Skocz do zawartości
  • wpisy
    168
  • komentarzy
    728
  • wyświetleń
    73271

AlE żAl - KoNCik KóLiNarNy oDc. 4 i 1/2


MarkosBoss

236 wyświetleń

AlE żAl - KoNCik KóLiNarNy oDc. 4

kurtj.jpg

No to dziś zr... Ach, witam serdecznie, Wy moje serdelki! Jako że część z Was nie nauczyła się niczego podczas trzech ostatnich lekcji... nie będziemy zawyżać poziomu trudności. Dostałem setki wiadomości na PW i miliony komentarzy z prośbą o powtórzenie programu z herbatą. No to dajemy powtórkę na przyspieszeniu:

Potrzebne składniki/narzędzia:

Sposób przygotowania:

Skupcie się, bo to trudne. Bierzecie czajnik z wodą i nalewacie jej do szklanki/filiżanki. Ostrożnie, by sie nie poparzyć. Potem trzeba otworzyć pudełko z herbatą i wyjąć jedną torebkę. Taką torebkę trzeba włożyć do szklanki/filiżanki i poczekać z 3-5 minut. Powinno tak wyglądać: tak lub tak. Jeśli tak wygląda, to smacznego!

A teraz dowiemy się co to jest sól i cukier. Scenariusz tego odcinka został napisany specjalnie dla użytkownika "bajarz".

Potrzebne składniki/narzędzia:

  • herbata, którą przed chwilą zrobiliśmy
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania:

Musimy stanąć przed lustrem. Do szklanki z zaparzoną (znaczy taką, w której jest torebka) herbatą wsypujemy... (ciężko to opisać, bo nie wiem ile Wy słodzicie - dop. Markosa) najpierw jedną łyżeczkę cukru i próbujemy. Jeśli w lustrze widzimy wykrzywioną twarz oznacza to, iż potrzeba więcej cukru. Dosypujemy jeszcze jedną łyżeczkę i znów sprawdzamy smak. Jeżeli nadal mało powtarzamy tę czynność do momentu, w którym herbata będzie nam smakować. Jeśli wciąż Ci nie smakuje, to pewnie przesłodziłeś. I tu ważna mądrość ludowa: sól neutralizuje* cukier. Więc jeśli przesłodziliśmy (tak to się fachowo nazywa) to wsypujemy powoli jedną łyżeczkę soli. Czynność powtarzamy do momentu, aż herbata zacznie nam smakować. Dodam również, iż należy ją po dosypaniu każdej porcji cukru/soli wymieszać łyżeczką. Jeśli herbata już nam smakuje...

...Smacznego!

*Znaczy jak cukru jest za dużo to sól sprawia, że go nie czuć.

kucharzresNEW.jpg

10 komentarzy


Rekomendowane komentarze

acha... a jak się to robi ?

lekko przechylasz filiżankę tak, aby płyn zawarty w niej (herbata) został wytracony z równowagi oraz z harmonii. Pamiętaj trzymać filiżankę herbaty przy buzi inaczej wylejesz herbatę na darmo. Buzię należy otworzyć. Jak płyn już masz w buzi nie zapomnij połknąć :P

Link do komentarza
Gość
Dodaj komentarz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Maksymalna ilość emotikon wynosi 75.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...