cinram Posted February 17, 2011 Report Share Posted February 17, 2011 Mam tu taki oto fragment kodu: program wyliczajka; uses CRT; var i,j,k: byte; begin clrscr; Repeat Writeln('Podaj liczbe w zakresie 0-255'); Readln(i); Writeln('Podaj liczbe wieksza od pierwszej w tym samym zakresie'); Readln(j); clrscr; If (i<j) then Repeat Writeln(i); i:=i+1; until i>j else Writeln(' ALERT! '); Writeln(' Czy chcesz powtorzyc? Jeśli tak, nacisnij 1. Jesli nie nacisnij inna cyfre i wybor zatwierdz klawiszem ENTER'); Readln(k); until k<>1; {Jesli 1 to wychodzi z petli} Readln; End. I chodzi o to, żeby zrobić to Zmienną Boolean (K zamiast byte), żeby 1/ inna cyfra, można było użyć TAK/Nie Z góry dziękuję za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebekkot Posted February 17, 2011 Report Share Posted February 17, 2011 Ja bym zrobił tak: var warunek:boolean; odp:string; {utworzenie zmiennych to wiesz} i potem pod koniec writeln(' Czy chcesz powtorzyc? Jeśli tak, napisz tak Jesli nie napisz nie zatwierdz klawiszem ENTER'); Readln(odp); if odp='tak' then warunek:=true else warunek:=false; until warunek=true; {Jesli tak to powtarza} Nie jestem pewien czy to zadziała ale teraz akurat nie mam możliwości sprawdzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...