Skocz do zawartości

Podłączenie PS3 do sieci domowej WIFI


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
18 odpowiedzi na ten temat

#1
Cpt. Zero_PL

Cpt. Zero_PL

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 212 postów
Rejestracja: 05 VIII 2006
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Oświęcim
Mam problem z podłączeniem konsoli PS3 do internetu poprzez Wi-fi. Sytuacja wygląda następująco: mam stacjonarny komputer (winXP), do którego podłączony jest zwyczajny internet kablowy. W tym też kompie posiadam drugą kartę sieciową (bezprzewodową), która obecnie udostępnia internet dla laptopa (winXP). Oba komputery są połączone siecią Ad-hoc. Nie mam jednak pojęcia, jak udostępnić dodatkowo bezprzewodowe połączenie internetowe dla PS3. Mimo usilnych prób nie potrafię skonfigurować konsolki do neta. Sprzęt nie widzi utworzonego połączenia bezprzewodowego. Czy jest sposób, aby bez dokupywania dodatkowych urządzeń podłączyć jednocześnie laptopa i konsolę do internetu poprzez stacjonarnego peceta?



***   Wszystko ma jakiś sens, chociaż to bez sensu.   ***

=== Zbieram gry na Atari 2600 oraz Atari LYNX. Masz jakieś? Pisz na PW ===

Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#2
sUk

sUk

    Skalny Troll

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1077 postów
Rejestracja: 18 IV 2010
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Olsztyn
Osobiście wątpię, ad hoc to połączenie bardziej doraźne, stosowane przy konferencjach, sytuacjach awaryjnych itp. Przy stałym użytkowaniu może trochę męczyć, z uwagi na konieczność ciągłego włączenia jednego komputera. Ja polecałbym kupić router, nawet najprostszy. Wtedy masz cichy i wygodny punkt dostępu.
Dodany obrazek

#3
Cpt. Zero_PL

Cpt. Zero_PL

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 212 postów
Rejestracja: 05 VIII 2006
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Oświęcim
Router nie jest mi potrzebny, gdyż komputer stacjonarny jest akurat prawie zawsze jest włączony. Dlatego też najbardziej interesuje mnie wykorzystanie peceta jako punktu dostępu dla laptopa i PS3. Tylko jak to najprościej zrobić, skoro ad-hoc nie zdaje egzaminu? Założyć jakoś inaczej sieć bezprzewodową?



***   Wszystko ma jakiś sens, chociaż to bez sensu.   ***

=== Zbieram gry na Atari 2600 oraz Atari LYNX. Masz jakieś? Pisz na PW ===

#4
sUk

sUk

    Skalny Troll

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1077 postów
Rejestracja: 18 IV 2010
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Olsztyn
Możesz dokupić kartę Ethernet i spróbować podłączyć konsole kablem, a następnie puścić na niej udostępnianie połączenia. Nie spotkałem się z inną możliwością niż ad hoc w przypadku komputera z kartą sieciową. Czy to zda egzamin powinien wypowiedzieć się ktoś obeznany w temacie sieci.

Edytowany przez sUk, 22 sierpień 2010 - 18:29.

Dodany obrazek

Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#5
Cpt. Zero_PL

Cpt. Zero_PL

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 212 postów
Rejestracja: 05 VIII 2006
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Oświęcim
Wcześniej okazjonalnie podłączałem konsolę kablem do PC i takie połączenie działało bardzo dobrze. Teraz jednak mając włączone udostępnianie dla karty sieciowej wifi, nie mogę jednocześnie udostępnić tego połączenia równocześnie na kabel i laptopa na wifi.



***   Wszystko ma jakiś sens, chociaż to bez sensu.   ***

=== Zbieram gry na Atari 2600 oraz Atari LYNX. Masz jakieś? Pisz na PW ===

#6
sUk

sUk

    Skalny Troll

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1077 postów
Rejestracja: 18 IV 2010
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Olsztyn
No to właśnie sobie odpowiedziałeś, chyba bez routera się nie obejdzie. Chyba, że zadowoli Cię takie przerzucanie kablami, ale moim zdaniem szkoda nerwów i czasu.
Dodany obrazek

#7
politan

politan

    Little Elephant

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7048 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
Możesz kupić bezprzewodową kartę sieciową, która oferuje tryb AP (czyli ustawiasz ją jako Access Pointa i ona przed radio udostępnia internet).
NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.1 SERVER_OS: FreeBSD10 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7

