Skocz do zawartości
  • wpisy
    192
  • komentarzy
    3216
  • wyświetleń
    227147

Niebiańskie Parówki (+18!)


Lord Nargogh

3841 wyświetleń

Perwersyjne jedzenie  

68 użytkowników zagłosowało

  1. 1. Uwielbiam sobie zjeść:

    • Kaszankę
      35
    • Wątróbkę
      27
    • Flaczki
      23
    • Parówki
      46
    • Kurze łapy
      4
    • Po tym wpisie już nigdy nic nie wezmę do ust.
      8

Ktoś kiedyś powiedział, że parówki to boskie mięso - bo Bóg jeden wie, co w nich w zasadzie jest.

Zdecydowałem się ujawnić światu straszliwą prawdę i przyznać, co lubię sobie w wolnych chwilach podjeść. Na początek muszę ostrzec ludzi o lekkich nerwach i delikatnych żołądkach - to nie jest wpis dla Was.

Hannibal Lecter to przy mnie pikuś, o czym sami za chwilę się przekonacie.

Zacznijmy delikatnie - opróżnimy Wam żołądki później.

Lubię sobie zjeść od czasu do czasu nieco ugotowanych parówek.

250_1374643515471b7ae36cbd5.jpg

Wbrew obiegowej opinii, folię należy zdjąć przed rozpoczęciem gotowania, a nie po zakończeniu tego procesu. Chociaż szczerze mówiąc to preferuję parówki w naturalnym 'flaku', z których nie trzeba zdejmować folii. Parówki są dobre na wszystko - na śniadanie, kolację, obiad, przeziębienie, grypę, przedłużenie erekcji - dosłownie wszystko. Trzeba jednak uważać przy ich kupnie - widziałem kiedyś takie pewnej znanej firmy (jakiś Sokołów czy inny Krakus), które zawierały 4% mięsa (!) i miały na opakowaniu zalecenie, by ich nie poddawać obróbce termicznej. Podejrzewam że groziło to ich anihilacją.

Krok dalej - wspomniałem o żołądkach - i tak się składa, że lubię sobie także wszamać conieco takowych. Oczywiście nie ludzkich - drobiowe, wieprzowe i wołowe w pełni mnie satysfakcjonują. Póki co.

zoladki%20z%20kurczaka.jpg

Żołądki drobiowe doskonale smakują po ugotowaniu w rosole, świetnie też nadają się jako dodatek do gulaszu. W ostateczności można z nich sporządzić flaczki drobiowe, aczkolwiek dużo lepiej w tej roli sprawdzają się żołądki wołowe i wieprzowe.

flaczki.jpg

O tak, Lord uwielbia flaczki - i żeby Was dobić dodam, że zwykle je konsumuję z makaronem. Zanim mnie za to spalicie na stosie, to spróbujcie sami jak smakuje takie połączenie, a gwarantuję że pokochacie je równie mocno, co ja.

Skoro już jesteśmy przy narządach wewnętrznych (podrobach), to nie byłbym sobą, jakbym nie wspomniał o mojej wielkiej miłości do wątróbki.

watrobka-drobiowa-porcja-100g.jpg

Wątroby uwielbiam wprost pałaszować, o ile są ugotowane w dobrym rosole bądź wysmażone z cebulką. W ostateczności doskonale smakują mi także w wątrobiance, zwanej potocznie pasztetem (nawet nie wiedzieliście, że z tego robią pasztet, nie?).

Macie dość? Ale to jeszcze nie koniec!

Jak mógłbym bowiem zapomnieć o mojej ukochanej kaszance.

kaszanka.jpg

Doskonałe podroby wymieszane z mięsem, krwią i kaszą. Istnieje w wielu gatunkach i odmianach - osobiście uwielbiam odmianę klasyczną, kaszankę gajowego i krupnioki. Można ją wcinać na surowo, z grilla, podsmażoną z cebulką, z dżemem - co tylko dusza zapragnie!

Życie bez kaszanki byłoby dużo gorsze.

Na sam koniec dobiję wszystkich, którzy jeszcze ostali się na nogach i nie opróżnili swoich żołądków ze wszelkiej zawartości. Uwielbiam jeszcze wcinać kurze łapy gotowane w rosole, z którego następnie przygotowuję specjalną galaretę, która nie wymaga żadnej żelatyny.

Ale w tym przypadku nie będzie żadnych zdjęć. W końcu mogły tu trafić przypadkiem jakieś dzieci.

A Wy co wcinacie? Czy jesteście w stanie przebić mój gust kulinarny i wywołać odruch wymiotny nawet we mnie?

PS: Specjalnie czekałem z publikacją do tak późnej godziny, żeby trochę osób zdążyło to przeczytać zanim służby specjalne RP zamkną tego bloga.

EDIT: No dobra, macie mnie. Dwóch śmiałków znalazło danie, które nawet mi nie smakuje (chociaż ośmieliłem się go skosztować!). Mianowicie chodzi o Czerninę, zupę z kaczej krwi. (A wspominanie o niej w obecnej przedwyborczej atmosferze jest... zabawne biggrin_prosty.gif )

63 komentarzy


Rekomendowane komentarze



Stanowczo prostestuję, poeniważ na liście nie znalazła się miłowana przeze mnie smażona kiełbasa podwawelska z jakżeby inaczej smażoną cebulką, więc na nic tu mój głos :P

Link do komentarza
nie wywołuje ona odruchów wymiotnych u większości ludzi

A komu nie pasują parówki (szczególnie z domowo robionymi hot dogami)... no dobra, powiedzmy że poza tym parówki są bardzo zboczone i hańba im za to, ale kaszanka? Jej nie da się nic udowodnić! :]

Jakoś nigdy nie jadłem wątrówbki, nie było okazji :)

Link do komentarza

parówki ownią! na co mi mięso? mogę zjeść wszystko byle smakowało dobrze ;]

a czernina jest pyszna!!

wyzwań chcecie? zajrzyjcie do kuchni francuskiej. frytki-pasikonoiki, na przykład...

Link do komentarza

O! Tego właśnie chciałbym spróbować - potrawy z owadów. Smażone świerszcze czy kotleciki z jajek much. 0% tłuszczu - same składniki odżywcze. Zdrowe i wszędzie tego pełno, tylko trza umieć przyrządzić.

Link do komentarza

kuchnia chińska też owni!

byłem dość niedawno. krewetki są pr0, 5 krewetek 'Królewskich' kosztuje 10 złotych ^^

Lordzie, kontrowersyjny wpis, nie ma co! szczególnie ta ostatnia wypowiedź w edicie ;]

Link do komentarza
Na Dalekim Wschodzie wcinają takie owady jak chipsy

Takie potrawy są bardzo popularne w krajach, w których często panował głód, ciekawe dlaczego ;] Sam bym sobie spróbował jakiegoś robaczka (pewnie musiałbym się przemóc, ale jednak), gdzieś czytałem, że niektóre gatunki wijów są dobre. Suszona szarańcza tak samo. Pawlak ma rację, samo białko i inne dobre rzeczy, tłuszczu prawie nie ma. Ale akurat much lepiej nie tykać, często coś przenoszą i taplają się w odchodach.

Link do komentarza

A próbowałeś sardynki z puszki w sosoe pomidorowym wsadzić do mikrfalówki na 10 minut... mmmmmmm a ten zapach w całym mieszkaniu. Ja bardzo lubię parówki i wątróbke, kaszanki dawno nie jadłem ale nie pogardzam.

Link do komentarza

Gość
Dodaj komentarz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Maksymalna ilość emotikon wynosi 75.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...