Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Freshiess

Zwiecha kompa i blue screen.

Recommended Posts

Jak pisałem w tym temacie http://forum.cdaction.pl/Rozwiazany-Zawies...en-t144438.html. Macie tam konfigurację kompa itd. Myślałem, że zmiana Windows coś pomogła, a to guzik, tzn. trochę pomogła bo wywala mi bsoda po ok. 2-3h grania ,a na viście po 20 minutach max. Wydaje mi się, że płyta główna się gryzie z kartą graficzną, zresztą patrzcie tutaj:http://www.asrock.com/mb/faq.asp?Model=ALiveSATA2-GLAN

Piszą na tej stronie coś takiego:

Question (Q&A-59):I use a NVIDIA? 8800GT PCIE VGA card on VIA? chipset motherboard. But I got black screen on the monitor. How do I solve it? (11/5/2007)

Answer:The NVIDIA? 8800GT PCIE VGA card is GEN2 mode VGA card. Unfortunately VIA? chipset does not support GEN2 mode VGA card. The only solution is to set 8800GT PCIE VGA card to GEN1 mode.

We have tested 8800GT PCIE VGA card. After flashing GEN1 mode BIOS for 8800GT, it works fine on VIA? chipset motherboard.

Please contact VGA card vender to get the VGA BIOS with GEN1 mode for your 8800GT PCIE VGA card.

I nasuwają mi się 2 pytania, otóż piszą tu, że jeżeli bym miał te GEN2 Mode czy coś to bym w ogóle nie mógł włączyć, a on mi się tylko zacina przy wysokim obciążeniu. I po drugie, jak już to warto flashować tego biosa do VGa czy cos, bo ja się na tym w ogóle nie znam.

Po drugie miałem te dwa procki AMD Athlon 64 x2 4600 i obcenie 5000, jeden był 2.4GHz, a ten obecny 2.6GHz, Na tymm samym sprzęcie i na tej samej karcie miałem podobne przypadki. Ale były trochę inne, bo na tym 4600 też się zacinało, ale powiedzmy, że na zwykłej przeglądarce itd. i nie wywalało bsoda, tylko nie mogłem myszką ruszać i tak laggowało, że nic się zrobić nie dało, a teraz na tym procku 5000 też tak lagguje jak się zawiesi tylko dodatkowo robi się czarny ekran po krótkiej chwili i bsod, oraz wywalo to przy wysokim obciążeniu. Czy może to być wina procesora, czy płyty głównej, a może karty graficznej? Jak mówiłem w tamtym temacie, zasilacz nie ma nic do rzeczy, a na innej karcie geforce 7600GS, nie pamiętam już dokładnie 256mb/64 bit wszystko chodzi gitez majonez.

Może mi ktoś pomóc? Bo trochę szkoda mi tego procka i na tej płycie pamięci lepiej chodziły, tzn. ten Dual Channel itd. po prostu wszystko płynniej chodziło.

Pozdrawiam, Freshiess.

Link to comment
Share on other sites

Guest lynenhynenh

Po pierwsze - musisz znać DOKŁADNY model karty, gdyż często każdy producent wypuszcza swojego BIOSa i jego sflashowanie niewłaściwym może nieodwracalnie uszkodzić kartę. Poza tym należy sprawdzić, czy Twojego BIOSa da się w ogóle podmienić, niektóre są "tylko do odczytu" i nie można ich nadpisać. Ponadto na stronie nVidia nie ma bezpośredniej pomocy technicznej, nie dysponują oni również bazą BIOSów - gwoli informacji - firma nVidia zajmuje się projektowaniem mi. GPU i tworzeniem do nich sterowników. Produkcja kart i ich dystrybucja a także pomoc techniczna jest w rękach zewnętrznych firm, więc nie masz po co zakładać tam konta. Jeśli chcesz możesz się zwrócić do producenta/dystrybutora.

Zapraszam do poszerzenia swojej wiedzy o firmie nVidia .

