nyac55 Posted November 19, 2013 Report Share Posted November 19, 2013 Witam. Mam kilka pytań odnośnie nakładania pasty termo przewodzącej podczas wymiany wentylatora procesora ,a mianowicie:Pastę nakładamy na procesor , na wentylator czy i na procesor i na wentylator??(1)Ile tej pasty nałożyć??(2)Jakim sposobem -> Czy np. Cienką warstwę na całej powierzchni czy metodą "X" czy metodą ziarenka grochu na środku??(3) Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted November 19, 2013 Report Share Posted November 19, 2013 Zobacz poradniki, np. https://www.cooling.pl/poprawne-nakladanie-past-termoprzewodzacych,artykul,7.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted November 19, 2013 Report Share Posted November 19, 2013 Nakładasz na procesor. Osobiście preferuję metodę dwóch równoległych pasków obok siebie albo "X".A ile, to tak na oko, jeden pasek gdzieś długości 1.5 cm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
HammerHead Posted November 19, 2013 Report Share Posted November 19, 2013 W dużym skrócie - trzeba nałożyć ją tak, żeby warstwa była jak najcieńsza i nie miała żadnych pęcherzy powietrza. Najpopularniejszą metodą jest zaaplikowanie pasty w formie kulki na środku procesora. W ten sposób, jeżeli radiator jest nakładany pionowo w dół i bez żadnych przechyłów, pasta powinna równolegle rozprowadzić się sama po obudowie procesora.Po aplikacji pasty warto monitorować temperature - jeżeli jest za duża w którymś miejscu, to prawdopodobnie ilość pasty była za mała. Ciężko jest dać za dużo pasty, ale dość łatwo pomylić się w drugą stronę i dać za mało. Jeżeli więc masz wątpliwości, to daj nieco więcej - ale tak, by nie "wylała" się poza obręb procesora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyac55 Posted November 19, 2013 Author Report Share Posted November 19, 2013 OK, a czy można podgrzać jakoś pastę przed nałożeniem i nic się nie stanie ,a pastę będzie łatwiej rozprowadzać. Kiedyś kiedy wymieniałem pastę rozprowadzałem cienką warstwę i na procesorze i na radiatorze ,używałem do rękawiczki foliowej i rozprowadzałem w ten sposób palcem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
HammerHead Posted November 19, 2013 Report Share Posted November 19, 2013 Nie radzę tego robić, bo między radiatorem a procesorem utworzą się małe, płaskie pęcherzyki powietrza - a powietrze jest bardzo dobrym izolatorem ciepła. Co do podgrzewania, to nie mam pojęcia - nie wiem nawet, czy uplastyczni to pastę nieco bardziej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omas Posted November 20, 2013 Report Share Posted November 20, 2013 Groszek wystarczy. Podgrzewać nie trzeba jak nakładasz tym sposobem. Dwie linie i X też mogą być. Sposobów jest multum, ale ten pierwszy jest najszybszy. Musisz tylko nałożyć ziarno grochu, nie ryżu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyac55 Posted November 20, 2013 Author Report Share Posted November 20, 2013 Ziarno grochu... Natomiast skąd mam wiedzieć czy to dobrze rozejdzie się po całej powierzchni styku procesora i wentylatora??(1)Może bezpieczniej będzie metodę X ,tylko na środku nie mogę nakładać podwójnie ,tak??(2) Link to comment Share on other sites More sharing options...
SirRez Posted November 20, 2013 Report Share Posted November 20, 2013 Metoda na "ziarno grochu" jest jak najbardziej dobra, jakiś tydzień temu montowałem chłodzenie, pastę nałożyłem właśnie w ten sposób i temperatury są w normie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyac55 Posted November 20, 2013 Author Report Share Posted November 20, 2013 Ziarno grochu ,następnie mocno docisnąć radiatorem w miejscu styku?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omas Posted November 20, 2013 Report Share Posted November 20, 2013 Ziarno na IHS (może zobacz jakiś filmik ile mniej więcej) i montujesz najzwyczajniej w świecie radiator. Natomiast jeśli chcesz być pewny to rozprowadź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyac55 Posted November 22, 2013 Author Report Share Posted November 22, 2013 OK ,czym najlepiej rozprowadzić?? Żeby nie robiły się te mikro pęcherzyki powietrza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majster24 Posted November 22, 2013 Report Share Posted November 22, 2013 Możesz to zrobić nie używaną kartą np. taką po karcie sim, ja tak zrobiłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyac55 Posted November 22, 2013 Author Report Share Posted November 22, 2013 Silentum PC Fortis założony ,temp. ok 30 stopni lub ok. 50 stopni w stresie. Wcześniej było 60 stopni w spoczynku ,a w stresie ok 80.Nałożyłem dość sporo pasty ,ale oczywiście tak ,żeby nie ściekała na procesor i dość cienką warstwę na radiator. W instrukcji pisało ,że technologia HE wymaga sporej ilości pasty. Jestem zadowolony z zakupu. Polecam Silentum PC Fortis ,pasuje do obudów 18,5 cm ,wymaga trochę umiejętności montażu ,ale daje zadowalający efekt oraz jest cichy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted November 23, 2013 Report Share Posted November 23, 2013 Problem rozwiązany, więc temat zamykam.W razie potrzeby otwarcia tematu, proszę o kontakt przez PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...