Skocz do zawartości

Random Sanity

  • wpisy
    387
  • komentarzy
    1419
  • wyświetleń
    255586

Kuchnia z Rankinem!


Rankin

359 wyświetleń

Każdy umie gotować. Najwyżej o tym jeszcze nie wie ;). W nowym dziale nazwanym tfurczo ;) "kiczen" będę prezentował wypróbowane przeze mnie przepisy pochodzące z Kuchni Polskiej (różne wydania) bądź innych źródeł (znajomi, "Napoje na Różne Okazje"), ewentualnie wrzucał coś na życzenie (optymistycznie zakładając że jakieś będą ;)). Na początek - moje niedawne odkrycie, gulasz szegedyński.

Czas przygotowania: ok. 2 godziny

Trudność: łatwy

Składniki (na 4-6 osób)

  • 800 g wieprzowiny (najlepiej szynki lub łopatki)
  • 600 g kiszonej kapusty
  • 3 małe cebule / 2 duże
  • 3 łyżki smalcu LUB po 2 łyżki masła i oleju
  • 2 łyżki (20 g) słodkiej sproszkowanej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej sproszkowanej papryki
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 wołowe kostki bulionowe
  • pieprz, sól
  • 150 ml kwaśnej śmietany (bardzo opcjonalnie)

Co warto (nieco) wcześniej przygotować:

- pokroić mięso na ok. dwucentymetrową kostkę

- ziemniaki/inny dodatek przygotować do wstawienia na ogień (obrać/pokroić/itd.)

Tłuszcz roztropić w rondlu i podsmażyć na nim na złocisty kolor cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Zdjąć rondel z ognia, dodać paprykę, pokrojone w dwucentymetrową kostkę mięso, sól, pieprz, kminek oraz kostki rosołowe. Ponownie umieścić na ogniu i smażyć około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Wlać litr wody i gotować pod przykryciem. Po godzinie dodać pokrojoną niezbyt drobno kapustę i gotować razem około 40 minut. Na koniec gulasz można połączyć ze śmietaną, zagotować i zdjąć z ognia.

Smacznego ;)

7 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Gość
Dodaj komentarz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Maksymalna ilość emotikon wynosi 75.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...