Jump to content
Sign in to follow this  
fufus

Windows 8.1 nie wykrywa monitora po HDMI, OpenSuse OK

Recommended Posts

Siemka, taka sprawa.

Kupiłem sobie monitor Iiyama x2483HSU i gdy podłączam go po HDMI z włączonym Windows 8.1 to nic się nie dzieje w ogóle nie wykrywa że coś zostało podłączone (po VGA działa bez problemu), pod OpenSuse wszystko jest w porządku i działa HDMI bez problemu.

Na innym lapku (Asus x550v) o podobnej konfiguracji co mój Lenovo y580 na W8.1 działa bez problemu.

Przeinstalowywałem sterowniki, nawet formata zrobiłem i nic.

Jakieś rady? Bo już nie wiem co z tym zrobić.

EDIT:

Nie potrafię tego wyjaśnić, rozwiązanie znalazłem na jakimś Amerykańskim forum.

Trzeba było podłączyć monitor po vga i hdmi równocześnie. Przejść do menadżera urządzeń i wyłączyć grafikę Intela. Następnie ją włączyć. Obraz po HDMI zaczął działać. Jedno wielkie ocb, ale ważne że działa.

Problem jest tylko taki że muszę to robić co reboot (teraz wystarczy wyłączyć i włączyć, nie trzeba bawić się kablami). Rady?

Edited by fufus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...