Skocz do zawartości

Rozwiązany: Blue screen


  • Zamknięty temat Ten temat jest zablokowany
64 odpowiedzi na ten temat

#1
PATRIX94

PATRIX94

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 152 postów
Rejestracja: 30 V 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Polska
Witam, mój próblem jest taki, że mam od kilku tygodni komputer taki jak w sygnaturce i wyskoczyły mi 2 razy blue screeny. Jest to błąd 0x0000007e, według informacji z internetu znaczy to, że określony moduł nie mógł być znaleziony. Co to znaczy, jak to rozwiązać? Dodam, że to pojawiało się nie jak grałem, gdy komputer był najbardziej obciążony (wtedy jest wszystko ok np. w bc2 i black ops) tylko niedługo po starcie systemu, gdy chodziłem po internecie. Korzystam z Windows 7 Ultimate 32bit.

Edytowany przez PATRIX94, 15 październik 2011 - 13:53.


Piszę poprawnie po polsku
GIGABYTE hd6850 1GB
MSI 870-C45
GoodRam 2x2 GB 1333
Tacens 520W
WD 500 GB

Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#2
helmud7543

helmud7543

    Hipnotyzer

  • Odrzutki
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3480 postów
Rejestracja: 07 VII 2006
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Dębów
Dobrze by było gdybyś podał całą treść tego blue screena. Sprawdź pamięć RAM.

#3
PATRIX94

PATRIX94

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 152 postów
Rejestracja: 30 V 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Polska
Załączony plik  20111014476.jpg   1,07MB   18 pobrańWrzucam screen'a, miałem jeszcze raz blue screena i zobaczyłem, że to dzieje się tylko podczas oglądania filmików np. na yt.

Piszę poprawnie po polsku
GIGABYTE hd6850 1GB
MSI 870-C45
GoodRam 2x2 GB 1333
Tacens 520W
WD 500 GB

#4
tom615

tom615

    Człowiek

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 307 postów
Rejestracja: 05 VIII 2011
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Cytadela
Ja "Matka Teresa" podam Ci link http://www.hotfix.pl/bledy-systemu-windows-kody-bsod-a11.htm
I drugi linlk http://forum.pcformat.pl/Bledy-krytyczne-vademecum-t
Już się wtedy dowiesz co padake robi.

Edytowany przez tom615, 15 październik 2011 - 20:30.


Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#5
PATRIX94

PATRIX94

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 152 postów
Rejestracja: 30 V 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Polska
Czyli w takim razie powinienem zaktualizować bios, sterowniki. Czy może to być spowodowane tym, że win7 sam zainstalował jakieś swoje sterowniki!

Edytowany przez PATRIX94, 15 październik 2011 - 20:39.


Piszę poprawnie po polsku
GIGABYTE hd6850 1GB
MSI 870-C45
GoodRam 2x2 GB 1333
Tacens 520W
WD 500 GB

#6
tom615

tom615

    Człowiek

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 307 postów
Rejestracja: 05 VIII 2011
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Cytadela
Masz prawdopodobnie kości pamęci do bani i tyle smile.gif

Idę na TF2. Podro smile.gif smile.gif smile.gif

Masz prawdopodobnie kości pamęci do bani i tyle smile.gif

Idę na TF2. Podro smile.gif smile.gif smile.gif

Masz prawdopodobnie kości pamęci do bani i tyle smile.gif

Idę na TF2. Podro smile.gif smile.gif smile.gif

#7
PATRIX94

PATRIX94

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 152 postów
Rejestracja: 30 V 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Polska
Dzięki "Matko Tereso":) a jest jakiś sposób na sprawdzenie czy kości są uszkodzone? Przełożyłem w inne gniazda, może to pomoże.

Edytowany przez PATRIX94, 15 październik 2011 - 21:02.


Piszę poprawnie po polsku
GIGABYTE hd6850 1GB
MSI 870-C45
GoodRam 2x2 GB 1333
Tacens 520W
WD 500 GB

#8
helmud7543

helmud7543

    Hipnotyzer

  • Odrzutki
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3480 postów
Rejestracja: 07 VII 2006
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Dębów
Potestuj programem memtest86.

#9
PATRIX94

PATRIX94

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 152 postów
Rejestracja: 30 V 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Polska
No więc tak, zrobiłem format dysku, zainstalowałem wszystko na czysto, przełożyłem ram do innych slotów. Gdy dzisiaj włączyłem komputer, uruchomiłem przeglądarkę i wszedłem na przykładową stronę to komputer strasznie zamulił, tak, że nawet kursor myszy się ciął. Nie pomogła konfiguracja ctr+alt+del, ale z drugiej strony blue screena też nie było mimo iż maszyna stała w takim stanie z 5 min. Czy to powinno utwierdzać w przekonaniu, że to kości są uszkodzone?
Kolejny blue screen...

Edytowany przez PATRIX94, 16 październik 2011 - 11:54.


