Professor Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 Mam powazny problem z komputerem. Po zaladowaniu Windowsa, zamiast ekranu logowania dostaje okno z bledem:logonui.exe - bad imageC:\Windows\system32\DUI70.dll is either not designed to run on Windows or it contains an error.Kiedy klikne ok, nie pojawia sie ekran logowania, a zostaje tylko czarny ekran i nie moge nic dalej zrobic.To juz drugi raz ciagu miesiaca, kiedy pojawia sie ten problem. Za pierwszym razem nie mialem czasu na naprawianie tego, wiec po prostu przeinstalowalem system i nie zawracalem sobie glowy. Troche mnie dziwi, ze problem znow sie pojawia, bo system byl przeinstalowany nie dalej jak 3 tygodnie temu i nie mialem czasu go zasmiecic. Zainstalowalem tylko 2 gry i kilka niezbednych programow, jak Firefox i MS Office 2010. Do glowy przychodzi mi tylko problem z hardwarem, ale nie dodalem do komputera absolutnie nic nowego w ciagu ostatnich kilku miesiecy i wczesniej nie bylo problemu.Probowalem uzyc system startup repair i memory diagnostics, ale to nie pomoglo. Z jakiegos powodu nie moge uzyc system restore - dostaje tylko wiadomosc, ze nie ma zapisanych punktow, z ktorych moglbym wczytac poprzednie ustawienia systemu. To o tyle dziwne, ze w ostatnich 3 tygodniach stworzylem ich co najmniej 4 (tak na wszelki wypadek).W obu przypadkach problem pojawil sie w kilka dni po zainstalowaniu MS Office 2010 (wersja Home and Student), ale watpie, zeby to mialo cos wspolnego z problemami. Z bardziej 'niezwyklych' rzeczy, ktore wyczynialem na komputerze przychodzi mi tylko do glowy to, ze przez ostatni miesiac uzywalem Firefoxa z ponad 1000 zakladek w jednym oknie, ale komputer nie narzekal. Jeszcze wczoraj wlaczyl sie bez zadnych problemow, a przez caly dzien nie robilem na nim nic oprocz przegladania sieci i wylaczyl sie bez problemow.System: Windows 7 64bitProcesor: Phenom II x3 2.8ghz @ 3.4ghzKarta: Nvidia GF650 (chyba wersja Ti, jesli dobrze pamietam)4GB RAM OCZzasilacz OCZ 500W mod-extreme, czy jakos takplyta glowna MSi 770-c45Czuje, ze moje umiejetnosci zasmiecania/rozwalania systemu osiagnely szczyt. System musze z reguly przeinstalowywac raz na rok, ale rozwalenie go w ciagu 3 tygodni i przy instalacji minimalnej ilosci software'u to moj rekord. Chyba, ze to jednak problem z hardwarem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sevard Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 Tryb awaryjny działa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Professor Posted November 9, 2013 Author Report Share Posted November 9, 2013 Niestety, przy trybie awaryjnym wyskakuje te samo okno i wciaz nie moge dostac sie do ekranu logowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sevard Posted November 9, 2013 Report Share Posted November 9, 2013 W takim razie uruchom Opcje odzyskiwania systemu. Tam uruchom wiersz polecenia i wpisz komendę:chkdsk /r c:Napisz na forum, czy zostały znalezione jakieś błędy.Następnie wpisz komendęsfc /scannow Link to comment Share on other sites More sharing options...
Professor Posted November 9, 2013 Author Report Share Posted November 9, 2013 Po wpisaniu chkdsk /r c: dostaje kilka linijek informacji. W jednej z nich pisze, ze windows sprawdzil file system i nie znalazl zadnych problemow. Kilka linijek nizej pisze "Failed to transfer logged messages to the event log with status 50." Nie wiem, czy to ma jakies znaczenie.Po napisaniu sfc /scannow dostalem wiadomosc "There is system repair pending which requires reboot to complete. Restart Windows and run sfc again." Po restarcie nic sie nie zmienia, windows uruchamia sie normalnie i znowu pojawia sie logonui.exe - bad image, zamiast ekranu logowania.Nie wiem, jak 'obejsc' ten problem. Z tego co wiem, do Opcji odzyskiwania systemu moge sie dostac tylko i wylacznie poprzez system repair tools, wiec za kazdym razem kiedy uruchomie wiersz polecenia (i wpisze sfc /scannow) dostane informacje, ze komputer musi byc zrestartowany. Tak to przynajmniej rozumiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sevard Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Ok, w takim razie spróbuj użyć takiej komendy zamiast standardowego sfc /scannow:sfc /scannow /offbootdir=c:\ /offwindir=c:\windowsJeśli dysk systemowy ma inną literę w wierszu polecenia lub Windows jest w innej lokalizacji, to zmień ścieżki odpowiednio.Po offbootdir ma być dysk, z którego Windows się bootuje, po offwindir ma być pełna ścieżka do Windowsa. Link to comment Share on other sites More sharing options...