Kuchnia #3: Kapuśniak
Podróż po mych ulubionych potrawach ciąg dalszy
Czas przygotowania: około 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwa
Składniki
- 400 g kiszonej kapusty
- kostka bulionowa
- 100 g wędzonego, surowego boczku
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 4-5 ziemniaków
- liść laurowy
- sól, pieprz
Co warto przygotować wcześniej?
- ziemniaki obrać, umyć i pokroić na ćwiartki
- boczek pokroić na plasterki
Kapustę zalać litrem wody, dodać liść laurowy i gotować godzinę. W tym czasie umyte, obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki włożyć do garnka z 500 ml wody i kostką bulionową i gotować przez 20 minut. Na maśle usmażyć pokrojony w grube paski boczek. Kiedy się zrumieni, wrzucić go do bulionu z ziemniakami, a do wytopionego z niego tłuszczu wsypać mąkę i zrobić jasnozłotą zasmażkę. Rozprowadzić ją kilkoma łyżkami bulionu i wlać do reszty. Połączyć bulion z kapustą wraz z wywarem i gotować razem 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3 komentarze
Rekomendowane komentarze