Skocz do zawartości

Random Sanity

  • wpisy
    387
  • komentarzy
    1419
  • wyświetleń
    255598

Kuchnia #3: Kapuśniak


Rankin

352 wyświetleń

Podróż po mych ulubionych potrawach ciąg dalszy :)

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Stopień trudności: łatwa

Składniki

  • 400 g kiszonej kapusty
  • kostka bulionowa
  • 100 g wędzonego, surowego boczku
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 4-5 ziemniaków
  • liść laurowy
  • sól, pieprz

Co warto przygotować wcześniej?

- ziemniaki obrać, umyć i pokroić na ćwiartki

- boczek pokroić na plasterki

Kapustę zalać litrem wody, dodać liść laurowy i gotować godzinę. W tym czasie umyte, obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki włożyć do garnka z 500 ml wody i kostką bulionową i gotować przez 20 minut. Na maśle usmażyć pokrojony w grube paski boczek. Kiedy się zrumieni, wrzucić go do bulionu z ziemniakami, a do wytopionego z niego tłuszczu wsypać mąkę i zrobić jasnozłotą zasmażkę. Rozprowadzić ją kilkoma łyżkami bulionu i wlać do reszty. Połączyć bulion z kapustą wraz z wywarem i gotować razem 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

3 komentarze


Rekomendowane komentarze

Gość
Dodaj komentarz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Maksymalna ilość emotikon wynosi 75.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...