Wiatro00 Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 (edited) Witam.Wstawiam zdjęcie mojej dotychczasowej konfiguracji komputera. Zakładając że nie chcę zmieniać całego zestawy, co mógłbym do niego dorzucić żeby popracował jeszcze jakiś czas?<edit> Mam 4GB ramu 1333mhz Edited January 31, 2014 by Wiatro00 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cayen Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 Pierwsze co zmiana zasilacza na coś porządnego. Jaki masz budżet na modernizację ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omas Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 1. Zmienić zasilacz na coś porządnego, np. Corsair VS 450 lub drożej SilentiumPC Deus M1 550W.2. Zmienić kartę np. na R7-260X od Gigabyte.I tyle, więcej to już zmiana płyty i procka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiatro00 Posted January 31, 2014 Author Report Share Posted January 31, 2014 Interesuje mnie to żeby cała modernizacja przebiegła jak najniższym kosztem Najbardziej zależałoby mi na jakiejś grafice bo najnowsze gry już na Ultra nie pójdą. Ale o dziwo taki Crysis 3 śmiga na wysokich/średnich. i nie mam żadnych problemów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
webtom Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 Zasilacz to zdecydowanie priorytet, bo głupio by wyszło, gdybyś kupił sobie super kartę, a po jakimś czasie cały komputer poszedł z dymem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiatro00 Posted January 31, 2014 Author Report Share Posted January 31, 2014 Nigdy się nad tym nie zastanawiałem Wziąłem taki jaki mi zaproponowali a że komputer nadal bardzo ładnie pracuje to nie myślałem o zmianie akurat zasilacza Jeśli to ma znaczenie do do komputera podpięty jest dysk zewnętrzny WD 2tb 7200rpm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 No niestety zasilacz jest bardzo niskiej jakości i w każdym momencie może doprowadzić do awarii peceta. Oczywiście równie dobrze może działać kolejnych kilka lat, ale tak to jest z marnymi zasilaczami, że nigdy nie wiadomo kiedy zakończą żywot. Pół biedy jak tylko swój, bo często pociągają za sobą także inne podzespoły. Dlatego należałoby go wymienić.Wprowadziłabym zmiany jakie podał Omas. W przyszłości można ewentualnie zmienić procesor na i5 750 (trzeba szukać używanego, bo nowych już nie produkują) i trochę go podkręcić, ew. wymienić całą platformę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted February 1, 2014 Report Share Posted February 1, 2014 Z procków można też szukać Xeonów X3440/X3450 - to są i7 (w przeciwieństwie do nowszych platform Intela można je swobodnie podkręcać), często w niższej cenie. Ale podaż jest niska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...