Jump to content

E-sport w CDA 2

casual6

E-sport w cda 2  

80 members have voted

1. 1. Czy jesteś za wprowadzeniem w cdaction lub na stronie działu dotyczącego e-sportu?

Recommended Posts

Posted

Jako że ostatni temat dotyczący esportu był jakieś 4 lata temu, postanowiłem wrócić do niego.

Jesteście za? Jak miałby wyglądać taki dział?

Posted

Przydałoby się, e-sport już dawno przestał być dziwactwem nerdów z piwnic i stał się poważnym zajęciem zbierającym wokół siebie duże rzesze ludzi. Myślę, że warto byłoby dodać taki kącik do CDA.

Posted

Może i byłoby fajnie jakby taki dział istniał. Ale czy będzie wystarczająco dużo materiału żeby skrobnąć co najmniej stronę sensownego tekstu co miesiąc? Jak dla mnie większy sens miałby np. cykl artykułów w Publicystyce jak np. ostatnio Historia pism o grach.

Posted

Powiedzmy, że miałoby to formę jaką zaproponowano w podobnym wątku 4 lata temu. http://forum.cdactio...showtopic=39772 "

Załóżmy że dział składałby się z 2 kartek (razem 4 strony):

1 kartka - nowinki, jakieś ostatnie wyniki, zapowiedzi na imprezy, dłuższy opis wybranej informacji itp

2 kartka - wywiad z graczem (tutaj raczej nie ma problemu, ponieważ można wykonać to przez internet, oczywiście za zgodą włodarzy gamingu/drużyny, którzy chętnie by podeszli do tej sprawy i pewnie jeszcze opisaliby to na swojej stronie)"

A co myślicie jakby zamiast/obok tego w piśmie taki dział byłby na stronie? jak mogłoby to wyglądać?

Posted

Jak dla mnie spoko. E-Sport wcale nie jest zajęciem gnijących No-Live. Czy wszystko będzie posegregowane jak w "Dyskusje o Grach" ? Od razy proponuję Star Craft.

Posted

Strasznie dużo do opisania by było, gdyby miał to być dział z "niusami". Może lepsze byłyby artykuły przedstawiające konkretne turnieje, zawodników, etc?

Posted

Dobrze byłoby poczytać o e-sporcie w CDA. Tylko mam jedno zastrzeżenie, gdyby taki dział pojawił się w magazynie, chciałbym poczytać o turniejach w różne gry, a nie tylko LoL, DOTA2, Starcraft i WoT. Wiem, że to najpopularniejsze tytuły e-sportowe, ale nie zapominajcie o innych grach tongue_prosty.gif

Posted

@spontan też mam taką nadzieję.

berlin mówi że "pracują nad tym", (w pytaniach do redaktorów) mam nadzieję że to rzeczywiście będzie coś dużego.

Posted

Pierwsza strona-nowinki ze świata eSportu, zapowiedzi itp.

Druga strona-przedstawienie jedną z drużyn eSportowych

Ewentualna trzecia i czwarta-opis imprezy eSportowej

Posted

@Pavolvo weź pod uwagę to, że jak już dział powstanie, to na początku będzie miał max. dwie strony (przy czym optymistycznie liczę na chociaż jedną całą).

Posted

Zdecydowanie tak. Zawsze to coś świeżego. Dotychczas jakoś nie poświęcałem większej uwagi E-sportowi, a jedynie co kojarzę to krótkie relacje z różnych imprez na Hyperze czy w programie "High Score. Gra w biznes (czy jakkolwiek to się nazywa) na Polsat Biznes. A tutaj zakładam był by regularny wątek i załóżmy teksty o historii założenia np. takiego Fnatica :)

Posted

Na stronie proponuję coś takiego: raz, że wydzielono by dział o esporcie, łatwo dostępny zaraz po wejściu na główną. zaczna się taki a taki turniej/impreza esportowa, dają news jakie polskie drużyny tam startują, dzień i godzina ich meczów, w tym dniu wrzucają newsa z linkiem do transmisji i po skończeniu dają jakąś tekstową relację. pod koniec turnieju statystyki, wyniki najważniejszych meczów itd

w magazynie wywiady z różnymi drużynami i również daty meczów poszczególnych polskich drużyn

co myślicie o takiej formie?