Link to comment
Share on other sites

Tylko tam piszą, że jak mi się w ogóle nie odpala, tzn. czarny ekran, a on mi się zwiesza w pewnym momencie. Jeden plus to taki, że ostatnio znikły Blue Screeny ( zmieniłem system na 64 bit-y, zainstalowałem SP2 i zainstalowałem taki program AMD Dual-Core Optimizer ), ale są teraz takie zwiechy, jak na tym procku 4600, czyli gram, gram, wszystko ok, a tu nagle monitor mrugnie, tak przeleci fala czarnego ekranu, ale nawet się nie wyłączy i jest obraz, all ok, ale nie mogę ruszać myszką, a po chwili tak jakby się odcina, ale są takie laggi, że tylko restart pomaga. Na pierwszy rzut oka bym powiedział, że to temperatury, ale po włączeniu windowsa sięgają one max 39-40 stopni Celsjusza, a w stresie max 55-60.. na procku mam chłodzenie 64 Freezer Pro AC albo coś w tym stylu. Jak na moje ciężko będzie dostać ten "pliczek", a z moim doświadczeniem z biosem, ciężko będzie w ogóle taką operację przeprowadzić bez spalenia karty... Musiał bym mieć jakiś poradnik, albo ktoś musiałby mi to opisać, ale najpierw.. jak dostać ten plik z tym biosem VGA? W ogóle jak sprawdzić jaki mam Bios VGA itd. ? Bo może mam dobry i to w czymś innym leży przyczyna.

Link to comment
Share on other sites

Do autora: Zobacz w GPU-Z jakie masz temperatury na karcie graficznej. Myślałem, że z tym gen 1/2 sprawdziłeś i pytasz tylko o co chodzi z flashowaniem karty. Podaj pełny model karty graficznej, wszystkie oznaczenia, rewizję jeżeli posiada.

Link to comment
Share on other sites

Guest lynenhynenh

Tak jak pisałem, nie ma sensu szukać pliku z BIOSem, dopóki nie wiesz jaką konkretnie masz kartę i jaką wersję obecnie. Z wersją BIOSu karty tak łatwo nie jest, gdyż GPU-Z jej nie podaje. Albo powinna gdzieś być zapisana w panelu sterowania nVidii albo ustalimy ją na podstawie: data produkcji z GPU-Z + producent.

Jednakże uważam że nie ma sensu bawić się z BIOSem, gdyż gdyby rzeczywiście zachodził konflikt na linii płyta główna / karta graficzna, to zestaw w ogólne nie powinien odpalać. Moim zdaniem karta graficzna jest po prostu kopnięta.

Być może to byłoby rozwiązaniem problemu:

Link to comment
Share on other sites

Guest lynenhynenh

Niekoniecznie, chcę tylko zwrócić uwagę na to, że podmiana BIOSu raczej nic nie da. Rozwiązanie z piekarnikiem sugeruję jako ostateczne. Na razie polecam sprawdzić kartę w innym zestawie - jeśli będą podobne problemy - karta zepsuta, jeśli nie ma już gwarancji, to spokojnie możesz wkładać do piekarnika, nic jej już nie pomoże :dry: . Rzecz jasna to może uszkodzić kartę, ale to chyba oczywiste.

Link to comment
Share on other sites

Napisałem w temacie do którego dałem linka (w sumie tego samego), że na kompie siory, na którym jestem obecnie, sprawuje się ta karta bez zarzutu, a oto konfiguracja:

Pentium 4 3.4GHz

Płyta Główna Intel D915GEV Desktop Board

ta sama grafika czyli GeForce 8800GT Nvidia

2x1GB Kingstone 667(233MHz w BIOSIE) Dual Channel

Zasilacz Enermax 460W

A w tym kompie jest :

Athlon 64 x2 5000 2.6GHz

Asrock AliveSata2-Glan

Zasilacz jakis No-Name 550W, ale próbowałem z tym Enermaxem i nadal było to samo.

