krzysiek525 Posted October 24, 2018 Report Share Posted October 24, 2018 (edited) witam, planuje bardzo mały upgrade komputere i prosiłbym o pomoc. Podzespoły które planuje wymienić to procesor i płyta główna. Mój aktualny procesor i płyta to: -AMD Phenom II B55 4x3200 6MB cache L3, -płyta główna MSI 870-G45, chciałbym wymienić procesor na odrobine nowszy, myślałem o AMD FX-8350, X8, 4.0GHz, lecz wyczytałem, że on nie bedzie pasował do mojej płyty głównej, i tu rodzi sie moje pytanie, jaka płyta główna kupić żeby pasowała do procesora i do mojej obudowy: Modecom Twins. Postanowiłem to powymieniać żeby zagrać w najnowszego asasins creeda i na tym zakończe moją grową przygode. Wiem że obudowę mam nie najlepsza. Ew. jakiś inny procesor? i prosiłbym o porade co do mojego pytania, z góry dziekuje. I jeśli to możliwe to mogły by to być używane rzeczy ponieważ chciałbym to zrobić nie wielkim kosztem.cena takiego procesora to ok.300 zł i chciałbym w miare tania płyte. pozdrawiam Edited October 24, 2018 by krzysiek525 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted October 24, 2018 Report Share Posted October 24, 2018 FX-y to nie są procesory dobre do gier, w zasadzie to wypadają tam niewiele lepiej od Phenomów. Jak wygląda reszta sprzętu, tzn. zasilacz, karta graficzna, ile masz RAM-u? No i skoro chcesz pograć tylko w Assassina, to nie lepiej kupić używane PS4 lub Xboxa One? Kupisz, przejdziesz i sprzedasz. Tym bardziej, że gra nie jest dobrze zoptymalizowana i kupno części po taniości nie zapewni ci w niej zbyt komfortowej rozgrywki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek525 Posted October 24, 2018 Author Report Share Posted October 24, 2018 (edited) pamięć RAM DDR3 Corsair Value Ram 2 x 4GB, razem 8GB Zasilacz Corsair VS Series 450W GTX 660 Wolałbym tylko zmienić ten procesor. ponieważ po nowym roku mój brat zabiera komputer na studia, jeśli ten procesor odpada to jaki inny byłby w miare sensowny w podobnych pieniądzach? Edited October 25, 2018 by krzysiek525 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelDorren Posted October 25, 2018 Report Share Posted October 25, 2018 Można by zapolować na i5 4xx0. Razem z płytą wyszłoby ok. 500 zł. Wydajność by to polepszyło, pytanie tylko czy na tyle, by zapewnić sensowny komfort grania. Ew. i5 3xx0. Wyjdzie taniej, ale wtedy przyrost wydajności będzie mniejszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek525 Posted October 25, 2018 Author Report Share Posted October 25, 2018 A jaka płyte wtedy szukać przy tym i5? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek525 Posted October 25, 2018 Author Report Share Posted October 25, 2018 MSI B75MA-P45 Intel B75 LGA 1155 Czy ta płyta byłaby dobra i pasowała do reszty podzespołów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted October 25, 2018 Report Share Posted October 25, 2018 Pod i5 z serii 3xxx bylaby ok. Tylko ze na GTX 660 to za bardzo sobie w tego Asasyna nie pograsz, no chyba ze na low detalach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...