Jump to content
Sign in to follow this  
Edosh

Problem z dodatkowa pamiecia RAM

Recommended Posts

Witam

Mam płytę Gigabyte GA-H61M-D2H-USB3. Uzywam pamięci OCZ 2x2GB (OCZ3OB1600LV6GK PC3 12800). Wszystko działa OK. Dokupiłem kolejne 2x2GB tym razem o troszkę innym numerze (OCZ3BE16008LV4GK PC3 12800). Po włożeniu nowych kości komputer nie uruchamia się. Dosłownie na sekundę włączają się wiatraki, po czym umierają i ponownie sie zalaczaja. Komputer dziala wysmienicie gdy tylko jedna para kości jest obecna w komputerze (nie wazne w których gniazdach). Co więcej, pomieszalem pamięci i komputer rowniez dziala. Kości pamięci oraz sloty na płycie są więc w porządku. Warunek musi być taki iz nie moze byc wiecej niz 4GB. Jakakolwiek wartość powyżej - komputer sie nie uruchomi. Pamieci pracuja na napieciu 1.65V. Zresetowałem plyte glowna poprzez wyciągnięcie baterii (ponad godzina). W ustawieniach napięcia mam 1.5V. Nie wiem czy zwiększyć napięcie gdyż lista dostępnych napięć to np 1.64V, 1.66V, 1.68V. Nie chcę tu niczego spieprzyć.

Pomozcie prosze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cytuj

Due to Intel H61 chipset limitation, please use single-side memory modules when four memory modules are installed.

I tu zapewne jest pies pogrzebany. Moduł jednostronny to obecnie rzadki widok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...