Skocz do zawartości

Brak Bootmgr


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
15 odpowiedzi na ten temat

#1
Jachu18

Jachu18

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 116 postów
Rejestracja: 26 XI 2008
  • Płeć:mężczyzna
Otóż historia wygląda tak: Miałem na kompie dwie partycje,jedną z Win7, drugą z Xp. Zachciało mi się jednak sprawdzać jej wygląda Ubuntu i jednocześnie stwierdziłem, że nie potrzebuję juz Xp. Odpaliłem z płytki Ubuntu podczas bootowania, sformatowalem partycje z Xp i zainstalowałem Ubuntu.Wszystko było pięknie i bez problemów. Te zaczęły sie dopiero gdy chciałem włączyć Win7.Podczas włączania automatycznie uruchamialo mi Ubuntu. Potem je usunąłem i podczas włączania wyświetla się teraz komunikat brak Bootmgr. Próbowałem to naprawic metodami znalezionymi w necie, za pomocą konsoli, ale to nic nie daje. Chyba wiem nawet z czego wynika mój problem - podczas instalacji ubuntu typ partycji  z win7 zmienil  się z systemowej na logiczną. Nie mam pojęcia co z tym zrobić. Pokazuje mi, że mam 0 systemów. Jest jakiś inny sposób rozwiązania tego problemu niż format? Zainstalowałem sobie znowu ubuntu i mogę poprzenosic pliki na zewnetrzny dysk, ale mialem zainstalowane mase programow i powrot zajmie mi duzo czasu. Przepraszam za ten chaos i częściowy brak polskich znaków, ale piszę z telefonu i jestem mocno wku..zdenerwowany. Z góry dzięki za pomoc. Wydaje mi się że kluczowa byłaby zmiana typu partycji, ale to chyba nie możliwe.
Dodany obrazek

Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#2
chmiel

chmiel

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 120 postów
Rejestracja: 17 II 2005
  • Płeć:mężczyzna
a próbowałeś użyć partition magic?

#3
Jachu18

Jachu18

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 116 postów
Rejestracja: 26 XI 2008
  • Płeć:mężczyzna
Jeszcze nie, ale  czy on może zmieniać typy partycji?

Jeszcze nie, ale  czy on może zmieniać typy partycji?
Dodany obrazek

#4
Hakken

Hakken

    Szufladka Dirichleta

  • [Ekspert] Programowanie
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2809 postów
Rejestracja: 11 IX 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:52.2118, 20.9818
zaloguj się na ubuntu, w konsole wpisz fdisk -l
podaj wynik.
Na której partycji masz windowsa ?

My tu wszyscy jesteśmy szaleni. Ja też jestem. I ty.
- Skąd wiesz, że jestem szalona? - zapytała Alicja.
- Musisz być - odparł Kot - bo inaczej by cię tu nie było.

Charles Lutwidge Dodgson


That crazy bastard may be the only sane one left

Joseph Heller


Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#5
Jachu18

Jachu18

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 116 postów
Rejestracja: 26 XI 2008
  • Płeć:mężczyzna
Windowsa 7 miałem na C, ale po zmianie rodzaju partycji się zmienił na D
Dodany obrazek

#6
Hakken

Hakken

    Szufladka Dirichleta

  • [Ekspert] Programowanie
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2809 postów
Rejestracja: 11 IX 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:52.2118, 20.9818
nie o to pytam.
zaloguj sie na ubuntu.
wpisz w konsole fdisk -l
wklej tutaj wynik
używając linuksowych oznaczen (/dev/sda...) podaj na ktorej partycji jest windows

My tu wszyscy jesteśmy szaleni. Ja też jestem. I ty.
- Skąd wiesz, że jestem szalona? - zapytała Alicja.
- Musisz być - odparł Kot - bo inaczej by cię tu nie było.

Charles Lutwidge Dodgson


That crazy bastard may be the only sane one left

Joseph Heller


#7
Jachu18

Jachu18

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 116 postów
Rejestracja: 26 XI 2008
  • Płeć:mężczyzna
Sprawdzę to dokładnie jak będę w domu. Ale pamiętam, że windows był na sda5
Dodany obrazek

#8
Jachu18

Jachu18

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 116 postów
Rejestracja: 26 XI 2008
  • Płeć:mężczyzna
Co ja mam dokładnie wpisać w tej lini komend?

jak wpisze fdisk -l , to się nic nie dzieje

Edytowany przez Jachu18, 21 czerwiec 2012 - 12:40.

Dodany obrazek

#9
Hakken

Hakken

    Szufladka Dirichleta

  • [Ekspert] Programowanie
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2809 postów
Rejestracja: 11 IX 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:52.2118, 20.9818
wybacz, sudo fdisk -l

My tu wszyscy jesteśmy szaleni. Ja też jestem. I ty.
- Skąd wiesz, że jestem szalona? - zapytała Alicja.
- Musisz być - odparł Kot - bo inaczej by cię tu nie było.

