NoNamePL Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 Mam kilka pytań... Kolega mi powiedział że przy używaniu odblokowanego procka będę miał "niespodzianki" I twierdzi że mój proc z 4 rdzeniami @ 3,0 GHz ogranicza mi HD6870. Ja się z tym nie do końca zgadzam. I kolejna sprawa, bo uważa że Q9950 jest O WIELE lepsze od mojego phenoma =,= Proszę o odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] BladyPiter Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 1.Rdzeń nie zawsze jest sprawny na przykład może działać niestabilnie itp. 2.na 3.0Ghz trochę może go ograniczać przydało by się trochę wyżej 3.Quady i Phenomy II są zbliżone zegar w zegar tzn Phenom II taktowany na 3Ghz jest podobny wydajnością Quadowi taktowanemu ~3GHz Link to comment Share on other sites More sharing options...
NoNamePL Posted January 6, 2011 Author Report Share Posted January 6, 2011 1.Już ponad pół roku jadę na 4 rdzeniach... 2.No nie czaje, jak 4 porządne rdzenie po 3,0 GHz mogą ograniczać grafikę... Chciałem podkręcić wyżej to mi Bluescreen'a wywaliło przy 3,2 GHz i 1,4 V Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 Q9550 może nie jest o wiele lepsze od Phenoma, ale nie ma co ukrywać że na tych samych taktowaniach C2Q wygrywa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelDorren Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 1. "Niespodzianka" jest taka, że odblokowany procesor (jeśli uda się go odblokować) może źle wskazywać temperatury lub mieć problemy ze stabilnością. 2. A w którym momencie ogranicza? 3. Q9950 - co to za procesor? Ostatni jaki znalazłem na stronie Intela ma numer 9650. I zapytaj kolegi ile to jest te "o wiele". Chciałem podkręcić wyżej to mi Bluescreen'a wywaliło przy 3,2 GHz i 1,4 V A zegary pamięci, NB i HT przed podkręcaniem zmniejszyłeś? Inna sprawa, ze lepiej najpierw podkręcać, a potem odblokowywać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NoNamePL Posted January 7, 2011 Author Report Share Posted January 7, 2011 1. No przecież proc mi tak chodzi ponad pół roku bez problemów =,= A przy odblokowaniu temp. rdzeni wynosi 0 Nie wiem po co zmieniać pamięć, ht i nb bo: 1.Nie wiem zbytnio jak 2.To podkręcenie o tylko 400MHz 3.Poza tym jadę przez mnożnik //Edit: Przy 3,2 GHz i 1,45V przez 15 minut w OCCT nie było problemów, ale komp się wyłączył bo temperatura była za duża... @down: yojo2 mnie wyprzedził... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelDorren Posted January 7, 2011 Report Share Posted January 7, 2011 A fakt, nie zauważyłem, że to BE. Coś mi na oczy padło Spróbuj lekko podbić napięcie procka, może uda Ci się przekroczyć te 3,2 GHz. Jakby nie wyszło, zrób taki numer - zablokuj ten czwarty rdzeń, podkręć mnożnikiem procka na maxa i odblokuj rdzeń A przy odblokowaniu temp. rdzeni wynosi 0 No i masz "niespodziankę". Tak chłodny procek to rzadko spotykana rzecz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted January 7, 2011 Report Share Posted January 7, 2011 Temperatura nie powinna być niespodzianką, bo akurat przy odblokowywaniu z jakiegoś powodu ZAWSZE wyłączane są czujniki temperatury Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.