GriX Posted September 3, 2013 Report Posted September 3, 2013 Witam! Chcę wymienić Livebox na router. Szukam routera do 200 zł. Chciałbym, aby roter miał wejście na telefon stacjonarny od Orange. Chciałbym aby router miał wejście PHONE tak jak w Liveboxie
politan Posted September 3, 2013 Report Posted September 3, 2013 Rozumiem, że potrzebujesz routera z VoIP'em?
politan Posted September 3, 2013 Report Posted September 3, 2013 Nie rozumiem zupełnie stwierdzenia "telefon przez ADSL". Telefon podłącza się do Livebox'a do gniazda PHONE kiedy korzystasz z VoIP (nie wiem jak nazywa to Orange). Jeśli chodzi o to, to wątpię żebyś dostał coś do 200 zł.--update--Wygląda na to, że usługa to "Telefon HD".
politan Posted September 3, 2013 Report Posted September 3, 2013 Z tego co przedstawia Orange działa to na zasadach VoIP. Problem w tym, że po pogrzebaniu w temacie Telefonu HD sprawia on wiele problemu na własnych bramkach VoIP. Wg. mnie najprościej jak byś zostawił Livebox'a jako VoIP i modem i do niego podłączył router. Wyjdzie zdecydowanie taniej, bo najtańszy router z wbudowanym modemem ADSL i VoIP to koszt 300 zł.
politan Posted September 3, 2013 Report Posted September 3, 2013 Jeśli chodzi o router ADSL z VoIP to TP-Link TD-VG3631. Jeśli będziesz podłączał do Livebox'a to bez VoIP TP-Link WDR3600/3500.
GriX Posted September 5, 2013 Author Report Posted September 5, 2013 Gdybym wybrał ten drugi TP-Link WDR3600/3500, jak mam wszystko popodłaczać i czy będzie trzeba coś zmieniać w ustawieniach routera i liveboxa. Byłbym wdzięczny za opisanie krok po kroku odświeżam
politan Posted September 7, 2013 Report Posted September 7, 2013 Na Livebox'ie nic nie zmieniasz. Prowadzisz kabel ethernetowy z końcówką RJ-45 od Livebox'a do portu WAN w routerze TP-Linka. Przy konfiguracji TP-Linka WAN ustawiasz jako Dynamic IP (DHCP) oraz zmieniasz adres LAN na np. 10.0.0.1. I to praktycznie wszystko.
GriX Posted September 7, 2013 Author Report Posted September 7, 2013 Ok, dzięki. Znalazłem jeszcze stary router Netgear DG834G. Czy ten router zadziała w tej konfiguracji?
politan Posted September 7, 2013 Report Posted September 7, 2013 Nie podłączysz go do Livebox'a. Możesz co najwyżej zastąpić Livebox'a tym Netgear'em (brak VoIP).
GriX Posted September 20, 2013 Author Report Posted September 20, 2013 Kupiłem TP-Link WDR3600, wszystko działa, bardzo dziękuje za pomoc! Temat do zamknięcia.
politan Posted September 21, 2013 Report Posted September 21, 2013 Problem rozwiązany, więc temat zamykam.W razie potrzeby otwarcia tematu, proszę o kontakt przez PW.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.