Posted

to była propozycja działu na stronie

oczywiscie że bez gier niszowych

zaczyna się np taki a taki turniej, oni robią newsa opisując jakie polskie druzyny w nim startują i kiedy

Posted

@casual6 - proszę cię, zdefiniuj mi co według ciebie oznacza słowo "niszowe", bo jak dla mnie jest to niemożliwe. Jedną osobę interesuje tylko LoL i DotA2, a ja chętnie poczytałbym o zawodach w Doom 2 i Pokemon.

Właśnie z tego powodu uważam ten dział za niepotrzebny. Jak ktoś chce, to poszuka w sieci najbardziej aktualnych informacji o ulubionej "dyscyplinie", a taki kącik w gazecie szybko wyewoluuje do rangi "zapychacza", którego mało kto będzie chciał czytać.

Posted

@casual6 proszę cię.

LoL

DotA

DotA 2

WoW

Warcraft 3

StarCraft

StarCraft 2

osu!

HeroesOfNeverth

WorldOfTanks

WorldOfWarplanes

CS1.6

CS:GO

CoDy

BFy

masa innych

e-sport to nie tylko LoL i DotA2. deal with it

Posted

no chyba mi nie powiesz że doom i pokemon są równie popularne ( u nas) co lol i dota? będzie się opisywac te popularne

Popularne czyli LoL i DotA. Aha... Super... Kolejny powód by kliknąć "nie" w ankiecie.

Ludzie nauczcie się, że esport to nie tylko gry MOBA. Jest Quake, jest Doom są wszelakie "mordobicia" w stylu Tekken i Street Fighter, na których ten "sport" wyrósł.

No i jeszcze jedno - nie jesteś redaktorem, więc skąd już wiesz co się "będzie opisywać" w tym dziale?

Posted

@baldnerd

to były tylko przykłady.

wiem że jest tego dużo ale siłą rzeczy nie da się wszystkiego opisać, więc trzeba trochę selekcjonować

@up j/w to były przykłady, ni będę za każdym razem wymieniał kilkunastu gier/imprez sportowych

"

nie jesteś redaktorem, więc skąd już wiesz co się "będzie opisywać" w tym dziale? "

?To są PROPOZYCJE dotyczące ewentualnego działu o esporcie, takie trudne to do zrozumienia?

i czekam na jakieś polskie strony z których mógłbym dowiedzieć się o najważniejszych imprezach, jakie polskie drużyny tam startują, bo: 2 zawiesiły działalność, kilka ogranicza się do konkretnych lig a ja szukam czegoś opisującego wiele imprez i turniejów, w polskich stronach o grach zazwyczaj mało newsów, brak podsumowań wielu imprez

jak masz to prześlij na pw żeby nie offtopować

Posted

Akurat stron traktujących zarówno o e-sporcie jak i poszczególnych dziedzin jest mnóstwo. Dla przykładu Cybersport. Owszem z reguły same artykuły mogło by być zdecydowanie bardziej rozbudowane ale i tak nie jest źle. Co do e-sportu w CD-A to już dawno coś takiego powinno być i wręcz dziwi mnie, że czasopismo zajmujące się taką tematyką jeszcze tego nie poruszyło. Poza tym raczej nie było by zbyt dużego problemu napisać czegoś sensownego na 1-2 strony, spójrzcie sami ile tak właściwie mamy naszych przedstawicieli na wysokim poziomie.

Posted

Ale po co? Tu nie Korea, żeby się podniecać jak ktoś gra :P

No dobra, od czasu do czasu można dać jakąś ramkę w newsach czy felieton, ale dla stałego działu mówię stanowcze nie!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...