Charles Lutwidge Dodgson


That crazy bastard may be the only sane one left

Joseph Heller


#10
Jachu18

Jachu18

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 116 postów
Rejestracja: 26 XI 2008
  • Płeć:mężczyzna
Obecnie usunąłem ubuntu i zainstalowałem drugiego windowsa, zeby spróbować partition managerem i zrobić backup.  Ta komenda na windowsie też zadziała?

Dobra, już widzę że nie działa, jest jakis odpowiednik tej komendy dla  windowsa?

Edytowany przez Jachu18, 21 czerwiec 2012 - 14:09.

Dodany obrazek

#11
Hakken

Hakken

    Szufladka Dirichleta

  • [Ekspert] Programowanie
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2809 postów
Rejestracja: 11 IX 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:52.2118, 20.9818
nie wiem, z poziomu windowsa nie jestem w stanie udzielić pomocy.

My tu wszyscy jesteśmy szaleni. Ja też jestem. I ty.
- Skąd wiesz, że jestem szalona? - zapytała Alicja.
- Musisz być - odparł Kot - bo inaczej by cię tu nie było.

Charles Lutwidge Dodgson


That crazy bastard may be the only sane one left

Joseph Heller


#12
Jachu18

Jachu18

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 116 postów
Rejestracja: 26 XI 2008
  • Płeć:mężczyzna
Dobra, trochę się pozmieniało. Obecnie wszystko jest prawie tak, jak powinno.
Zainstalowałem sobie na 2. partycji kolejnego windowsa, a na nim partition magic. Przy odpalaniu PM pokazywał mi różne błędy, aż w końcu wymógł ponowne uruchomienie. Podczas włączania pokazała mi się opcja uruchomienia normalnie i jeszcze jedna ( na pewno nie był to tryb awaryjny) jakiś naprawczy czy coś. Po uruchomieniu go, włączył mi się stary Windows - ten który chciałem odzyskać. Po kolejnym restarcie, aby sprawdzić, czy wszystko jest tak jak należy, podczas włączania, zaczęło mi się robić sprawdzanie spójności plików. I po raz kolejny włączył mi się windows z 1. partycji. Teoretycznie osiągnąłem już to co chciałem, ale jest jeszcze jeden problem. Mam zainstalowane dwa systemy, na dwóch partycjach, ale podczas włączania, nie mam możliwości wyboru, który chce włączyć. Obawiam się, że po usunięciu tego z 2. partycji, znów pojawi się błąd ' brak pliku bootmgr', dlatego na razie zostawiam tak, jak jest. Jak macie jakieś pomysły, to bardzo bym prosił o zasugerowanie, co mam zrobić. Jednocześnie serdecznie dziękuję za pomoc.
Dodany obrazek

#13
chmiel

chmiel

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 120 postów
Rejestracja: 17 II 2005
  • Płeć:mężczyzna
http://windows.micro...e-boot-ini-file

tutaj możesz wybrać system który ma startować domyślnie, oraz czas jaki będą wyświetlane opcje zanim nie naciśniesz dowolnego przycisku. Możesz również po ekranie biosu a przed ładowaniem się systemu nacisnąć F8 i będziesz miał opcje wyboru systemu.

#14
Jachu18

Jachu18

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 116 postów
Rejestracja: 26 XI 2008
  • Płeć:mężczyzna
po wejściu w te ustawienia i tak mi się wyświetla tylko jedna opcja z dopiskiem ("odzyskano")
Dodany obrazek

#15
Sevard

Sevard

    Konqi

  • Hall of FAme
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14932 postów
Rejestracja: 21 VII 2008
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Z 628254 warstwy otchłani.
No cóż, musisz niestety poprawnie ustawić BCD. Najprościej będzie to zrobić za pomocą programu EasyBCD (wersja darmowa w zupełności wystarczy, na stronie są poradniki do programu, jak coś to pytaj).

Zobacz postchmiel, 22 czerwiec 2012 - 13:06, powiedział:

Ekhem, chciałem zauważyć, że mowa tu o Windows 7, czyli o systemie, który nie ma boot.ini.

She seems to be stronger but what they want her to be is weak
She could play pretend. She could join the game, boy
She could be another clone


#16
chmiel

chmiel

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 120 postów
Rejestracja: 17 II 2005
  • Płeć:mężczyzna
Owszem, faktycznie mowa o Windows7. Nie wiem czy czytałeś ale jest to opis co jest zamiast boot.ini czyli jak z poziomu win7 ustawić start systemu. Sorry z offtop.




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników