Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Gregorr

Rozwiązany: Płyta pod i5 3570K cena max 800PLN

Recommended Posts

Witam!

Dzisiaj ja się troszkę popytam. Mianowicie jakiś czas temu moja płyta i CPU poszły się j... eghh.. odeszły do krainy wiecznych snów :P.

Po miesiącu dostałem odp że CPU został wymieniony z i5 2500K na i5 3570K niestety już nie będzie tak chłodno po oc.

A natomiast z mobo jest troszkę większy problem bo Sabertootha p68 już nie ma i dostałem budżet około 800PLN na wybranie czegoś nowego. I tu się zaczynają schody bo jak wiadomo podstawka 1155 jest na wymarciu, i o ile płyt z niższego segmentu jest jeszcze zatrzęsienie to ten średnio wyższy wieje już pustkami. Po dość mocnych poszukiwaniach w oko wpadł mi MSI Z77 MPOWER. Wiem że jest troszkę tańszyi nie do końca ta sama półka, ale np. Asusa Saber na z77 już praktycznie nie da się dostać. A wszystkie tańsze wersje płyt ROG już znikły z rynku.

Dodatkowo martwi mnie brak slotu PCI więc pojawia się problem z kartą dźwiękową która właśnie pod PCI posiadam. Ale stwierdzam że dostanie jakiejś ciekawszej płyty z PCI to graniczy już z cudem więc jakoś to przeboleje.

Co myślicie o tej Mobo i jakie są wasze propozycje brać czy ewentualnie jakaś alternatywa dla niej?

Generalnie dobra płyta, choć wystarczyłby tutaj np. ASRock Z77 Extreme4. Pytanie tylko, czy nie lepiej sprzedać tego procka i przejśc na Haswella (rozumiem że procek jest nowy i nieużywany, więc dużej straty przy odsprzedaży by nie było)?

Wiesz co też już o tym myślałem.

Ale podzwoniłem i hurtownia która odpowiada za wymianę Mobo nie chce się zgodzić na płytę 1150.(najprawdopodobniej chcą wypchnąć resztki 1155).

A zabawa w sprzedawanie i5+mobo i kupowanie nowych no ok niby jakieś +5% wydajności ale pewnie coś by trzeba było dopłacać chyba mi się nie chce :P.

Wiem że ASRock Z77 Extreme4 by był ok ale i tak mam 800PLN i kasy mi nikt nie odda ma być za to MOBO i tyle :/

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...