Piszę poprawnie po polsku
GIGABYTE hd6850 1GB
MSI 870-C45
GoodRam 2x2 GB 1333
Tacens 520W
WD 500 GB

#10
korek90

korek90

    Hobbit

  • Forumowicze
  • Pip
  • 19 postów
Rejestracja: 28 VII 2011
A więc tak:
Pierwsza sprawa od jakiegoś czasu krążą informacje o tym że "Gigaszrot" robi badziewne grafiki.
Druga sprawa to lepiej oddać na gware niż się denerwować i tracić czas na naprawę czegoś co się nie zepsuło z naszej winy.
Trzecia sprawa dobrą alternatywą jest GTX 460 który jest kartą nie tyle znaną co chwaloną i tuaj raczej nie powinno być problemu z użytkowaniem.

#11
PATRIX94

PATRIX94

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 152 postów
Rejestracja: 30 V 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Polska
Ostatnio bsody sypały się często, więc postanowiłem zamontować starego geforca9600gso, jednak już miałem jednego blue screena (przed zmianą komputera w zasadzie nigdy nie miałem) więc chyba grafika odpada, dla pewności w 100% sprawdzę jeszcze te kości pamięci memtestem.
EDIT
Testowałem memtestem około pół godziny i wszstko było ok, więc już sam nie wiem o co chodzi sad_prosty.gif

Edytowany przez PATRIX94, 19 październik 2011 - 15:31.


Piszę poprawnie po polsku
GIGABYTE hd6850 1GB
MSI 870-C45
GoodRam 2x2 GB 1333
Tacens 520W
WD 500 GB

#12
PATRIX94

PATRIX94

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 152 postów
Rejestracja: 30 V 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Polska
Piszę ponownie bo minęło dużo czasu i nie uzyskałem pomocy a bsody dalej występują i to wszystkie praktycznie są inne.












Piszę poprawnie po polsku
GIGABYTE hd6850 1GB
MSI 870-C45
GoodRam 2x2 GB 1333
Tacens 520W
WD 500 GB

#13
helmud7543

helmud7543

    Hipnotyzer

  • Odrzutki
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3480 postów
Rejestracja: 07 VII 2006
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Dębów
Pewnie jednak uszkodzenie karty graficznej.

#14
PATRIX94

PATRIX94

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 152 postów
Rejestracja: 30 V 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Polska
Poczytałem trochę w internecie, był u mnie zaufany znajomy informatyk, który powiedział, że płyta najprawdopodobniej jest badziewna lub, że ram  jest nieodpowiedni do płyty głównej, że lepiej jakiś o wyższych taktowaniach z radiatorem. Czy to w ogóle możliwe? Sam widziałem w internecie ludzie mięli praktycznie identyczny sprzęt jak ja i to wiele osób. Druga kwestia to, że jak na załączonych obrazkach bsody są przeróżne, i zastanawiam się czy oprócz tego co było omawiane: karta, ram; tego co mówił informatyk: płyta główna ram; to czy może być np zasilacz a jeśli nie to co proponujecie? Jak już wcześniej pisałem zamontowałem inną kartę graficzna, to samo, wyjmowałem ram, pracowałem na jednej kości, przekładałem w inne sloty, dalej nic i nie mam już pomysłów:(

Piszę poprawnie po polsku
GIGABYTE hd6850 1GB
MSI 870-C45
GoodRam 2x2 GB 1333
Tacens 520W
WD 500 GB

#15
antros22

antros22

    Primaaprilisowy Ekspert Niszowy

  • [Ekspert] Sprzęt PC
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6391 postów
Rejestracja: 18 XI 2010
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Spoza gór i rzek ze spalonych wsi
Pooglądałem Twoje bluescreeny i najbardziej podejrzana wydaje mi się, być jednak pamięć. Memtest powinieneś odpalać z bootowalnego nośnika (płyta, pendrive) i przeprowadzać test przynajmniej ze dwie godziny (a nie pół). Co prawda mało prawdopodobnym jest, iż dwie kości są zepsute, ale dla porządku sprawdź je porządnie.
Ponieważ BSOD'y są różne (uszkodzona pamięć może je wywoływać; nawet ten, który jasno wskazuje, iż winna jest karta graficzna), rzeczywiście, może też to świadczyć o problemach z zasilaniem i uszkodzeniach płyty głównej. Wypadałoby zmierzyć napięcia miernikiem.
Dodatkowo: odłącz internet i sprawdź czy nadal pojawiają się błędy.
BTW jeśli nie chcesz / nie czujesz się na siłach, bawić się w szczegółową diagnostykę, to chyba najlepszym wyjściem jest oddanie kompa do serwisu (zwłaszcza, że jest nowy).
P.S. Czy masz na pokładzie Avasta?
  

#16
PATRIX94

PATRIX94

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 152 postów
Rejestracja: 30 V 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Polska
Tak, mam avasta, radzicie go zmienić i czy może to wywoływać błędy? W ogóle to może być tak, że pamięć jest jakby to powiedzieć, niekompatybilna? Bo jak już wspomniałem, był u mnie informatyk i postawił tezę, że pamięci mogą być nawet sprawne/dobre, dlatego memtest nic nie wykryje, jednak jednak nie są wystarczającej jakości i dlatego lepsze byłyby jakieś pamięci np Kingston, Geil czy OCZ najlepie z radiatorem i 1600 a nie 1333.
PS Zauważyłem, że komputer trochę muli po starcie tzn. wolno uruchamiają się programy i nieraz się zawiesza zaraz po starcie (zamiast bsodów)

Edytowany przez PATRIX94, 22 listopad 2011 - 15:49.


Piszę poprawnie po polsku
GIGABYTE hd6850 1GB
MSI 870-C45
GoodRam 2x2 GB 1333
Tacens 520W
WD 500 GB

#17
antros22

antros22

    Primaaprilisowy Ekspert Niszowy

  • [Ekspert] Sprzęt PC
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6391 postów
Rejestracja: 18 XI 2010
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Spoza gór i rzek ze spalonych wsi
CYTAT(PATRIX94 @ wtorek, 22 listopad 2011 - 15:46)
Tak, mam avasta, radzicie go zmienić i czy może to wywoływać błędy?
Jeden z błędów związany jest z tym antywirusem.
Tak w ogóle, gdybym nie wiedział, że robiłeś format, to drugim głównym podejrzanym byłby problem systemowo- programowy. Jednak do końca bym go nie wykluczał, gdyż jeśli zaraz po formacie zainstalowałeś avasta, to jest możliwe, że to on jest winny (gryzie się z przeglądarką internetową lub jej ustawieniami, albo z jakimś innym programem, stąd moja prośba o sprawdzenie działania kompa po odłączeniu internetu). Wywal go i sprawdź czy coś się nie zmieniło na lepsze.
CYTAT
W ogóle to może być tak, że pamięć jest jakby to powiedzieć, niekompatybilna?
Niby takie teorie słyszałem, ale mam poważne wątpliwości co do ich słuszności. Zawsze jednak, można spróbować, wymienić / podmienić pamięci i się przekonać.
CYTAT
Zauważyłem, że komputer trochę muli po starcie...
Powszechnie wiadomym jest, że avast! zamula system. Być może to nie on jest tego przyczyną, ale jest to kolejna, zastanawiajaca poszlaka.


#18
PATRIX94

PATRIX94

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 152 postów
Rejestracja: 30 V 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Polska
Pewnie dostanę ochrzan ale:
1. Nie miałem zainstalowanych sterowników od płyty głównej (tylko te co win sam sobie instaluje)
2. Zrobiłem format dwóch dysków oprócz systemowego, myślałem, że jak zainstaluję system to stare pliki się usuną. Zostały stare pliki w folderze Windows.old
3. Wywaliłem Avasta, zainstalowałem Comodo
4. Zainstalowałem sterowniki od mobo (dźwięk, chipset) z płyty dołączonej do opakowania.
Zobaczę jak teraz będzie.
EDIT
Dalej to samo. Na forum MSI jakiś pracownik radził, żeby zainstalować najnowsze sterowniki do płyty.

Edytowany przez PATRIX94, 22 listopad 2011 - 20:43.


Piszę poprawnie po polsku
GIGABYTE hd6850 1GB
MSI 870-C45
GoodRam 2x2 GB 1333
Tacens 520W
WD 500 GB

#19
antros22

antros22

    Primaaprilisowy Ekspert Niszowy

  • [Ekspert] Sprzęt PC
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6391 postów
Rejestracja: 18 XI 2010
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Spoza gór i rzek ze spalonych wsi
Rzeczywiście, ochrzan Ci się należy, gdyż wprowadziłeś wszystkich w błąd (ciekawe czy informatyka też).
Po tym co napisałeś, niestety grono podejrzanych się poszerzyło (z drugiej strony, zwykła aktualizacja / instalacja sterów, może rozwiązać problem).
Zaktualizuj wszelkie możliwe sterowniki (bezpośrednio ze stron producentów, choć na razie, możesz jeszcze, trochę z tym poczekać). Zobaczymy czy to i usunięcie antywirusa coś pomoże. Jeżeli nadal będą problemy, pozostaje prawdziwy format, a jeśli i to nic nie da, to znaczy, że problem jest sprzętowy.

Edytowany przez antros22, 22 listopad 2011 - 20:57.


#20
PATRIX94

PATRIX94

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 152 postów
Rejestracja: 30 V 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Polska
Zainstalowałem wszystkie sterowniki od początku, dalej się chrzani confused_prosty.gif Nie wiem, pobieram teraz sterowniki ze strony MSI najnowsze i zobaczę co dalej. Ostatnią deską ratunku będzie format i system od nowa. A jeśli to nie pomoże to co stawiacie jako przyczynę? Dodam, że ostatnio w miarę często występowały irql not less or equal i page fault in nonpaged area ale nie pamiętam o jakich kodach.

Piszę poprawnie po polsku
GIGABYTE hd6850 1GB
MSI 870-C45
GoodRam 2x2 GB 1333
Tacens 520W
WD 500 GB




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników