gambit88 Posted October 19, 2013 Report Share Posted October 19, 2013 Witam, ostatnio kupiłem laptopa (lenovo y580) i chciałbym Was zapytać jak to wygląda z reinstalką systemu? Kupiłem laptopa razem z windows 8. W zestawie nie dostałem płyty z windowsem wiec nie wiem co moge zrobic w razie formatu i reinstalki systemu. To jest mój pierwszy laptop, do tej pory na PC miałem klucz, oraz wypalona instalke na dvd i klucz z uczelni na windows 7. Kilka razy reinstalowałem system i było ok. Ale co mam zrobić kiedy przyjdzie czas na reinstalke w laptopie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] antros22 Posted October 19, 2013 Report Share Posted October 19, 2013 System można przywrócić z partycji recovery, w Twoim laptopie jest specjalnie do tego służący przycisk (klik). Link to comment Share on other sites More sharing options...
gambit88 Posted October 19, 2013 Author Report Share Posted October 19, 2013 Tak wiem o recovery ale to jest na "seryjnym" dysku, a co jeśli wymienię dysk na inny (ssd w planie) lub przy zmianie partycji (też w planie) recovery się posypie? Nie ma tutaj żadnego sposobu na wypalenie kopii windowsa na dvd? Link to comment Share on other sites More sharing options...
deBug Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 Powinieneś mieć możliwość wypalenia systemu na płytę. W zasadzie, to system sam powinien przypominać ci o utworzeniu kopii recovery. Naszykuj 7 pĺyt dvd (mówię orientacyjnie, by ci nie zabrakło; mi Windows 7 pochłonął 5 płyt DVD 4,7GB) i do dzieła Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] antros22 Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 W przypadku tego laptopa (i systemu), to nie takie proste. Przy użyciu standardowego narzędzia od Lenovo podobnież nie da się wypalić recovery na płyty. Dałbym jakiegoś linka, ale na większości stron proponowane są przez użytkowników nie do końca legalne rozwiązania, więc raczej nie byłoby to mile wiedziane (co najwyżej mogę dać coś takiego: klik). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sevard Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 http://support.lenovo.com/en_US/downloads/detail.page?DocID=HT076024Zawsze możesz też zamówić płyty u producenta notebooka. Link to comment Share on other sites More sharing options...