem, zjadłem, żyje, polecam! oto on.Składniki sałatki:- 3-4 duże piersi z kurczaka- puszka kukurydzy- 5 ogórków konserwowych (ja dałem więcej jak kto lubi)- kapusta pekińska (cała główka)- przyprawa gyros (są różne, miałem kotyami czy coś takiego 2,20zł)Składniki sos:- 1 łyżka majonezu- 1 łyżka ketchupu- 3 łyżki jogurtu naturalnego- ząbek czosnkuPiersi kroimy w paseczki, posypujemy przyprawą gyros, mieszamy a nastąpnie smażymy na oleju. Po usmażeniu odstawiamy na ok 10-15 minut do ostygnięcia.Chłodne mięso układamy w naczyniu, i kladziemy warstwami pokrojonym w kostkę ogórkiem, posiekaną kapustą pekińską i kukurydzą. (ps. ja osobiście wszystko wymieszałem nie kładłem warstami i wam też tak polecam). Potem wszystko to polewamy sosem do smaku. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solien Napisano Luty 22, 2006 Zgłoś Share Napisano Luty 22, 2006 Kromki pieczywa w jajkuPotrzebujemy: - 3 jajka- trzy czwarte szklanki mleka - 3 łyżeczki cukru - 1 łyżeczka cynamonu - 5-6 kromek pieczywa (najlepiej tostowego)Jajka, mleko, cukier i cynamon mieszamy na jednolitą masę i wlewamy do jakiejś miski. Następnie moczymy w tym kromki (lepiej niech trochę nasiąkną), po czym kładziemy je na rozgrzaną patelnię i smażymy po 2-3 min. z obu stron. Smacznego Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOWAL ACTION Napisano Marzec 4, 2006 Zgłoś Share Napisano Marzec 4, 2006 JA UMIEM ZROBIC SPAGHETTI po Bolońsku,jajecznice,LASAGNE I PYSZNEGO SCHABOSZCZAKA :!: :!: I NADODATEK WSZYSTKO MI NIEZLE WYCHODZI A MAM DOPIERO 14 LAT LOL Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOWAL ACTION Napisano Marzec 4, 2006 Zgłoś Share Napisano Marzec 4, 2006 Sie głodny zrobiłem od tego czytania :!: :!: :!: Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mroku Napisano Marzec 4, 2006 Zgłoś Share Napisano Marzec 4, 2006 kanapka z szynką i ogorkiem:porcja na mnie:potrzebujemy::: chleb4 ogorki6-7 kawalkow szynkiSposob:::kroimy chleb, na kazdy kawalek nakladamy szynke,a na szynke kawalki pokrojonego ogorka!i WUALA! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-shadowcat- Napisano Marzec 4, 2006 Zgłoś Share Napisano Marzec 4, 2006 kroimy chleb, na kazdy kawalek nakladamy szynke,a na szynke kawalki pokrojonego ogorka!Niemożliwe! Zapiekanka z ziemniakami -przepis nie jest mój, ale dobre to jest (może dlatego, że mama robiła... xD)Składniki:8 jajek na twardopieprzłyżeczka siekanego szczypiorku1/2 kg ziemniaków3 łyżki śmietany1 cebula4 dag masła4 dag tartego sera żółtego2 dag tartej bułki1/2 szkl. wywaru/ bulionusok z cytrynysos:1/2 szkl. śmietany2 dag masła2 dag mąkiObrane jajka cienko poszatkować, doprawić solą i pieprzem, dodać szczypiorek, wymieszać z sosem śmietanowym: białą zasmażkę z mąki i tłuszczu rozprowadzić śmietaną i bulionem. Doprawić solą i sokiem cytrynowym. Wymieszane z sosem jajka ułożyć na środku żaroodpornego naczynia. Ziemniaki obrać, ugotować, rozgnieść z masłem na puree. Drobno posiekaną cebulę udusić w 3 łyżkach śmietany, dodać do ziemniaków i wymieszać. Ziemnakami ugarnirować wokół jajka, posypać tartym serem i rumianą, wymieszaną z masłem tartą bułką. Zapiekać ok. 5 min.Danie w sam raz dla tych, którzy nie lubią mięsa. ^^ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yossarian Napisano Marzec 4, 2006 Zgłoś Share Napisano Marzec 4, 2006 oż mroku... żeś sięwysilił... mnie zainspirował pomysł SOliena troche poeksperymentowałem i o to:Grzanki Francuskie (bo później sięokazało że coś takiego francuzi już od jakiegoś czasu robią )Składniki:-chleb (najlepiej razowy, a jeszcze lepiej żeby był stary bo wtedy samkuje lepiej)-1 jajko-mleko (mało... zawsze leje "na czuja")starty żółty ser (a ile to już zależy od głodomora ^^)-szczypiorek albo cebula (te skłądniki są opcjonalne)-przyprawy (standard: soł pieprz ew. jakaś bazylia)Sposób przyrządzania:Jajko rozbijamy na talerz i dolewamy mleka... ubijamy to razem i dosypujemy do tego przypraw... potem zanurzamy kromki chleba w powstałej mieszance, poczym kładziemy na rozgrzaną patelnię... czekamy az kromka się podsmaży z jednej strony (na średnim ogniu), przekładmay ją na drugą stronę i posupujemy ją serem (i opcjonalnie szczypiorkiem lub cebulą). Przykryć patelnię na 5 minut i czekaćaż druga strona siępodsmaży (na małym ogniu) po pięciu minutach wyciągamy i mamy pyszne grzanki... VOILA!! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RedWolf Napisano Marzec 5, 2006 Zgłoś Share Napisano Marzec 5, 2006 Mmmmmmmm legumina z wiśniamiSKŁADNIKI:500 g wiśni bez pestek,4 suche bułeczki,3 jajka,szklanka mleka,3/4 szklanki cukru,2 łyżki masła,pół łyżki cynamonuPRZYGOTOWANIE:Otarte ze skórki bułki namoczyć w mleku. W makutrze utrzeć masło z żółtkami, cukrem, skórką otartą z bułek i cynamonem. Dodać odciśnięte bułki i ucierać dalej, aż masa będzie jednolita. Ogniotrwałą formę posmarować masłem i posypać tartą bułką. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z masa i dodać wiśnie delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 min na złoty kolorPostaram się znaleźć przepis na topielca uwielbiam to ciasto Może znacie taki przepis kiedyś na wsi u mnie to było dostawało się od sąsiadki kawałek ciasta . Potem się dodawało do niego składniki i wyrabiało wieksze ciasto. Które się dzieliło na 4 części 1 dawało się sąsiadce To dobre ciasto było może ktoś zna przepis.-shadowcat- hmm mam do ciebie pewną sprawę Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaFeL Napisano Marzec 6, 2006 Zgłoś Share Napisano Marzec 6, 2006 A ja zasmakowałem w hiszpańskich oliwkach Za sumę 1 euro [poniżej tej ceny są już trochę wodniste i bez dobrej papryczki w środku] dostaję puszkę, a w niej 'zalane' oliwki - normlanie pychotka, te w naszych sklepach nie mają żadnego podejścia, a kosztują nierzadko więcej. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RedWolf Napisano Marzec 17, 2006 Zgłoś Share Napisano Marzec 17, 2006 A teraz mój ulubiony topielec z wiśniami Składniki:Ciasto: 1 margaryna, niepełna szklanka cukru, 6 jaj, 2 niepełne szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao, 70 dag wisni.Masa: 2 szklanki mleka, 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, 4 żółtka, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 masło.Posypka: 1 czekolada deserowa.Jak przyrządzić?Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem, cały czas ucierając, dodawać po jednym całym jaju. Mąki i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej, wymieszać, podzielić to na pół. Do jednej części dodać kakao. Wylać ciemną masę na natłuszczoną blachę, na to powrzucać wypestkowane wiśnie (świeże można zastąpić takimi ze słoika - wtedy potrzeba ok. 1 litrowy słoik) i zalać białym ciastem. Piec ok. 40 min w 180 st C. Z mleka na masę odlać ok 1/2 szklanki. Resztę zagotować z cukrami. Do odlanego mleka dodać żłótka i mąkę ziemniaczaną, wymieszać, wlać na gotujące się mleko. Powstały budyń wystudzić i utrzeć z masłem. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Czekoladę deserową włożyć do metalowej miski i rozpuścić na parze. Kiedy jest płynna, rozsmarować ją po ściankach naczynia. Poczekać, aż zastygnie, następnie łyżką zeskrobywać ją ze ścianek.Powstałymi wiórkami posypać ciasto.Hhe proponuje rozpocząć dyskusję o dodatkch . Różnorakie sosy musztardy ketchupy , dresingi etc etc Ja osobiście preferuje pieczyste z chrzanem pychota do tego kubek wyśmienitej używki jaką jest herbata . Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carollo Napisano Marzec 17, 2006 Zgłoś Share Napisano Marzec 17, 2006 A słyszeliście o serwisie www.mniammniam.pl? Wg mnie świetny serwis, mnóstwo przepisów, aczkolwiek dostęp płatny. 