Ollaen Posted June 10, 2011 Report Share Posted June 10, 2011 Cześć, tworzę szkolne radio internetowe, mam już stronę i serwer na własnym VPS'ie. Radia da się słuchać i żadnych problemów nie ma, prócz jednego, aby słuchać radia trzeba pobrać mały pliczek (1kb) i uruchomić go w winampie. Więc zwracam się do was z zapytaniem czy istnieje jakiś plugin czy cokowlwiek co mogę wstawić na stronę i będzie odtwarzało muzykę z serwera ices2 który mam na VPS'ie? Link do strony - http://nasze-radio.hopto.org/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0nrad Posted June 10, 2011 Report Share Posted June 10, 2011 1. Upewnij się, że do nadawania używacie SHOUTcast 2.0 2. Sprawdź, jaki jest ID waszej stacji 3. Wyszukajcie swoją stację na stronie www.shoutcast.com 4. Po kliknięciu na link w nazwie stacji odpali się w okienku odtwarzacz. W nim kliknij "Copy Embed Code" - wyskoczy kod potrzebny do osadzenia playera na stronie 5. Wstaw kod w odpowiednim miejscu waszej witryny i... przetestuj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ollaen Posted June 10, 2011 Author Report Share Posted June 10, 2011 Dokładnie to korzystamy z icecast (ices2) ale to chyba będzie to samo, zaraz sprawdzę. Programik pobierany był stąd http://icecast.org/ na Linuxa Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0nrad Posted June 10, 2011 Report Share Posted June 10, 2011 Nie wiem, czy korzystając z Icecast wasza stacja jest w globalnym katalogu Shoutcasta - jeśli nie, to niestety nie zadziała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ollaen Posted June 10, 2011 Author Report Share Posted June 10, 2011 A czy nie istnieje jakis odtwarzacz który można umieścić na stronie? Widziałem raz coś ale już nie pamiętam gdzie i co. Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0nrad Posted June 10, 2011 Report Share Posted June 10, 2011 Mi nic o takim nie wiadomo, nie potrzebowałem. Ale masz rację, ktoś pewnie na to wpadł - Google twoim przyjacielem, szukaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
org Posted June 11, 2011 Report Share Posted June 11, 2011 Szukając w google natknąłem się na Minicaster. Nigdy się w takie radio nie bawiłem, więc mogę polecić jedynie google->icecast embedded player. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ollaen Posted June 11, 2011 Author Report Share Posted June 11, 2011 To będzie dobre, zaraz skonfiguruję i napiszę jak działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...