Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Yaper

Obraz gwałtownie gaśnie, głośniki buczą. Pomaga jedynie reset.

Recommended Posts

Ręce mi już normalnie opadają :///

Mój problem polega na tym, iż podczas normalnej pracy na moim komputerze (tj. włączona z reguły przeglądarka + Winamp) obraz nagle gaśnie, w głośnikach pojawia się buczący dźwięk, a jednostka chodzi nadal - dopiero reset pomaga. Wcześniej miałem podobny problem, tylko podczas grania się tak działo, to wymieniłem grafikę na nową - jak widać nie pomogło, gorzej: teraz nie muszę grać żeby mi obraz gasł.

Ma ktoś jakieś porady, co tu może być winowajcą? Zasilacz?

Konfig:

-MSI K9A2 Platinum

-AMD Phenom 9550 Quad Core

-Sapphire Radeon Vapor-X HD4850 1GB DDR3

-Patriot 2x2GB

-zasilacz Chieftec 450W

Link to comment
Share on other sites

Zasilacz może być winowajcą, ale niekoniecznie. Sprawdź najpierw napięcia (link jak to zrobić w moim podpisie), wtedy się dowiesz. Bardziej pradwopodobne wydają się: uszkodzone pamięci (sprawdź programem MemTest86 lub MemTest86+), twardy dysk (zamieść screen-a z zakładki Health programu HD Tune), lub kiepskie chłodzenie (sprawdź temperatury).

Poza tym nie wykluczyłbym problemów programowych (sterowniki, jakiś wirus, czy ogólne problemy z Windows-em).

Link to comment
Share on other sites

Przenoszę mojego posta z innego tematu do bieżącego wątku:

Ja mam podobny problem do kolegi, tyle że obraz gaśnie mi przy normalnej pracy z przeglądarką i winampem, albo przy oglądaniu filmu. Podczas gaśnięcia obrazu w głośnikach słychać potworne buczenie i jeden z wiatraków w jednostce zaczyna szybciej się kręcić. Dopiero reset pomaga. Sam nie wiem, co z tym fantem mam zrobić? Nie tak dawno zmieniłem kartę z GeForce 8800 na Radeona HD 4850 z wzmocnionym chłodzieniem Vapor-X. Wcześniej na GeForce miałem ten sam problem tyle, że podczas grania w gry. Teraz po zmianie grafiki problem ujawnia się już przy normalnej pracy z przeglądarką. Nic się moim zdaniem nie przegrzewa, wina leży w czymś zupełnie innym. Podejrzewam zasilacz, ale na 100% pewny nie jestem. Z chęcią zmierzyłbym napięcia, ale mierników nie posiadam, a nawet jeśli to elektryk ze mnie marny... Chieftec 450W to niby solidna firma, ale kto tam wie... Być może zasilka nie radzi sobie z odpowiednim zasilaniem grafiki i w pewnym momencie następuje ta właśnie zwiecha obrazu.

Zamieszczam obiecane screeny z HD Tune:

hdtunehealthsamsunghd75.png

Link to comment
Share on other sites

S.M.A.R.T. moim zdaniem wygląda w porządku, w takim razie zrób testy pamięci programem Memtest86 lub Memtest86+, zmierz napięcia (nie wiem jak to zrobisz, ale masz to zrobić miernikiem, patrz link w mojej sygnaturce) i poodciskaj kable w obudowie. Poza tym sprawdź, czy nie masz jakiegoś wirusa (możesz użyć darmowego skanera Dr.Web CureIt!).

No i poza tym obciąż grafikę Furmarkiem i monitoruj temperatury za pomocą GPU-Z oraz obciąż procesor Orthos-em lub Prime95 i monitoruj temperatury Coretemp-em.

Link to comment
Share on other sites



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...