Jak wiadomo, japończycy robią mangi o wszystkim i dla wszystkich grup społecznych i wiekowych. Jedną z gałęzi stanowią mangi o gotowaniu. Toriko można w pewnym sensie zaliczyć do tej grupy, lecz różni się od innych jej przedstawicieli. Świat w Toriko jest bardzo niebezpieczny ? większą jego część zamieszkują bestie, z łatwością radzące sobie z niejedną dywizją pancerną. Bestie te jednak są słyną także ze... wspaniałego smaku (nie licząc różnych roślin i owoców, które rosną w miejscach zamieszkanych przez potwory). Ludzie zamieszkują tylko ok. 30% planety (która jest większa od naszego świata).
Toriko we własnej osobie
I tu rodzi się problem ? jak zdobyć te wyśmienite składniki? Na przestrzeni wielu lat utworzyła się grupa ludzi specjalizujących się w zdobywaniu rzadkich składników ? Bishokuya. Tutaj na scenę wkracza główny bohater ? Toriko ? jeden z najbardziej utalentowanych Bishokuya. Najłatwiej scharakteryzować go jako kupę mięśni z czarną dziurą zamiast żołądka (wiele cech wspólnych z Goku i Luffym ? bohaterami Dragon Ball i One Piece). Poznajemy go w chwili gdy dostaje zlecenie od restauracji na dostarczenie mięsa pewnego gatunku krokodyla, o ?5 poziomie schwytania?. Zaraz, zaraz... Czym są te poziomy? Najprościej ująć są to poziomy trudności w schwytaniu danego zwierza (zwane też CLVL) ? im większy, tym trudniej... przeżyć (to nie żart). Potwory poziomu pierwszego mogą być pokonane przez średnio doświadczonego łowcę z shotgunem. Dalej jest tylko trudniej.
Toriko i Troll Kong (poziom 9 - ewolucja trolla internetowego)
Toriko takie bestie potrafi zabijać gołymi rękami, lecz trzyma się zasady, iż nie zabija tego, czego nie zamierza zjeść. Takie potwory wchodzące mu w drogę ogłusza często za pomocą zmyślnych mechanizmów.
Autorem mangi jest Mitsutoshi Shimabukuro, rysujący dla magazynu Shonen Jump. Toriko wydawane jest od roku 2008, i jak dotąd wydano ponad 15 tomów. Za anime wzięło się Toei Animation. Ukazuję się w telewizji Fuji TV od kwietnia 2011 roku.
Manga dla fanów shonenów i jedzenia
Opening do Anime
0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia.