Gość Napisano Maj 5, 2004 Zgłoś Share Napisano Maj 5, 2004 A ja umiem zrobic dobry omlet! No i quasi-grecka salatka tez mi wychodzi calkiem niezle. A Wy? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Popa w mieście Napisano Maj 5, 2004 Zgłoś Share Napisano Maj 5, 2004 Moja rola w kuchni ogranicza się do zrobienia sobie płatków rano na śniadanie... i umiem robić świetny kogiel-mogiel z 3 jajek... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jedi_padawan Napisano Maj 5, 2004 Zgłoś Share Napisano Maj 5, 2004 A ja umiem zrobic... no w sumie to tylko jajecznice i jakies tam kanapki. A nie, umiem zrobic spaghetti bolonieze () Wprawdzie tylko z instrukcja obslugi i gotowym sosem, ale spaghetti jest aldente :] Btw. Jadl ktos tureckie dania? Obrzydliwe, nie? Szczegolnie napoje. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Carti Napisano Maj 5, 2004 Zgłoś Share Napisano Maj 5, 2004 Moim największym do tej pory osiągnięciem było samodzielne zrobienie jajecznicy . Ah, i kiedyś miałem za zadanie podrzucanie skwarków na patelni pod nieobecność mamy i z zadania wywiązałem się wzorowo - smakowało . A, kiedyś w podstawówce musieliśmy w grupie zrobić sałatkę, też jakoś wyszła. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość thirian1 Napisano Maj 5, 2004 Zgłoś Share Napisano Maj 5, 2004 Fajnie, że ten topic w końcu się pojawił. Mam pytanko. Czy będziecie w nim:1. popisywać się swoimi umiejętnościami (lub ich brakiem)2. wymieniac się przepisami ( i nie patrzcie się na mnie krzywo, bo jestem za)3. swoimi "ftopami" - np. zniszczyłem swoją teflonową patelnię, bo przeganiałem muchy4. ulubionymi potrawami5. kuchniami świataMoże ktoś to sprecyzuje? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jedi_padawan Napisano Maj 5, 2004 Zgłoś Share Napisano Maj 5, 2004 Po to jest topic Kuchnia, zeby pisac o wszystkim co z kuchnia zwiazane. Nie bedziemy rozdrabniac :] Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaFeL Napisano Maj 5, 2004 Zgłoś Share Napisano Maj 5, 2004 Ach, mój pomysł podchwycony. Można tu pisać of coz o wszystkim - swoich przygodach w kuchni, śmiesznych wpadkach, można zarzucić jakimś przepisem (np. na drinka )NAjbardziej wychodzi mi w domku jajecznica na bekonie. Po prostu palce lizać. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość thirian1 Napisano Maj 5, 2004 Zgłoś Share Napisano Maj 5, 2004 Ach, mój pomysł podchwycony. Można tu pisać of coz o wszystkim - swoich przygodach w kuchni, śmiesznych wpadkach, można zarzucić jakimś przepisem (np. na drinka )NAjbardziej wychodzi mi w domku jajecznica na bekonie. Po prostu palce lizać. Co do jajecznicy to zrobilem z nią (bez skojarzeń) chyba wszystko co było do zrobienia - jak Ty z bekonem, z grzybami, z owocami (można), ze smażoną cukinią, z mnóstwem różnych warzyw itd . radzę "poeksperymentować".Teraz już mam jakieś doświadczenie, a 24 wiosny za plecami też dużo mówią - no dobra, przesadziłem .Co do drinków - myslałem, że chodzi o jedzenie... Po to jest topic Kuchnia, zeby pisac o wszystkim co z kuchnia zwiazane. Nie bedziemy rozdrabniac :] No dobra - a może o meblach kuchennych, turniejach na najlepsze ciasto, nowościach na rynku warzyw genetycznie zmodyfikowanych, 'dietach cud", wojnie: "co jest lepsze masło czy margaryna" itd. Jak widzisz to za bardzo nie wolno rozdrabniać, bo wyjdzie nie wiadomo co. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaFeL Napisano Maj 5, 2004 Zgłoś Share Napisano Maj 5, 2004 Co do drinków - myslałem, że chodzi o jedzenie... No wiesz, w drinku może być cytryna, a ją można schrupać. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jedi_padawan Napisano Maj 5, 2004 Zgłoś Share Napisano Maj 5, 2004 No dobra - a może o meblach kuchennych, turniejach na najlepsze ciasto, nowościach na rynku warzyw genetycznie zmodyfikowanych, 'dietach cud", wojnie: "co jest lepsze masło czy margaryna" itd. Jak widzisz to za bardzo nie wolno rozdrabniać, bo wyjdzie nie wiadomo co. Napisalem zeby nie rozdrabniac. Zreszta dlaczego nie klotnie co lepsze maslo margaryna? Albo o konkursach... Kulinaria, nie? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość thirian1 Napisano Maj 5, 2004 Zgłoś Share Napisano Maj 5, 2004 Co do drinków - myslałem, że chodzi o jedzenie... No wiesz, w drinku może być cytryna, a ją można schrupać. :lol: Zagiąłeś mnie. No to może zaczne z przepisami, co? Na początek coś dla wszystkich ( z pamięci ):Przepis na ciasto do pizzy by thirian1 :o 1. 35 dkg mąki2. 1 jajko3. 2 dkg drożdży4. 5 dkg margaryny5. szczypta soli6. rozrobione mleko - zrobić to wolnociasto wymieszać tak długo, dopóki wszystkie składniki się nam ładnie rozrobią, piec w piekarniku przez 30 minut ( radziłbym najpierw rozgrzać piekarnik przez jakieś 15 minut)7. no i oczywiście składniki na ciasto (przed włożeniem do piekarnika, oczywiście :o ) - to wedle wyboru - najprościej to dodać same pomidory (pokrojone w cienkie plasterki - obrane)Nie napiszę na ile to osob, bo dla jednych to wystarczająco, a dla innych już nie - każdy ma inną pojemność brzucha, no nie? Pamiętajcie, to dla początkujacych!!! Jak będziecie bardziej "zaawansowani", to dodawanie "aromatycznych" skladników do ciasta nie bedzie wam nastręczać problemów (mam znajomego, który do mleka dodaje... białe wino - chory facet). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość !Chrząszczu Napisano Maj 5, 2004 Zgłoś Share Napisano Maj 5, 2004 Jadł ktoś może parówkę z czekoladą? Mniamm No cóż. W kuchni zbyt długo nie przesiaduję. W końcu komp jest w pokoju. Ale kanapki z szynką, kiełbasą, sałatą, jajkiem, ogórkiem, pomidorem zrobić umiem. Trzeba tylko trochę składników. I... smacznego! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaFeL Napisano Maj 5, 2004 Zgłoś Share Napisano Maj 5, 2004 Jadł ktoś może parówkę z czekoladą? Mniamm Ble!!!!!!! Smacznego! Na osiemnastce u kumpla robiliśmy takie rzeczy jak wkładanie udka kurczaka z ogorkiem ze śmietaną do takiego WaFeLkA na lody...No cóż. W kuchni zbyt długo nie przesiaduję. W końcu komp jest w pokoju. Ale kanapki z szynką, kiełbasą, sałatą, jajkiem, ogórkiem, pomidorem zrobić umiem. Trzeba tylko trochę składników. I... smacznego! Najlepsze kanapki są z sałatą, ogóreczkiem i pomidorkiem. Reszta obojętna, nieważny czy ser, czy szynka. Ale oczywiście całość muszę na koniec okraszyć majonezem. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość thirian1 Napisano Maj 5, 2004 Zgłoś Share Napisano Maj 5, 2004 Jadł ktoś może parówkę z czekoladą? Mniamm No cóż. W kuchni zbyt długo nie przesiaduję. W końcu komp jest w pokoju. Ale kanapki z szynką, kiełbasą, sałatą, jajkiem, ogórkiem, pomidorem zrobić umiem. Trzeba tylko trochę składników. I... smacznego! No to prawdziwy z Ciebie samiec Na kanapkach to każdy zaczyna, a kończy na... zmywaniu garów :lol: A opiekane kanapki to kiedyś robiłeś? Jak ser się cudownie topi... poezja.Spróbuj, taki 'bajer" jest teraz łatwo dostępny ( sandwitch, opiekacz - jak zwą, tak zwą). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-shadowcat- Napisano Maj 5, 2004 Zgłoś Share Napisano Maj 5, 2004 A ja umiem zrobić frytki ^^. Zawsze wszystkim smakują, soli tyle ile trzeba... pokrojone nie za grubo, nie za cienko. Pychotka Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość thirian1 Napisano Maj 5, 2004 Zgłoś Share Napisano Maj 5, 2004 A ja umiem zrobić frytki ^^. Zawsze wszystkim smakują, soli tyle ile trzeba... pokrojone nie za grubo, nie za cienko. Pychotka A co robisz z olejem po smażeniu? Bo ja radziłbym Ci wylewać - taki olej "wielokrotnego" użytku powoduje bardzo poważne następstwa ( mówiąc krótko - raka). Taka ciekawostka: Francuzi polewają frytki... majonezem - obrzydliwe, no nie?Z solą nie przesadzaj :!: - ja tylko ostrzegam Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaFeL Napisano Maj 5, 2004 Zgłoś Share Napisano Maj 5, 2004 A opiekane kanapki to kiedyś robiłeś? Jak ser się cudownie topi... poezja.Spróbuj, taki 'bajer" jest teraz łatwo dostępny ( sandwitch, opiekacz - jak zwą, tak zwą).A po kiego grzyba takie cuś? Wystarczy MIKROFALÓWKA! Kładziemy na talerzyku taką kanapeczkę (chlebek, szyneczka, duża ilość sera, następna połóweczka chleba) i wciskamy do mikrofali na 45 sekund. Odpada czyszczenie tostera. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-shadowcat- Napisano Maj 5, 2004 Zgłoś Share Napisano Maj 5, 2004 mówiąc krótko - rakaDobra, Ty mnie lepiej nie strasz-niedługo idę na badania trzustki i wątroby :? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiki-yu Napisano Maj 5, 2004 Zgłoś Share Napisano Maj 5, 2004 Thirian a na ile stopni C ustawiasz piekarnik przy tym cieście fu^r pizza ? bo jakoś nie sprecyzowałeć :twisted: a kto lubi spieczone/niedopieczone ciasto ? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość thirian1 Napisano Maj 5, 2004 Zgłoś Share Napisano Maj 5, 2004 A opiekane kanapki to kiedyś robiłeś? Jak ser się cudownie topi... poezja.Spróbuj, taki 'bajer" jest teraz łatwo dostępny ( sandwitch, opiekacz - jak zwą, tak zwą).A po kiego grzyba takie cuś? Wystarczy MIKROFALÓWKA! Kładziemy na talerzyku taką kanapeczkę (chlebek, szyneczka, duża ilość sera, następna połóweczka chleba) i wciskamy do mikrofali na 45 sekund. Odpada czyszczenie tostera. No wiesz I nie miałem na myśli tostera tylko takiego "cosia" przeznaczonego tylko do kanapek. Kanapka w mikrofalówce, da się to wogóle zjeść?Thirian a na ile stopni C ustawiasz piekarnik przy tym cieście fu^r pizza ? bo jakoś nie sprecyzowałeć a kto lubi spieczone/niedopieczone ciasto ?Sorki, ale to nie tak jak myślisz. Mialem DWIE kuchenki gazowe w domu i każda miała swoje "widzimisie", przez co nie wiedziałem czy potrawa którą robiłem była gotowa. A teraz mam trzecią...Co do Twojego pytania - piekarnik należy TYLKO rozgrzać ( starsze modele kuchenek nie miały ustawienia stopni - po prostu grzałeś tak długo, aż "licznik" docierał na 250), a nowsze od razu na 250 (przy nich to wiadomo, że się nic nie popsuje). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaFeL Napisano Maj 5, 2004 Zgłoś Share Napisano Maj 5, 2004 Taka ciekawostka: Francuzi polewają frytki... majonezem - obrzydliwe, no nie?Dla mnie pychotka! Uwielbiam majonez. Co z tego, że jest kaloryczny jak cholera skoro nie tyje od niego? Żyć, nie umierać. Wczoraj jadłem spagethi z majonezem - tak z nim przesadziłem, że sos zmienił barwę na bardziej jaśniejszą. ;]a kto lubi spieczone/niedopieczone ciasto ?JA! Zakalec rulez!Kanapka w mikrofalówce, da się to wogóle zjeść?To jest pyszne! Człowieku, leć do kuchni i spróbuj! Gwarantuję, ze się nie zawiedziesz. Zawsze do takich kanapek walę od zawalenia keczupu, najlepiej Heinza. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ramzes Napisano Maj 5, 2004 Zgłoś Share Napisano Maj 5, 2004 Mmm...chlebek z zoltym serem z mikrofali, posmarowany ketchupem...Pycha!Oprocz tego umiem zrobic: Popcorn Pizze- nie z podelka:P wlasnej roboty!platki z mlekiem :]Fryteczki...mniam:P Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bimber89 Napisano Maj 5, 2004 Zgłoś Share Napisano Maj 5, 2004 A ja chyba jestem indywidualistą bo umiem zrobic tylko herbatę i Gorący Kubek ,którym się namiętnie odżywiam. Nie wiem czemu ,ale uwielbiam mrożonki ,bo to jedyna rzecz do której jest dołączona jasna i czytelna instrukcja. Ostatnio robiłem jajęcznicę I przypaliłem... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ramzes Napisano Maj 5, 2004 Zgłoś Share Napisano Maj 5, 2004 A ja chyba jestem indywidualistą bo umiem zrobic tylko herbatę i Gorący Kubek ,którym się namiętnie odżywiam.>>>ja wole chińskie zupeczki z marketu za 49gr. :] Nie wiem czemu ,ale uwielbiam mrożonki ,bo to jedyna rzecz do której jest dołączona jasna i czytelna instrukcja.>>>hehe, musze sprobowac zrobic :] Ostatnio robiłem jajęcznicę I przypaliłem...>>>Ja za jajecznica nie przepadam, no chyba ze za taka gdzie nie ma bialka :] Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość shinobi Napisano Maj 5, 2004 Zgłoś Share Napisano Maj 5, 2004 Mi niedawno urodziła się siostra i muszę większośc w kuchni robić sam Ostatnio opanowywałem robienie gualszu z sosem musztardowo-miodowym Knorra. Mniam! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Zarchiwizowany
Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.