MagickStalker Posted June 24, 2017 Report Share Posted June 24, 2017 Witam i bardzo mam nadzieję, że piszę we właściwym temacie Ale anyway, przejdźmy do tematu... ...który jest dokładnie taki jak w tytule. Byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś mi wyjaśnił, co i jak gdy chcę sprzedać na steamie więcej niż 200 przedmiotów, czy warto się bawić w to pisanie danych, czy same problemy z tym będą i lepiej zostać na mniej niż 200 itemków rocznie? Z góry bardzo dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted June 24, 2017 Report Share Posted June 24, 2017 Ja dane podałem, limit został zdjęty chyba natychmiast i nie miałem z tego powodu żadnych kłopotów. (w ciągu dwóch lat sprzedałem ok. 2300 przedmiotów) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irenez Posted June 26, 2017 Report Share Posted June 26, 2017 Przy czym wymóg podawania danych jest takim trochę na wyrost dostosowania się do amerykańskich przepisów podatkowych (dotyczą amerykańskich rezydentów oraz obywateli Stanów Zjednoczonych i dochodów powyżej 20000 USD). --- Natomiast z punktu widzenia formalnego wygląda to następująco: Z punktu widzenia ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, przychody uzyskane ze Steama podlegają na opodatkowaniu na ogólnych zasadach i w razie jakiejś kontroli, wiążącej się z zupełnie innymi zagadnieniami (naruszenie praw autorskich, paserstwo itp.) można oberwać zarzuty karno-skarbowe. O ile się orientuję, Valve przekazuje informacje dotyczące transakcji na koncie na wniosek organów skarbowych posiadających odpowiednie umowy z USA. Natomiast, co bardziej interesujące - "zakupienie przedmiotów na Steamie" jest obciążone 1% podatkiem od czynności cywilnoprawnych, płatnym i wymagającym złożenia deklaracji PCC-3 w ciągu 14 dni od powstania zobowiązania w przypadku transakcji o wartości przekraczającej 50 złotych (1% podatku od sum niższych wynosi mniej niż 50 groszy i tym samym podatek zaokrągla się w dół). Warto przy tym zauważyć, że "przedmioty na Steamie" nie są ruchomościami, a prawami majątkowymi i nie obowiązuje tym samym zwolnienie podatkowe takie jak przy ruchomościach (gdzie mnimalna wartość opodatkowanej transakcji to 1000 złotych). Link to comment Share on other sites More sharing options...