Writer Posted August 9, 2014 Report Share Posted August 9, 2014 Witam,chciałym kupić tablet głównie do czytania e-booków i pdf (obsługiwany format EPUB mile widziany), czasami do oglądniecia jakiegoś filmu, zdecydowanie nie do gier (od tego mam PC).Czy możecie polecić jakiś taki tablet? Myślałem o grancy 800-1000zł ale jeżeli macie na oku coś super i droższego - lub odwrotnie - tańszego a nadającego się do moich zastosowań to też śmiało piszcie.Dziękuję! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwakwa Posted August 9, 2014 Report Share Posted August 9, 2014 Jeśli chcesz dużo czytać, to niezastąpiony będzie Kindle - koszt ok. 270zł za podstawową wersję bez podświetlenia.Można siedzieć przy nim godzinami bez odczucia zmęczenia, dodatkowo bardziej koncentrujesz się na książce - nie rozprasza Cię chęć sprawdzenia maila, Facebooka, etc.Konwersja .epub do .mobi trwa krótko (można nawet przeprowadzić ją w locie), z .pdfami urządzenie Amazonu również sobie radzi - po jailbreaku i wgraniu np. Libreratora zyskujesz funkcję reflow, dzięki której pliki takie czyta się jak te domyślne.Swoją opinię opieram na własnym doświadczeniu; korzystam z Kindle'a Keyboard prawie 2lata. Tobie może bardziej podejdzie czytnik innej marki - warto na ten temat poczytać.Jednak jeśli idzie o zakup, na Twoim miejscu tablet kupiłbym jako osobne urządzenie.Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. (: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Writer Posted August 9, 2014 Author Report Share Posted August 9, 2014 Dzięki bardzo za odpowiedź. Mnie tam od książki i tak raczej nic nie będzie odrywać Tylko ten Kidle Keyboard to jest e-book, a tablet by mi się przydał bo może jakiś filmik czasami bym obejrzał na nim. Bo na e-booku to nie ma szans tego zrobić Jeśli ktoś z Was ma jeszcze jakieś propozycje to byłbym wdzięczny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emqi Posted August 10, 2014 Report Share Posted August 10, 2014 Lenovo Yoga 8 za ~600 zł. Sprzęt naprawdę fajny do multimediów typu filmy czy książki (ale tu niestety musisz się ratować jakimiś apkami z obsługą .epub) ze względu na swoją budowę. Bebechy ma ok, ale nawet w tej cenie można znaleźć coś wydajniejszego - jednak jeśli chodzi ci o komfort użytkowania to naprawdę fajny gadżet. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SferisPL Posted August 11, 2014 Report Share Posted August 11, 2014 Lenovo B8000 również będzie dobrym rozwiązaniem, do oglądania filmów przekątna 10' będzie plusem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Writer Posted August 11, 2014 Author Report Share Posted August 11, 2014 Podoba mi się taki Lenovo Yoga 8 - http://www.morele.ne...-387732-613039/Myśliście że na tablecie można zainstalować program SumatraPDF żeby mi epub obsługiwało? (mam to na PC ale nigdy nie miałem tableta i nie wiem jak to tam jest z tym Androidem).Myślicie że mi wejdzie do takiego etui 8 calowego? - http://www.morele.ne...tb028bk-619317/No i pewnie muszę kupić jakąś przejściówkę microUSB - USB żeby sobie przerzucić pliki z komputera, prawda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
emqi Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 No nie do końca. Android ma swoje własne programy i z tego co się orientuję SumatraPDF tam nie ma.Ale w Sklepie Play znajdziesz na przykład Universal Book Reader, który ma obsługę .epub. Jeśli chcesz mieć tableta bardziej pecetowego rozważ coś z Windowsem 8.1(nie RT) - tam zadziałają wszystkie programy z klasycznego PC.Ze względu na specyficzną budowę Yoga może nie wejść do tego etui. Musisz szukać akcesoriów pod ten konkretny model.Kabelek microUSB - USB powinien być w zestawie, natomiast gdybyś chciał do tabletu podłączyć pendrive/dysk potrzebny jest kabelekk USB OTG. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LeSiuu Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 Na Windowsie też znajdziesz tablet w tej cenie Dell Venue 8 PRO lub Toshiba Encore Link to comment Share on other sites More sharing options...
Writer Posted August 12, 2014 Author Report Share Posted August 12, 2014 Aha, widzę że ten Universal Book Reader jest darmowy, więc nie będzie problemu. Zainstaluje go sobie i będę czytał epub spokojnie. Tak naprawdę to mi obojętne czy będzie Windows czy Android, chodzi o to żeby działało to wszystko w miarę Z tego co czytałem teraz w internecie to na Androidzie można też instalować darmowy program MX Player do filmów. Będzie on ok, czy polecacie coś innego?Znalazłem takie dedykowane etui, powinno teraz pasować - http://www.x-kom.pl/...?ceneo_spo=trueTaki kabelek USB OTG powinien być dobry mam nadzieje - http://www.morele.net/adapter-usb-assmann-kabel-przejsciowy-usb-otg-mini-b-m-a-f-ak-300310-002-s-585280/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
emqi Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 Tak, o taki właśnie kabelek chodzi Android ma preinstalowany odtwarzacz, ale nie zawsze radzi sobie z wszystkimi formatami - MX Player to IMO najlepszy odtwarzacz dla Andka i gwarancję, że na 100% film odtworzy.Skoro wszystko jedno co do systemu to lepszy Android, bo po co płacić więcej za Windowsa (tanich modeli z nim nie ma dużo i nie u nas). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Writer Posted August 12, 2014 Author Report Share Posted August 12, 2014 OK, zdecydowałem się ostatecznie na tablet Lenovo Yoga 8.Bardzo dziękuję wszystkiem za pomoc! Na to forum zawsze można liczyć! Temat można zamknąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted October 28, 2014 Report Share Posted October 28, 2014 Problem rozwiązany, więc temat zamykam.W razie potrzeby otwarcia tematu, proszę o kontakt przez PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...