Dzisiaj zrobię bardzo prosty przepis głównie dla uczulonych na gluten. Co do samej mąki - jak mówi moja luba, można zdobyć ją wszędzie (mąkę, nie lubą ), ja niestety znalazłem dopiero w Organic Shopie po LATACH (czyt. jednym dniu) szukania.
1 pełna porcja (facet da radę się nią najeść)
Potrzebne:
Mąka kukurydziana - 2 szklanki
Sól - łyżka stołowa / półtorej łyżki stołowej (jeśli lubisz nieco bardziej słone potrawy)
Olej z pestek winogron (najmniej "kradnie" smak potrawy przy smażeniu) / Masło klarowane - ok. 3 łyżki stołowe
Woda - pół szklanki (można zastąpić 10-12% śmietanką, jeśli chcesz zaszaleć )
Jajko x2
Zatem do dzieła!
Wbij obydwa nienarodzone skurczybyki (czyt. jajca) do miski, po czym rozbij je jak na omlet. Dodaj dwie z trzech łyżek wybranego tłuszczu, wodę i całą sól. Rozmieszaj dobrze. Ostatnią łyżkę oleju zachowaj na patelnię, którą porządnie ów olejem wysmarujesz. Rozgrzej ją i wylej na nią wcześniej przyrządzoną miksturę. Trzymaj na średnim ogniu, aż zacznie się nieco dymić, a spód się przypiecze. Przewróć na drugą stronę. Podawaj na ciepło.
Smarowidło wedle uznania - polecam majonez, jeśli nie macie już czasu na zrobienie własnego, a brzuch burczy jak u wybrzeży Honsiu w 2011. W innym wypadku...
Alioli! (2 minuty)
Potrzebne:
3 łyżeczki musztardy Dijon
1 szklanka oleju (dałem oliwę z oliwek, ale może być każda)
1 całe jajko (bez skorupki )
1 obrany ząbek czosnku
Proces zrobienia samego sosu jest niezwykle skomplikowany:
Wrzucić wszystko do miksera, zmiksować. Gotowe.
Smacznego
5 komentarzy
Rekomendowane komentarze