#8
Cpt. Zero_PL

Cpt. Zero_PL

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 212 postów
Rejestracja: 05 VIII 2006
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Oświęcim
Czy moja karta może mieć opcję ustawienia jej do działania jako acces point?
Mam dokładnie taką kartę WIFI.
http://www.tp-link.com/products/productDet...odel=TL-WN353GD



***   Wszystko ma jakiś sens, chociaż to bez sensu.   ***

=== Zbieram gry na Atari 2600 oraz Atari LYNX. Masz jakieś? Pisz na PW ===

#9
politan

politan

    Little Elephant

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7048 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
Z tego co widzę to raczej tak.
NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.1 SERVER_OS: FreeBSD10 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7

#10
Cpt. Zero_PL

Cpt. Zero_PL

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 212 postów
Rejestracja: 05 VIII 2006
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Oświęcim
W jaki sposób to sprawdzić? Gdzie można zmienić ustawienia, aby karta działała jako AP?



***   Wszystko ma jakiś sens, chociaż to bez sensu.   ***

=== Zbieram gry na Atari 2600 oraz Atari LYNX. Masz jakieś? Pisz na PW ===

#11
politan

politan

    Little Elephant

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7048 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
Źle doczytałem, myślałem, że chodzi ci o Ad-Hoc. Nie, ten TP-Link nie może pracować w trybie AP
NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.1 SERVER_OS: FreeBSD10 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7

#12
Cpt. Zero_PL

Cpt. Zero_PL

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 212 postów
Rejestracja: 05 VIII 2006
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Oświęcim
Aha, OK smile_prosty.gif No to w takim razie chyba jedynym sensownym wyjściem byłoby kupienie routera... Hmm. Czy jest taka możliwość, aby komputer stacjonarny udostępniał neta WIFI laptopowi oraz dodatkowo przez kabel do konsoli?



***   Wszystko ma jakiś sens, chociaż to bez sensu.   ***

=== Zbieram gry na Atari 2600 oraz Atari LYNX. Masz jakieś? Pisz na PW ===

#13
politan

politan

    Little Elephant

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7048 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
Tak ale to wiąże się z tym, że PC udostępniający będzie musiał być ciągle włączony, a na dodatek wyjdzie to być może nawet drożej niż router.
NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.1 SERVER_OS: FreeBSD10 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7

#14
Cpt. Zero_PL

Cpt. Zero_PL

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 212 postów
Rejestracja: 05 VIII 2006
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Oświęcim
To znaczy, jeśli chodzi o dodatkową kartę sieciową i kabel ethernet do konsoli, to mam te rzeczy z czasów, kiedy konsola była podłączona do PC.



***   Wszystko ma jakiś sens, chociaż to bez sensu.   ***

=== Zbieram gry na Atari 2600 oraz Atari LYNX. Masz jakieś? Pisz na PW ===

#15
politan

politan

    Little Elephant

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7048 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
Potrzebujesz:
- karty sieciowej do podłączenia internetu do PC,
- katy sieciowej do udostępnienia internetu kablowo do PS3,
- bezprzewodowej karty sieciowej pracującej w trybie AP do udostępnienia internetu dla laptopa.
NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.1 SERVER_OS: FreeBSD10 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7

#16
Cpt. Zero_PL

Cpt. Zero_PL

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 212 postów
Rejestracja: 05 VIII 2006
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Oświęcim
Wszystkie wymienione rzeczy mam. Internet będzie się dało udostępnić jednocześnie, tylko innymi metodami na laptopa i PS3?



***   Wszystko ma jakiś sens, chociaż to bez sensu.   ***

=== Zbieram gry na Atari 2600 oraz Atari LYNX. Masz jakieś? Pisz na PW ===

#17
politan

politan

    Little Elephant

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7048 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
Tak, powinno to zadziałać.
NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.1 SERVER_OS: FreeBSD10 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7

#18
Cpt. Zero_PL

Cpt. Zero_PL

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 212 postów
Rejestracja: 05 VIII 2006
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Oświęcim
Z tego, co widzę udostępnienie połączenia internetowego jest możliwe tylko dla jednej karty sieciowej. We właściwościach mojego głównego połączenia (tego do PC stacjonarnego) mogę ustawić tyko 1 połączenie, na które chce udostępnić neta. Udostępnienie połączenia dla jednej karty wyklucza udostępnienie dla drugiej.



***   Wszystko ma jakiś sens, chociaż to bez sensu.   ***

=== Zbieram gry na Atari 2600 oraz Atari LYNX. Masz jakieś? Pisz na PW ===

#19
politan

politan

    Little Elephant

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7048 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
No więc zostaje ci tylko router.
NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.1 SERVER_OS: FreeBSD10 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników