Abuk96 Posted August 12, 2011 Report Share Posted August 12, 2011 Witam, jako że działu odnośnie grafiki wydaje mi się że programowanie będzie najbliższe modelowaniu 3D. Przechodząc do rzeczy: szukam darmowego programu dla początkujących z 3D (z grafiką mam do czynienia 2 lata) który jest przystępny dla mojej osoby . Próbuję obecnie z google sketch up'em, myślałem o 3ds max'ie ale sam interfejs mnie odstrasza nawałnicą suwaków i innych opcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] Hakken Posted August 12, 2011 Report Share Posted August 12, 2011 Nie jestem w tym ekspertem, ale wydaje mi sie ze jakis czas temu w CDA nawet byly artykuly i tutoriale do blendera, i z tego co pamietam, to jest on darmowy i sluzy wlasnie do tworzenia grafiki 3d (chyba o cos takiego ci chodzi) Link to comment Share on other sites More sharing options...
S4nch3z Posted August 12, 2011 Report Share Posted August 12, 2011 Darmowy do grafiki 3d tylko Blender ma takie same opcje jak 3dmax ale nie kosztuje kilku tysięcy złotych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Accoun Posted August 12, 2011 Report Share Posted August 12, 2011 Jeśli szukasz czegoś CAŁKOWICIE darmowego, to nic lepszego od Blendera nie znajdziesz (przynajmniej nie jako programu "do wszystkiego" - modelowania, animacji, UVW mappingu itp.). Jeśli interesują cię też darmowe, ograniczone wersje komercyjnego softu, to lista się rozszerza - mamy do wyboru choćby Maya Personal Learning Edition (Autodesk chyba dał sobie z nią spokój, ale nie powinieneś mieć problemu ze znalezieniem ostatniej wersji) lub Softimage Mod Tool. Ja bym ściągnął wszystko, parę darmowych wideotutoriali i sam wybrał, na czym mi się najwygodniej pracuje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] Mormegil Posted August 13, 2011 Report Share Posted August 13, 2011 myślałem o 3ds max'ie ale sam interfejs mnie odstrasza nawałnicą suwaków i innych opcji3dMax jest ogromny, ma nieprawdopodobnie dużo narzędzi. Stąd te wszystkie suwaki, inaczej się tego nie upchnie na ekranie Dla mnie interfejs Blendera jest znacznie mniej intuicyjny od 3dMaxa. Po dłuższym użytkowaniu mogę jednak spokojnie stwierdzić, że Blender jest znacznie wygodniejszy. 3dMax to oprogramowanie komercyjne, warto go poznać z przyczyn zawodowych. Warto poszukać jakieś licencji szkoleniwej bądź osobistej. Z alternatyw przychodzi mi jeszcze do głowy TrueSpace. Ten był swego czasu darmowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abuk96 Posted August 13, 2011 Author Report Share Posted August 13, 2011 No dzisiaj przeglądałem CDA(poprzednie wydania) i znalazłem płytkę z blenderem. No cóż, po próbuję wszystkiego po trochu i zobaczę rzeczywiście co mi pasuje najbardziej. Dzięki za pomoc temat można w zasadzie zamknąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
S4nch3z Posted August 13, 2011 Report Share Posted August 13, 2011 Jedna mała porada polecam ściągnąć darmową książkę "Wirtualne modelarstwo" opis tworzenia modelu od A-Z ;] http://www.blender.pl/ bardzo przydatna strona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nozyck Posted August 13, 2011 Report Share Posted August 13, 2011 myślałem o 3ds max'ie ale sam interfejs mnie odstrasza nawałnicą suwaków i innych opcjiWarto poszukać jakieś licencji szkoleniwej bądź osobistej.W PL zostaje tylko opcja dla studentów. Studenci, po spełnieniu odpowiednich warunków, mogą kupić fulla za 25% ceny. Dawno temu była dostępna Maya w wersji PLE - teraz nie jest. Widocznie Autodesk zrobił się chciwy i liczy na to, że po demie, ludzie będą mieli w kieszeni 15k na licencję komercyjną - nawet, jeśli ktoś chciałby tworzyć niekomercyjnie. A fuj. Blender rulez. http://www.max3d.pl/tutorial.php?id=93 - na początek całiem fajne. Opanowanie skrótów klawiaturowych to raczej podstawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
org Posted August 14, 2011 Report Share Posted August 14, 2011 Problem rozwiązany, więc temat zamykam.W razie potrzeby otwarcia tematu, proszę o kontakt przez PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...