BombMarley Posted January 30, 2011 Report Share Posted January 30, 2011 Mam pytanie:jak uruchomić napisany program za pomocą pliku .exe?Ponieważ gdy uruchamiam plik.exe,wyświetla mi się tylko na chwilę okienko i od razu zamyka.Czy istnieje na to jakaś komenda(w programie?Czy może jakiś inny sposób? Z góry dziękuje za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrekn Posted January 30, 2011 Report Share Posted January 30, 2011 Zakładam, że piszesz w Code::Blocks, który ma wbudowany cuś blokujący zamknięcie okna po wykonaniu programów. Wiedz zatem, że ten cuś to indywidualna cecha Code::Blocks i tak jak zauważyłeś zachowuje się każdy program. Masz zatem dwa wyjścia. Pierwsze z nich, umieścić na samym końcu (przed return 0;) funkcję _getch();, która będzie oczekiwać na dowolny klawisz. Drugie - odpalać EXEka z okna Wiersza Poleceń. Po wykonaniu programu plik wykonywalny sam się zamknie, zwracając kontrolę linii komend. Jeśli wrzucisz plik wykonywalny do folderu system32 w WINDOWS, nie będziesz musiał nawigować ścieżki do programu, bo ten znajdzie się na liście komend wykonywalnych z dowolnego 'punktu' systemu, oczywiście z poziomu linii komend. No, ale to już zabawka dla ludzi, którzy się z własnym systemem nie liczą albo doskonale wiedzą co robią. Aha, nie zapomnij tez o tym, że rozszerzenie pliku wykonywalnego w linii komend POMIJAMY. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BombMarley Posted January 30, 2011 Author Report Share Posted January 30, 2011 Dzięki,bardzo mi pomogłeś. Zapomniałeś tylko dodać,że muszę umieścić jeszcze funkcję <conio.h>,ale to już sobie znalazłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
politan Posted January 30, 2011 Report Share Posted January 30, 2011 Jeżeli piszesz pod Windą, programy będą nieprzenoszone na inne systemy to możesz też używać system("PAUSE"); Nie wymaga conio.h. Jest w standardowej bibliotece. --update-- Poprawiłem błąd . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Althorion Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 Politanowi trafiła się drobna "litrówka", prawidłowe polecenie to: system("PAUSE"); Link to comment Share on other sites More sharing options...