Sam bym pomyślał, że karta jest uwalona, gdyby nie to, że działa ona na moim kompie już parę ładnych lat, a ten zestaw z athlonem wpadł przypadkowo w moje ręce prawie, że za darmo, a jest on ciut lepszy, przynajmniej procek niż ten pentium 4.. I właśnie nie wiem, może to wina procka? Ale te BSody mówią same za siebie (chociaż teraz zniknęły, albo to były 2 przypadki). Jakby była popsuta, to by nie chodziła na żadnym prawidłowo, prawda?

Komputer to głupia maszyna, sam nie wie co go boli ;D

W załączniku jest "wyciąg" z programu GPU-Z.

Czyli jest tu napisane, że wersja biosu to 69.92.23.00.00.

http://hardforum.com/showthread.php?t=983781 - przeczytajcie to, jak myślicie coś by z tego pomogło? Może skupmy się nie na karcie graficznej, a na procku? Bo jedynymi zmianami jakie zaszły w tych dwóch konfiguracjach sprzętowych to procek i płyta główna, a dodam, że ten athlon w porównaniu do pentium 4 jest dwórdzeniowcem. Bo pentium 4 ma 1 rdzeń a 2 procesory logiczne, a athlon ma 2 rdzenie i 2 procesory logiczne. Może w w biosie jest jakieś oszczędzanie energii włączone albo coś i to blokuje? Co o tym myślicie? Jutro muszę popatrzyć w ten BIOS dokładnie, tylko ja to nie wiem, które opcje za co odpowiadają, może dam wam jakiś screen biosu i mi powiecie czy all jest dobrze ustawione, co? Tak by było najprościej.

post-319917-1311629469_thumb.png

post-319917-1311629477_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Karty do piekarnika nie wrzucaj. Próbowałem tak ratować GTX260 - zabawy było kupa, ale straciłem na to 30zł (ile tam trzeba pasty włożyć, masakra) i nic z tego nie wyszło, niestety.

Widzę, że nie próbowałeś tego, a to wydaje się dość oczywiste - zmień sterowniki grafiki. Najnowsze != najlepsze. Spróbuj czegoś starszego, dużo, może nawet poniżej edycji 200.

Link to comment
Share on other sites

Goofer przeczytaj to co zedytowałem w poście u góry (to może być wina procka, a nie samej grafy, skoro działa na innym kompie, co?), sprawdzałem ze starszymi sterownikami, chyba jakimiś 19x bez WHQL, nie pamiętam. Nie wiem czemu odrazu założyłem, że to karta graficzna stwarza problem. Dobra, ja idę spać, jutro dokończymy sprawę.

P.S: Z tym piekarnikiem odpada, bo po co mam moje "cacko" narażać skoro działa ona dobrze pod P4, jeszcze nie jestem dzieckiem Tibii, ale jak coś to mam krzesło w pogotowiu.

Link to comment
Share on other sites

Może, ale awaria procesora to prawdziwa rzadkość. A sterownik jest zazwyczaj najbardziej niedopracowaną 'częścią' karty graficznej, sam miałem z tego tytułu sporo problemów.

Wiesz co? Objawy wyglądają na uwaloną płytę główną. Przy większym apetycie sprzętu na prąd masz problemy. Obejrzyj dokładnie kondensatorki i układy, czy nic nie jest wypukłe i nie cieknie. Zakładam, że wszystko montowałeś sam - użyłeś podkładek izolacyjnych pod śrubki? Najlepiej też uruchom komputer 'na pająka', tzn. poza obudową. Może w jakimś miejscu są naprężenia, spowodowane błędnym montażem.

Co do edytki - rzuć okiem na datę. Te wszystkie 'sterowniki' do procesorów sprawdzały się przy Windowsie XP, od Visty w górę nie są potrzebne (ba, mogą szkodzić).

