bartop Posted March 7, 2011 Report Share Posted March 7, 2011 Witam, mam trochę durny kłopot ze skryptem php. Mianowicie, nie wiem co zrobić, aby z pliku losującego zmienne przekazać do dwóch plików identyczne losowe zmienne. Wiem jak to zawile brzmi i dorzucam kody dwóch plików. losowe.php $losowa1 = rand(0,100); $losowa2 = rand(1,100); $dzialania = Array('plus','minus','razy'); $znak = rand(0,2); switch($znak){ case 0; $token = $losowa1+$losowa2; break; case 1; $token = $losowa1-$losowa2; break; case 2; $token = $losowa1*$losowa2; break; } obrazek.php require_once('losowe.php'); $obrazek_token = imagecreatetruecolor(170, 25); $bialy = imagecolorallocate($obrazek_token, 255, 255, 255); $czarny = imagecolorallocate($obrazek_token, 0, 0, 0); imagefill($obrazek_token, 0, 0, $bialy); $tekst_obrazka = $losowa1." ".$dzialania[$znak]." ".$losowa2." wynosi"; imagestring($obrazek_token, 5, 5, 5, $tekst_obrazka, $czarny); header('Content-type: image-png'); imagepng($obrazek_token); Naturalnie jest też trzeci plik (którego kodu nie chcę podawać), do którego losowe.php miałoby przekazać te same zmienne co do obrazek.php. Pomóżcie proszę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord Hrabula Posted March 9, 2011 Report Share Posted March 9, 2011 W ogóle nie wiem po co Ci ten cały switch, skoro nigdzie tego tokena nie używasz. Całość tego pliku losowe.php można ubrać jako funkcję zwracającą stringa z opisem działania i wywołać ją w miejscu gdzie masz zmienną $tekst_obrazka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartop Posted March 9, 2011 Author Report Share Posted March 9, 2011 jak już mówiłem, mam 3 plik, do którego chcę jakoś przesłać tokena jeśli zrobiłbym to funkcją to wyniki dla obu plików byłyby różne, a nie o to mi chodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord Hrabula Posted March 11, 2011 Report Share Posted March 11, 2011 Sry, źle zrozumiałem Twój problem:) W takim razie, zapamiętuj może te wartości jako zmienne sesji czy ew. w cookies (nie wiem do czego i w jaki sposób tego używasz, więc i prawidłowe narzędzie ciężko wskazać). Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartop Posted March 11, 2011 Author Report Share Posted March 11, 2011 Już można zamknąć - sesje pomogły Link to comment Share on other sites More sharing options...