ColonelNosio Posted February 23, 2016 Report Share Posted February 23, 2016 Tak jak obiecałem wcześniej, zakładam temat, w którym będziemy zamieszczać wszelkie informacje o uniwersum z naszego opowiadania. Pojęcia które się pojawiły, ale nic o nich nie wiadomo będę oznaczał pytajnikami. Za sugestią Sn4ake'a, w nawiasie podaję numer postu, w którym można znaleźć więcej informacji o danym haśle.Arkon Fern (prawdziwe nazwisko nieznane) - główny bohater, przemytnik; tuza w lokalnym świecie przestępczym. (2)Arnahiel - alchemik o radykalnych metodach badawczych, znajomy Arkona. (43-45)Baron var Caleo - przełożony Kathleen.Butla piekielnego ognia, cichostęp, eliksir transformacji - ???Córy Rozkoszy - (w moim domyśle) zamtuz w mieście, w którym działał Arkon. (31)Dalbur Beznosy - bohater z dawnych czasów. (208-210)Diergov Mortenssun vel Gronostaj - klient Arkona, człowiek o wielkich gabarytach. ( 8 )Dolina Czterolistu - ???Dom rozpusty sióstr Serventi - ekskluzywny burdel w Irjun, dawny elfi teatr. (103)Elf/półelf imieniem Celit - wisi Arkonowi przysługę. Bursztynowe włosy, wysoki, żylasty.Elzar - ???Garmati - mikstura wzmocnienia. (47)Garnah - mikstura na potencję. (47)Gatso Wala - znajomy Diergova.Imperium Erhemckie - miejsce akcji, na północ od Kraju Lodu.Irjun - miasto elfickie, podbite z ich rąk przez ludzi; magia elfów zawarta w ruinach starych budynków blokuje i zniekształca magię ludzką. Wzięło swoją nazwę od żyjącej dawno temu elfki. (102-104; 122; 168)Ismena - bohaterka Antygony Sofoklesa, siostra tytułowej Antygony umiłowana Dalbura, bardzo piękna. (209)Jaron - staruszek, biegły w sztuce rzeźbienia w drewnie. (205) Jezioro Vin Darre/Maer Desaletyae/Zamarznięte Morze - permanentnie skute lodem jezioro, zamieszkują je lodowe węże i utopce.Kathleen - tajemnicza iluzjonistka o nieznanych motywacjach, absolwentka WIMiA. (57-58, 88)Kraj Lodu (sądzę że powinniśmy zostać przy kraju, kraina lodu przywodzi na myśl niepoważne skojarzenia z animacją ) - niebezpieczna kraina na południu, cel podróży bohaterów. (29, 73)Łowcy magicznych - łowcy nagród specjalizujący się w tropieniu i łapaniu ludzi obeznanych ze sztuką magiczną.Magiczny - określenie na człowieka parającego się magią.Megaskop - magiczne urządzenie, służące do porozumiewania się na odległość, wymagające do działania jak najczystszego i największego diamentu.Modesto Garvois (uczulam na pisownię jego imienia, widziałem już wiele wersji GarvOIs ) - człowiek o potężnej sieci wpływów, chce zemścić się na Arkonie. (34)Monety erhemckie - waluta Imperium Erhemckiego, dzieli się na disnu, drobniejsze monety.Plemiona Byków - ???Purpurowa Ręka - organizacja rebeliancka. Polują na Celita. (177) Rattantuo - wierzchowiec Celita.Skolopendry - inaczej wij, stworzenie o wielu odnóżach.Smoki - żyją w Kraju Lodu.Syndykat - ???Woźnica - sprowadził Arkonowi na głowę gniew Garvoisa.Wysiłcha - wieś, planowany postój w podróży Arkona i Diergova.Wyższy Instytut Magii i Alchemii - jeden z niewielu pozostałych magicznych uniwersytetów.Yanael - elfka, prowadzi sklep z ubraniami. (42)Żółta i fioletowa mikstura - mikstury zmiany aparycji. (128) Tyle z mojej strony, nie krępujcie się dodawać nowych wpisów i dyskutować nad obecnymi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tellur Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 To już tyle haseł nam się porobiło?! Nie kojarze 1/3 z nich Link to comment Share on other sites More sharing options...
ColonelNosio Posted February 24, 2016 Author Report Share Posted February 24, 2016 Porobiło porobiło Z tym, że wpisywałem wszystko, nawet takie co pojawiły się raz i zniknęły bez wieści. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edgarzyc Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 Megaskop to urządzenie wymagajace do działania jak najczystszego i największego diamentu. Służy do komunikacji.Tak na marginesie Ale poza tym kawał dobrej roboty Link to comment Share on other sites More sharing options...
