Gwynnbleid Posted September 23, 2013 Report Posted September 23, 2013 Mam problem, już drugi. TO jest pierwszy, który wiąże się z tym. Otóż ktoś mi polecił abym sprawdził w menu bios czy chłodzenie karty jest wykryte, no i wiedziony nadzieją odpalam menu BIOS i spotykam się z kolejną przykrą niespodzianką: otóż BIOS prosi mnie o hasło, a ja nie przypominam sobie bym takowe wgl ustawiał, co więcej wchodziłem do tego menu w przeszłości (nie pamiętam, czy w międzyczasie był format jeśli to ma jakieś znaczenie). Nie potrafię także dowiedzieć się jaką wersję biosa posiadam i pewnie dlatego użycie cmospwd nie poskutkowało. Płyta główna to Gigabyte MA770-UD3. Znowu więc jestem zmuszony prosić was o pomoc...
cr!s Posted September 23, 2013 Report Posted September 23, 2013 Możesz zresetować BIOS do ustawień fabrycznych za pomocą specjalnej zworki na płycie głównej. Może ktoś ci zrobił "żart" i bez twojej wiedzy ustawił hasło? Niektóre BIOSy mają założone hasła fabrycznie, no ale skoro mówisz że wcześniej wchodziłeś bez problemu... http://download.gigabyte.asia/FileList/Manual/mb_manual_ga-_ma770-v.2.0_e.pdf - tutaj masz swoją instrukcję od płyty głównej i na stronie 31 jest napisane jak zresetować BIOS (clearing CMOS)
Gwynnbleid Posted September 23, 2013 Author Report Posted September 23, 2013 cr!s, dziękuję Ci bardzo! Okazało się, że czyszcząc CMOS by dostać się do BIOSu pozbyłem się także głównego problemu, a więc piszczącej karty graficznej Jeszcze raz stokrotne dzięki!
t3tris Posted September 24, 2013 Report Posted September 24, 2013 Problem rozwiązany, więc temat zamykam.W razie potrzeby otwarcia tematu, proszę o kontakt przez PW.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.