AlE żAl - KoNCik KóLiNarNy oDc. 4 i 1/2
No to dziś zr... Ach, witam serdecznie, Wy moje serdelki! Jako że część z Was nie nauczyła się niczego podczas trzech ostatnich lekcji... nie będziemy zawyżać poziomu trudności. Dostałem setki wiadomości na PW i miliony komentarzy z prośbą o powtórzenie programu z herbatą. No to dajemy powtórkę na przyspieszeniu:
Potrzebne składniki/narzędzia:
- ugotowana przed chwilą woda w czajniku
- opakowanie herbaty, np. takie
- filiżanka/szklanka
Sposób przygotowania:
Skupcie się, bo to trudne. Bierzecie czajnik z wodą i nalewacie jej do szklanki/filiżanki. Ostrożnie, by sie nie poparzyć. Potem trzeba otworzyć pudełko z herbatą i wyjąć jedną torebkę. Taką torebkę trzeba włożyć do szklanki/filiżanki i poczekać z 3-5 minut. Powinno tak wyglądać: tak lub tak. Jeśli tak wygląda, to smacznego!
A teraz dowiemy się co to jest sól i cukier. Scenariusz tego odcinka został napisany specjalnie dla użytkownika "bajarz".
Potrzebne składniki/narzędzia:
Sposób przygotowania:
Musimy stanąć przed lustrem. Do szklanki z zaparzoną (znaczy taką, w której jest torebka) herbatą wsypujemy... (ciężko to opisać, bo nie wiem ile Wy słodzicie - dop. Markosa) najpierw jedną łyżeczkę cukru i próbujemy. Jeśli w lustrze widzimy wykrzywioną twarz oznacza to, iż potrzeba więcej cukru. Dosypujemy jeszcze jedną łyżeczkę i znów sprawdzamy smak. Jeżeli nadal mało powtarzamy tę czynność do momentu, w którym herbata będzie nam smakować. Jeśli wciąż Ci nie smakuje, to pewnie przesłodziłeś. I tu ważna mądrość ludowa: sól neutralizuje* cukier. Więc jeśli przesłodziliśmy (tak to się fachowo nazywa) to wsypujemy powoli jedną łyżeczkę soli. Czynność powtarzamy do momentu, aż herbata zacznie nam smakować. Dodam również, iż należy ją po dosypaniu każdej porcji cukru/soli wymieszać łyżeczką. Jeśli herbata już nam smakuje...
*Znaczy jak cukru jest za dużo to sól sprawia, że go nie czuć.
10 komentarzy
Rekomendowane komentarze