truvneeck Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 Plemiona Byków? o.O Chyba muszę to wszystko przejrzeć jeszcze raz, od początku;)Co do megaskopu, zaczerpnąłem z Wiedźmina. Pamiętam, że nie chciałem wymyslać na nowo koła, a zapomniałem, że można dać #przypis#. Najoględniej mówiąc- służy do porozumiewania się na odległosć. Taka wideokonferencja.I bardzo podoba mi się skrót WIMiA Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sveniu Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 Skolopendra, inaczej wij, to stawonóg o wielu odnóżach. Urocze stworzonko występuje w wielu światach, w tym w naszym własnym ;b Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sn4ke Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 Dobra robota, słowniczek z pewnością się przyda. Przy okazji dodam od siebie parę uwag:1. W punkcie dotyczącym Arkona warto by dodać informację, że jego prawdziwe nazwisko nie jest znane, a to, którym się posługuje, sam sobie w przeszłości nadał. Żeby się zanadto nie rozpisywać, proponuję po prostu dopisać w nawiasie "prawdziwe nazwisko nieznane".2. Zgadzam się, co do tego byśmy pozostali przy Kraju Lodu, tak było wspomniane po raz pierwszy i nie ma sensu tego zmieniać.3. Dłużnikiem Arkona nie jest półelf, a po prostu elf. Wiem, bo sam go wymyśliłem, a nie wydaje mi się, by ktokolwiek go później przemianował.4. Irjun, zostało przez ludzi podbite, a nie odbite.5. Radziłbym zastosować porządek alfabetyczny, który ułatwi znacząco poszukiwanie informacji, zwłaszcza gdy znacząco zwiększy się ich ilość. Warto byłoby także pogrubić same hasła, by nie zlewały się z resztą tekstu.6. Z racji, że jest to tylko słownik i należy jednak ograniczyć ilość informacji do tych najważniejszych, to jednak czasami warto by wskazać, gdzie można znaleźć więcej danych na konkretny temat. Proponuję zatem, by w takich sytuacjach dodawać w nawiasie numer postu, w którym się one znajdują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RezonGames Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 Gatso Wala - nawiązanie do postaci z sesji RPG z Bractwa Alfa.Co do sesji - niektórzy, jak widzicie, z bratwa Alfa mają porobione w sygnaturkach spoilery (nikt się nie spodziewa, co jest u mnie), są to karty postaci właśnie. Niestety - zaginął nam mistrz gry. Jeśli go widzieliście, dajcie znać - reaguje na nick Yooooyyy, znaki szczególne - awatar - dłoń z arabskich znaczków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tellur Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 @up To słabo go szukacie, skoro dwie godziny temu dodał nowy temat w zadaniu wspólnym Poza tym to nie są litery arabskie tylko jakieś czarne zygzaki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edgarzyc Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 Gatso Wala - nawiązanie do postaci z sesji RPG z Bractwa AlfaMam nadzieję, że nie będzie zbyt dużo takich nawiązań, bo sesji nie śledziłem i nie zamierzam tego nadrabiać szczerze mówiąc Link to comment Share on other sites More sharing options...
RezonGames Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 Czepiacie się gorzej niż tasiemiec uzbrojony jelit. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ColonelNosio Posted February 24, 2016 Author Report Share Posted February 24, 2016 Uwzględniłem wszystkie wasze sugestie, teraz jest to w miarę uporządkowane, bo pojawił się porządek alfabetyczny i odsyłacze do postów. Poprawiłem także popełnione przeze mnie błędy.Co do tego nieszczęsnego elfa/półelfa mam dylemat... W poście numer 23 Tellur pisze: Opowiadał mi o niej pewien połelf spotkany na trakcie.Z kolei post numer 77, autorstwa Sn4ke'a:Na szczęście pewien elf wciąż ma u mnie dług.Co robimy? Scalamy obie postacie w jedno? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sn4ke Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 Zabawna sytuacja. Wspominając o rzeczonym elfie nawet nie pamiętałem, że wcześniej Tellur coś takiego napisał. Kto wie, może Arkon lubi mieć przysługi u długouchych i w wolnych chwilach, gdy akurat nikogo lub niczego nie przemyca, ratuje ich z różnorakich opresji. Ja osobiście nie rozstrzygałbym tej kwestii i zobaczył jak sytuacja się rozwinie, zwłaszcza, że nasz przemytnik wiedząc, że Kathleen czyta mu w myślach mógł na temat ów elfa łgać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ColonelNosio Posted February 24, 2016 Author Report Share Posted February 24, 2016 Dobra, w takim razie zostaje elf/półelf. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edgarzyc Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 mógł na temat ów elfa łgać.Zwykle nie poprawiam komentarzy, bo sam piszę je na komórce i z błędami różnie w nich bywa, ale...Ów elf, ale owego elfa. Swoją droga też jestem za tym żeby ich nie scalac bo nawet nie wiadomo czy któryś się kiedyś pojawi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sn4ke Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 @up Dzięki za uwagę. Sam nie wiem jak mogłem przeoczyć tak oczywisty błąd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edgarzyc Posted March 1, 2016 Report Share Posted March 1, 2016 Warte zapisania!Truvneeck w poście 177 opisał godło Purpurowej RękiWygląda jak odciśnięta dłoń a pod nią padająca kropla krwi.dłoń oznacza sprzeciw, natomiast spadająca kropla (dosł. krwawienie z żył) krew przelaną za "wyższą" sprawę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.