Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Blackhand

SB Play! - problem ze sterownikami pod Vistą

Recommended Posts

Mam dość "ciekawy" problem z SB Play!. Standardowo Vista wykrywa go jako "Urządzenie audio USB", w sumie nic dziwnego. Ale po instalacji sterowników z dołączonej płyty zaczęły się dziać interesujące rzeczy - niby wszystko zainstalowało się prawidłowo, po restarcie Vista widzi kartę jako SB Play!, jednak wystarczy, że wypnę ją z USB i wepnę na powrót i bach - Vista instaluje swoje sterowniki ("Urządzenie audio USB") zamiast tych od Creative'a. Muszę wejść do Menedżera urządzeń i tam ręcznie wybrać właściwy sterownik (Właściwości -> Sterownik -> Aktualizuj sterownik -> Przeglądaj mój komputer... -> Pozwól mi wybrać z listy...). Jest to cokolwiek irytujące bo mam ograniczoną liczbę portów USB (2 + jeden kombo USB/eSATA) i nie ma możliwości, by karta była podłączona cały czas. Da się jakoś zmusić Vistę, by priorytetowo traktowała sterownik od Creative'a i to jego domyślnie instalowała po podłączeniu karty?

Sprzęt ten co zawsze ;) - Amilo Pi 3540 z 3GB RAM, Vista Home Premium 32bit, na bieżąco aktualizowana.

Przeniosłem temat do odpowiedniego działu.-org

Trochę się chyba zamotałem ;), przepraszam za umieszczenie w złym dziale.

Link to comment
Share on other sites

Ke? Przecież opisałem problem - mimo zainstalowania firmowych sterowników od Creative'a Vista po podłączeniu karty i tak instaluje "swoje", te "wbudowane" w system. Mam dać zrzut z Menedżera urządzeń na dowód, że tak jest? Czy może screeny z instalatora sterowników Creative'a na dowód, że naprawdę je zainstalowałem?

Link to comment
Share on other sites

Problem jest taki, że ten sterownik, który instaluje Vista jest odpowiedni. Być może gdybyś wymusił instalację tego sterownika przy podłączeniu, to potem by było normalnie, ale to pewne nie jest. Z innych rzeczy do głowy przychodzi mi tylko edycja plików sterownika, co jednak średnio ma sens. Niestety, ale Creative dobrych sterowników, to chyba jeszcze nie wydał. Być może inna wersja sterownika od Creative by coś dała.

Jeszcze tylko pytanie - jak instalowałeś ten sterownik? Tak jak należy, czyli najpierw sterownik i dopiero potem podłączyłeś sprzęt, czy na odwrót?

Link to comment
Share on other sites

Ke? Przecież opisałem problem - mimo zainstalowania firmowych sterowników od Creative'a Vista po podłączeniu karty i tak instaluje "swoje", te "wbudowane" w system. Mam dać zrzut z Menedżera urządzeń na dowód, że tak jest? Czy może screeny z instalatora sterowników Creative'a na dowód, że naprawdę je zainstalowałem?

to po co piszesz na forum skoro nawet głupiego screena nie możesz wrzucić. Proponuje sobie zaradzić z google

Link to comment
Share on other sites

Sevard

Nawet jak wymuszę instalację, to przy następnym podłączeniu karty i tak Vista zainstaluje "swoje" sterowniki, w tym cały problem. Za każdym razem muszę ręcznie "aktualizować" sterownik i wybierać z listy ten od Creative, jest to "trochę" uciążliwe. A bez sterowników i softu jest problem z efektami, ALchemy etc. - windowsowe sterowniki zapewniają tylko bardzo podstawową funkcjonalność (nie nowina :/). A sterownik instalowałem wg dołączonej do produktu "instrukcji", która każe najpierw podłączyć kartę a dopiero potem zainstalować sterowniki z płyty (w sumie nie wiem, czy odwrotny sposób zadziała - mam trochę doświadczenia z różnymi kartami dźwiękowymi Creative'a, za każdym razem próba instalacji sterowników przed podłączeniem sprzętu kończyła się kapitulacją instalatora, inna sprawa, że nie były to karty na USB :)). Cóż, mimo wszystko spróbuję sposobu z instalacją sterowników przed podłączeniem karty, choć obawiam się, że teraz po tym, jak te sterowniki w kółko instalowałem i odinstalowywałem niewiele to da, bo jakieś śmieci w rejestrze i systemie pewnie już się zadomowiły ;).

Co do jakości sterowników od CT - nie musisz mi tego mówić, dość się naużerałem ze SB Live! 1024 Player, który poprawnie działał mi wyłącznie na sterach dołączonych fabrycznie do karty...

Link to comment
Share on other sites

Chodziło mi o wymuszenie instalacji tych sterowników zanim jeszcze Windows zainstaluje swoje. Trzeba się wykazać sporym refleksem, ale czasem działa. Jeśli nie, to proponuję napisać do supportu Creative, może oni mają jakiś mądry pomysł. Jeśli nie, to pozostanie tylko edytowanie plików sterownika, ale to jest jednak ryzykowna zabawa i szczerze mówiąc, to nie wiem jakie pliki inf tu trzeba zmieniać, więc będzie trzeba to drążyć.

Link to comment
Share on other sites

Cóż, instalacja softu przed podłączeniem karty nic nie dała - wszystko się wprawdzie zainstalowało (dziwne :)), potem restart notebooka i... Po podłączeniu karty Windows wykrywa ją jako "Urządzenie audio USB" :/. Czyli nie ma wyjścia, trzeba zrobić jak radzisz i skrobnąć maila do supportu Creative'a.

W sumie, choć problem nie został rozwiązany, można chyba temat zamknąć.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.


  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...