XanderMorhaime Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 Mam dość... hm, specyficzny problem. Ostatnio próbowałem w przypływie frustracji i desperacji zainstalować staruteńkiego Albiona na nieco starym kompie, gdyż na nowym odmawiał współpracy... sukces był połowiczny. Gra wydaje się działać bezproblemowo, z jednym małym ale... brak dźwięku. Moja karta jest niestety zbyt nowa, by ją uznał konfigurator gry. Przechodzę więc do sedna: Czy zna ktoś program do emulowania starszych kart dźwiękowych, który dodatkowo współpracowałby z systemem Windows 98? Ewentualnie jestem też otwarty na sugestie, jak przekonać Albion do współpracy z XP. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blackhand Posted July 24, 2009 Report Share Posted July 24, 2009 Gra DOSowa? Jeśli tak, to opcji jest multum - DOSBox, VDMSound (nie wiem, czy działa pod systemami nowszymi, niż XP, "nie lubi się" z AC97), MS Virtual PC z np. FreeDOSem. Jak gra jes tylko pod Windows, to zostaje Virtual PC + Windows 95/98 (VPC można zastąpić użyć np. Bochsem czy QEMU). Link to comment Share on other sites More sharing options...
XanderMorhaime Posted July 24, 2009 Author Report Share Posted July 24, 2009 Gra DOSowa, choć z możliwością odpalenia jej pod starym Winem... Sęk w tym, że pod DOSBoxem gra uparcie nie chce uznać obecności płyty w napędzie, poza DOSBoxem takoż... to na systemie XP. Na Win98 natomiast daje się odpalić bez majstrowania, ale tu właśnie jest problem z brakiem dźwięku. A VDMSound najzwyczajniej w świecie nie obsługuje Win9x. Jak już mówiłem, potrzebny bardziej emulator dźwięku niż systemu. Albo pomysł na przekonanie tej zarazy, żeby w DOSBoxie uznała obecność płyty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blackhand Posted July 25, 2009 Report Share Posted July 25, 2009 Jak sądzę, jesteś zaznajomiony z komendą mount . Tylko w przypadku CD-ROMu nie wystarczy wklepać np. MOUNT D D:\ zwykle również MOUNT D D:\ -t cdrom nie wystarcza. Zazwyczaj konieczne jest użycie przełączników "usecd" i "ioctl" MOUNT D D:\ -t cdrom -usecd 0 -ioctl To tyle w kwestii DOSBoxa. W przypadku VDMSound istnieje wersja pod 9x (beta, niestety), widziałem ja gdzieś na forum VOGONS, można też za pomocą tego programu odpalać gry DOSowe na systemach od Windows 2000 w górę (ja tak grałem w Warcraft: Orcs & Humans - działało pod W2k z dźwiękiem ). Jakbyś potrzebował bardziej szczegółowych instrukcji, to pisz, ale raczej będę Ci musiał pomagać z pamięci, bo na mojej aktualnej maszynie nie mam ani DB ani VDMS . Link to comment Share on other sites More sharing options...
XanderMorhaime Posted July 25, 2009 Author Report Share Posted July 25, 2009 Cóż, okazało się, że -t cdrom wystarczyło. Ale w każdym razie wielkie dzięki za pomoc z problemem. :] Może nie z głównym problemem, ale grunt, że znowu mogę w Albion grać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateusz(stefan) Posted July 25, 2009 Report Share Posted July 25, 2009 Problem rozwiązany, więc temat zamykam.W razie potrzeby otwarcia tematu, proszę o kontakt przez PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...