Skocz do zawartości

Fanboj i Życie

  • wpisy
    331
  • komentarzy
    500
  • wyświetleń
    138763

Podsumowanie miesiąca: Kulinarne eksperymenty


muszonik

738 wyświetleń

Oczywiście nie może istnieć coś takiego jak blog, którego właściciel nie chwali się tym, co ostatnio zjadł. Tak więc pora więc zadośćuczynić tej pięknej tradycji.

Zielone curry z kurczakiem (ilustracja główna)

Słowem wstępu:

Tajskie zielone curry poznałem jakieś 2 lata temu w pewnej knajpce, która niestety upadła i szybko je polubiłem. Wymaga sporej ilości egzotycznych przepisów, dlatego świętuje nim bardzo ważne święto w tradycji chrześcijańskiej zwane jako Matki Boskiej Pieniężnej, a w judaistycznej Dniem Wypłaty.

Składniki:

300 gramów piersi z kurczaka

1 marchewka

1 czerwona papryka

1 cebula

4 pieczarki

2-4 łyżki mleczka kokosowego

1-2 łyżeczki tajskiego zielonego curry

2-3 łyżeczki zmielonej trawy cytrynowej

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki cukru

2 centymetry korzenia imbiru

2 ząbki czosnku

2-4 liście limonki kaffir

1 łyżka sosu rybnego

1 papryczka chili

250 mililitrów czystego bulionu

1) Mięso kroimy w mieszczącą się w ustach kostkę. Cebulę, paprykę, marchew i pieczarki dzielimy na zapałkę.

2) Drobno siekamy czosnek i obrany imbir. Razem z trawą cytrynową, liśćmi kaffiru i chili umieszczamy w moździerzu. Rozdrabniamy na jednolitą papkę.

3) W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Szkolimy na nim cebulę. Następnie dodajemy mięso i warzywa. Stale mieszając obsmażamy je ze wszystkich stron.

3) Gdy mięso zbieleje zalewamy je rosołem. Dodajemy masę z moździerza, zielone curry, sok z cytryny, cukier, sos rybny i na końcu mleczko kokosowe. Mieszamy. Gotujemy około 15-20 minut.

Podajemy jak zupę. Na osobnej miseczce można dodać ryżu. Zielone curry łączy w sobie ostrość, często wręcz piekielną z łagodnością.

Łosoś z chrupiącą skórką

b68616.jpg

Składniki:

Filety z łososia

sól, pieprz

2 łyżki śmietany

100 gramów świeżego szczawiu lub 2 łyżki szczawiu ze słoika

olej

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy

Ryba:

1) Łososia nacieramy z obu stron solą i pieprzem.

2) Na patelni grillowej (lub zwykłej) topimy masło. Dodajemy do niego oliwę.

3) Układamy na tłuszczu rybę skórką do dołu. Smażymy 7 minut.

4) Rybę przewracamy na drugą stronę. Smażymy 4-5 minut.

Sos szczawiowy:

1) Szczaw umyć i drobno posiekać posiekać. Umieścić w rondlu, podlać kilkoma łyżkami wody i gotować, aż liście się skurczą.

2) Zdjąć z ognia. Dodać śmietanę i wymieszać.

Komentarz:

Bardzo proste, a jednocześnie smakowite połączenie. Łosoś wychodzi chrupiący i smażny, ładnie upieczony, a przy tym zostaje mu jego smak. Kwaśny smak szczawiu natomiast doskonale komponuje się ze smakiem ryby oraz zabija jej nieprzyjemny aromat.

Stek z sosem pieprzowym

b68617.jpg

Składniki:

4 steki

2 łyżki pieprzu

1 cebula

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy

1 ząbek czosnku

2 łyżki śmietany

2 łyżki brandy lub whiskey

odrobina soli

1) W moździerzu grubo rozgnieść pieprz. Cebulę i czosnek posiekać bardzo drobno.

2) W rondelku stopić jedną łyżkę masła. Zeszklić na nim masło i cebulę.

3) Dodać pieprz. Ostrożnie dodać alkohol. Uwaga! Jeśli w tym momencie rondel pierdolnie lub buchną z niego płomienie to znaczy, że dobrze zrobiłeś. Odczekać, aż brandy się wypali (można to przyśpieszyć mieszając sos) i zdjąć z ognia. Domieszać śmietanę. Posolić.

4) Na patelni zwykłej lub grillowej rozgrzać oliwę. Smażyć na niej steki od 3 do 5 minut zależnie od tego, jak chcemy je przygotować.

Komentarz:

Samo przygotowywanie tego dania sprawia wiele radości: krew się leje, płomienie buchają pod sufit. Zabawa dosłownie jak w Mortal Kombat. Warto spróbować dla samej przyjemności przyrządzania.

Pozostałe pięć przepisów na Fanboj i Życie

1 komentarz


Rekomendowane komentarze

E tam, takie "eksperymenty" to żadne eksperymenty. Potrawy dla mnie dość pospolite.

Ze swojej strony naprawdę polecam (z ostatnich odkryć) zupę cytrynową - smakuje znacznie lepiej niż brzmi!

Link do komentarza
Gość
Dodaj komentarz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Maksymalna ilość emotikon wynosi 75.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...