25zł/rok chyba. Moja mama jest bardzo zadowolona z tego Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiniek Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoś Share Napisano Marzec 22, 2006 Ja tam potrafię zrobić kotlet schabowy, jajecznicę, jajko na mięko, jajko po wiedeńsku i świetne kurczaki niczym z KFC... tylko u kolegi zistał przepis, bo ribiliśmy ostatnio u niego. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brethil Napisano Marzec 23, 2006 Zgłoś Share Napisano Marzec 23, 2006 A o to przepis na placek z wiśniami, dokładnie taki jaki agent Cooper jadał w Twin Peaksie Cherry PiePLACEK Z WIŚNIAMIPrzepis na dwanaście osób: 375 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, otarta skórka z cytryny, 200 g margaryny lub masła, 2 jaja. Nadzienie: 250 g konfitury lub wiśniowej galaretki, 250 g wydrelowanych wiśni. Osaczyć na sitku umyte wiśnie i wymieszać z konfiturą. Z podanych wyżej produktów szybko zagnieść ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować. Równo wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Nadzienie z wiśni wyłożyć na ciasto. Pozostałe ciasto cienko rozwałkować i przykryć wiśniową masę w całości lub zrobić ozdobną kratkę. Piec w piekarniku w temp. 200 stopni, ok. 45 min.Smacznego Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RedWolf Napisano Marzec 23, 2006 Zgłoś Share Napisano Marzec 23, 2006 Jedno z moich ulubionych dań obiadowych Placki z gotowanych ziemniakówGotowane ziemniaki(np.te które zostały z obiadu)mąka(w zależności od ilości ziemniaków)+jajkoolej do smażenia.Ziemniaki przedusić przez praskęZagnieść dodając mąki i jajko + przyprawy.Formować placki w zależności od upodobania ( ja lubie takie malutkie)Po usmażeniu można posmarować dżemem lub innym wyrobem owocowym , ja preferuje powidła śliwkowe.Smacznego^^ . Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmerjanek Napisano Marzec 30, 2006 Zgłoś Share Napisano Marzec 30, 2006 Cokolwiek napiszecie na tematy kuchenne, to nie będzie miało wielkiego znaczenia po zmianie stanu cywilnego. Chociaż moja żoneczka kochana czasami pozwala mi się wykazać w sztuce kulinarnej.Na szczęście mam swoje sekrety i triki kulinarne, a zwłaszcza doskonale opanowane tajniki wyrobu makaronu domowego na różne sposoby.Wniosek z tego płynie; nie zdradzaj wszystkich swych tajemnic bo zostanieszbiernym konsumentem, a niedługo potem kulinarnym abstynentem. P.s. niedługo podeślę fajny prżepis :idea: Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek_forumowicz Napisano Kwiecień 12, 2006 Zgłoś Share Napisano Kwiecień 12, 2006 tomek_forumowicz poleca:Sałatka z kurczakiem na słodko:Składniki:-2 piersi z kurczaka-20 dag żółtego sera-puszka ananasa-puszka kukurydzy-1 duże jabłko-1/2 szklanki rodzynek-1/2 szklanki orzechów włoskich-majonezJak przyżądzic: Piersi z kurczka ugotowac i ostudzic, następnie pokroic w kostkę. Ser zetrzec i na tarce o grubych oczkach. Ananas ppokroic w kostkę. Wszystko przełożyc do miski, dodac kukurydzę, rodzynki i pokrojone orzechy włoskie. Dodac majonez i wszystko wymieszac.Pieski:Skład:50 dag kiełbasy śląskiej lub zwyczajnej4 plasterki boczkucebula, żółty ser, pomidor lub ketchup, pieczarki, sól, pieprz, paprykaKiełbasę kroimy na 4 kawałki, po czym każdy przekrawamy wzdłuż i od spodu lekko nacinamy. Na wierzchu kładziemy plasterek boczku i po kawałku cebuli, pieczarki, pomidora(noże byc kropla ketchupu), sera żółtego i posypujemy przyprawami. Każdą porcję zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do gorącego piekarnika na ok.20 - 30 min.Smacznego! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Zarchiwizowany
Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.