Link to comment
Share on other sites

Taa, wszystko montowałem sam, ale to raczej nie wina płyty głównej, tzn. nie, że jest uwalona, bo testowałem na drugiej takiej samej i [beeep], to samo... Ta przycinka jest teraz taka, że tak jakby coś nie wyrabiało, tzn. taki wielki big lagg, poczekasz 2 minuty i się odetnie, ale możesz ruszać myszką z opóźnieniem 10sekundowym, więc wiesz.. A z tym biosem, nie chcecie screena? ; D Popróbowałbym inne sterowniki do karty graficznej jeszcze, ale jaki to ma sens, skoro na tym kompie (P4, intel d915 gev, itd.) chodzą na tych sterownikach bardzo dobrze.. Dodam, że jeszcze na XP'ku całego 3dmarka03 przeszło poprawnie i się nie zawiesiło, dopiero przy grze (ok 1h) w simsy 3 się zawiesiło..( niezależnie jaka gra, już testowałem na każdej, byleby obciążała mocno procka, a takie które mniej obciążają, dajmy 40-50% to pochodzą dłużej, ale też w końcu się zetnie). Temp. na procku to 39 stopni po włączeniu windowsa, max 55 stopni w stresie, karty graficznej w stresie nie testowałem.

Link to comment
Share on other sites

Tutaj na screenach są zdjęcia z biosu i później zrobię dokładne płyty głównej i karty graficznej (ta nvidia ge force 8800gt to ta czerwona ze złotym wiatrakiem, a ta niebieska to 7300 GS, która chodzi normalnie na tym kompie).

post-319917-1311678649_thumb.jpg

post-319917-1311678682_thumb.jpg

post-319917-1311678709_thumb.jpg

post-319917-1311678728_thumb.jpg

post-319917-1311678747_thumb.jpg

post-319917-1311678791_thumb.jpg

post-319917-1311678810_thumb.jpg

post-319917-1311678829_thumb.jpg

post-319917-1311678854_thumb.jpg

post-319917-1311678878_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ok, dzięki. Można spróbować z tym biosem, ale trochę się boję o karte. Tak przy okazji, nie wiem czy to przypadek, ale dałem w biosie Load Optimal Defaults i włączyłem kompa. Gram już ok. 2h w Gothica 3 i nic, żadnej zwiechy... Dodam, że komp był u mojego taty na parterze w pokoju, bez podpiętego modemu i głośników, a teraz spróbuję z modemem i głośnikami czy będą zwiechy i powiem co i jak, ok?

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem czy to w ogóle jest możliwe, ale grałem w gothica 3 do tej pory i żadnej zwiechy..

Tak przy okazji co to jest CPU Quiet Fan? Bo na screenach (już wtedy dałem Load Optimal Defaults) jest Disabled. A przedtem (przed załadowaniem Optimal Defaults i wtedy kiedy były zwiechy) była ta opcja na Enabled i pod tym było coś tam Temperature 50 stopni Celsjusza, można było ustawić od 40 do 65 bodajże.

P.S: Na razie będę dalej testował na różnych grach, czy nadal się zwiesza, a z tym biosem raczej nie będę kombinował.

Link to comment
Share on other sites

Czy to normalne, że w pogramie CPU-Z 64 bit wersja 1.58 bodajże zmienia mi się co chwilę Core Voltage? Tzn. raz jest 1.360 V drugi raz 1.376 V, po kilku sekundach 1.328V, raz skoczyło do 1.40x V. Co chwilę skacze od 1.328V do 1.40x V. I Core Speed skacze od 2598.5 do 2598.9 MHz. Czy to jest normalne??

Link to comment
Share on other sites

Tak, to normalne. Nie patrz na pomiary z programów, są bardzo niedokładne.

Źle ustawiony BIOS mobo - nie pomyślałem o tym. Jakbyś grzebał, to byś nam o tym powiedział... Ech, czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze :P

Link to comment
Share on other sites

A no ; D Gram już kolejne 3h i żadnej zwiechy.. Zobaczymy jutro ; ] Dziękuję za wszelką pomoc, nawet z tym piekarnikiem ^^

Proszę o nie zamykanie tematu.

Dobra, nic to nie pomogło, w każdym bądź razie nie tak jakbym chciał. Nadal są zwiechy, teraz już na 100% nie ma Blue Screen-a.. normalnie się zwiesza i tak lagguje potwornie, ale można ruszać myszką - czyli to samo..

Spróbuję się pobawić z innymi sterownikami.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.


  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...