Kuchnia #2: Murzynek
Dziś coś śmiesznie prostego: tanie, ale pyszne ciasto kakaowe.
Składniki (na 2-4 osoby):
- 2 jajka
- 4 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka oleju
- proszek do pieczenia
- 6 łyżek stołowych kakao
Wszystko razem mieszać do uzyskania jednolitej, średnio gęstej konsystencji. Jeśli surowe ciasto jest za gęste - dodać mleka; jeśli za rzadkie - dodać mąki. Piec ok. 40 minut w piekarniku do uzyskania ciemnobrązowego koloru. Najlepiej smakuje z polewą czekoladową; można też użyć cukru stopionego z masłem lub masłem i kakao.
Co ciekawe, nabiera smaku z czasem, jak już dobrze wystygnie - najlepiej nie jeść tuż po upieczeniu.
Enjoy
3 komentarze
Rekomendowane komentarze