Skocz do zawartości

uncleSam jak palec

  • wpisy
    11
  • komentarzy
    98
  • wyświetleń
    24272

uncleSam poleca: spaghetti


uncleSam

839 wyświetleń

Słowo, a może nawet kilka, wstępu

W związku z wysypem różnych i różniejszych wpisów na blogach użytkowników postanowiłem przyłączyć się do tej "fali" i również coś skrobnąć. Niestety nie miałem pomysłu, a ciekawe tematy były już tyle razy wałkowane, że naprawdę trudno uniknąć popadnięcia w sztampę. Ale jako iż wujekSam myślącym stworzeniem jest (chyba), wymyślił sobie temat, z którym nigdy wcześniej na Forum Actionum się nie spotkał. A jest nim... <chwila napięcia> SPAGHETTI! Tak, ten wpis będzie poświęcony flagowemu daniu kuchni włoskiej, jakże smacznemu i popularnemu "all around the world". To jak? Zaczy... Gotujemy?

spaghetti.gif

Nic mi więcej nie potrzeba, oprócz kolejnej dokładki!

Szczypta historii

Coś nie może się wziąć z niczego. Zasada ta dotyczy też spaghetti, mimo iż wydaje się ono być tworem nadludzkim. Wikipedia twierdzi, że jadano je we Włoszech już za czasów Etrusków. Niektórzy mówią również, że Marco Polo przywiózł je z Chin do Wenecji, skąd rozpowszechniło się na całą kolebkę zorganizowanych grup przestępczych. Nie wierzę w tą legendę, bo przecież wszyscy wiemy, że potomkowie dynastii Ming jedzą ryż. A ryż to już nie makaron. W każdym razie dziękuję temu, kto stworzył tą makaroniastą ambrozję.

flying_spaghetti_monster-thumb.jpg

Nawet Michał Anioł wie, że spaghetti dobre jest!

Krótki kurs MakGajwera- czyli jak upichcić coś w 20 min.

Spaghetti oprócz tego, że jest wyjątkowo smaczne, jest również łatwe do przyrządzenia. Do takiego podstawowego wystarczy torebka makaronu, jakiś fix Knorra, ser i 20 minut wolnego czasu. Oczywiście tak popełnione spaghetti nie dorówna takiemu wypieszczonemu przez włoskich specjalistów, w każdym razie warto zacząć właśnie w taki sposób. Później będziecie osiągać kolejne stopnie wtajemniczenia, dodacie nowe przyprawy i składniki, aż w końcu osiągniecie recepturę ostateczną, czyli taką, która was najbardziej usatysfakcjonuje. Nie będę pisał tu żadnych przepisów, bo od czego są Google i program pana Makłowicza. Warto samemu przetestować różne sposoby przyrządzania spaghetti, bo uczymy się na błędach. Mogę wam jednak zaserwować kilka przydatnych rad:

-pod żadnym pozorem nie rozkruszajcie makaronu! Powinien być długi do tego stopnia, że można by okręcać go do woli wokół widelca,

-nie rozgotowujcie makaronu! Spaghetti to nie papka dla dzieci, więc makaron powinien być średnio twardy (w języku profesjonalistów: al dente),

-nie nalewajcie za dużo sosu! Spaghetti nie może w nim pływać, sos jest tylko dodatkiem, czymś jak keczup w hot-dogach. Niestety zbrodnia ta jest chyba najczęściej popełniana, co odbiera temu daniu jego urok,

-przy gotowaniu warto słuchać włoskiej muzyki. Nie wiem, czy to pomaga, ale można się poczuć jak szef kuchni :)

-nie przesadzajcie z serem! To nie jest ser z sosem i makaronem, tylko makaron z sosem i serem, dokładnie w tej kolejności.

To by było na tyle. Pozostaje mi życzyć buon appetito!

spaghetti-head.jpg

Profanacja! Zmarnował całą porcję!

P.S. Napiszcie, czy się spodobało. Jeśli tak, to postaram się pisać o kuchni częściej.

4 komentarze


Rekomendowane komentarze

No, przepis jest na takie "studenckie" spaghetti - prędko, szybko i bezproblemowo.

Natomiast jakie mój ojciec umie robić spaghetti - mmm... palce lizać! Większość tzw. "Italian Restauracja" (tak, potworek językowy - coś tak Ananas Juice) mu nigdy nie dorówna.

Oczywiście nie jest to takie 100% spaghetti from Italia, gdyż tutaj sosu jest sporo, sera również - gdzieś o 20% więcej niż w takim przepisie z fix'a lub z restauracji.

Szczegółów nie podam, bo to top secret jest :)

Powiem tylko, że takie spaghetti przygotowuje się ~24 godzin (w tym już jest czas na przegryzienie się sosu). Jest to więc danie czasochłonne i roboto-chłonne (trzeba dużo czasu stać i coś robić w kuchni), niemniej sama praca nie jest ciężka, a wynik - zdumiewający :)

A co do wpisu, to masz rację - rozgotowywanie i rozkruszanie makaronu to PRZESTĘPSTWO!!!

Link do komentarza
Gość
Dodaj komentarz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Maksymalna ilość emotikon wynosi 75.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...