centyl Posted July 26, 2010 Report Share Posted July 26, 2010 Próbuję napisać kółko i krzyżyk zgodnie z instrukcjami z tej części kursu. Trochę rzeczy napisałem po swojemu, ale i tak program powinien działać. Jednak przy kompilacji wyskakują takie błędy Chyba wygląda na to, że funkcja main() nie "wykrywa" funkcji zawartych w pliku game.cpp, mimo, że dodałem prototypy tych funkcji do pliku game.h i #include "game.h" do main.cpp i game.cpp . Podejrzewam, że to dlatego, że tworzący kurs używał Visual C++, a ja używam KDevelop. Mógłby mi ktoś powiedzieć, co powinienem poprawić/zmienić by program się skompilował? Link do mojego projektu Link to comment Share on other sites More sharing options...
wichniar24 Posted July 26, 2010 Report Share Posted July 26, 2010 const LINIE[8][3][2]{ {(0,0),(1,0),(2,0)} {(0,1),(1,1),(2,1)} {(0,2),(1,2),(2,2)} {(0,0),(0,1),(0,2)} {(1,0),(1,1),(1,2)} {(2,0),(2,1),(2,2)} {(0,0),(1,1),(2,2)} {(0,2),(1,1),(2,0)} } Popraw ten fragement bo tu przecież jest z 20 błędów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sevard Posted July 26, 2010 Report Share Posted July 26, 2010 Możliwości masz dwie. Albo przepiszesz CMakeLists.txt tak, żeby generował Makefile, który będzie zawierał poprawną komendę (obecny CMakeLists.txt jest niekompletny i to nie ma prawa działać), lub kompilujesz ręcznie komendą g++ game.cpp main.cpp Oczywiście kompilacja się nie uda ze względu na błędy w pliku game.cpp, ale te błędy nie mają z tym związku (dopiero później kompilator Ci wyświetli informacje o tych błędach). Jeśli kompilujesz za pomocą KDevelopa, to musisz zbudować poprawny CMakeLists.txt. [edit] @up W tych linijkach błędów jest ponad 30 sztuk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
centyl Posted July 26, 2010 Author Report Share Posted July 26, 2010 OK, poprawiłem CMakeLists.txt i resztę błędów. Teraz wyświetla się tylko game.cpp:16: error: ISO C++ forbids declaration of ?LINIE? with no type Jak to naprawić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sevard Posted July 26, 2010 Report Share Posted July 26, 2010 Tak jak jest napisane, podać typ. Dla tych danych proponuję int. Link to comment Share on other sites More sharing options...
centyl Posted July 26, 2010 Author Report Share Posted July 26, 2010 Program już się uruchamia. Muszę go trochę dopracować, jednak z tym już sobie poradzę. Wielkie dzięki za pomoc. Proszę o zamknięcie tematu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sevard Posted July 26, 2010 Report Share Posted July 26, 2010 Problem rozwiązany, więc temat zamykam.W razie potrzeby otwarcia tematu, proszę o kontakt przez PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...