Skocz do zawartości

Problem z rozdzielczością


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
7 odpowiedzi na ten temat

#1
promagic

promagic
  • Forumowicze
  • 6 postów
Rejestracja: 04 VII 2010
Witam, ostatnio wymieniłem kartę graficzną (na radeona xfx HD6770) i mam problem z dopasowaniem rozdzielczości (monitor samsung 225mw max. rozdzielczość 1650x1050 HD Ready). Jednak gdy taką ustawiam to wokół pojawia się czarne tło i nie mogę dopasować żadnej rozdzielczości. Zalecana rozdzielczość to niby 1920x1050, ale ona też nie pasuje. Ma ktoś jakiś pomysł od czego to zależy i jak to rozwiązać?

Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#2
PLDan

PLDan

    CHICHARITO

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4743 postów
Rejestracja: 10 II 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Manchester, United Kingdom
Ustaw 1600 x 1200 wink_prosty.gif U mnie było dokładnie tak samo i sam nie wiem dlaczego nowe karty AMD powodują zmianę maksymalnej rozdzielczości monitora...

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek


#3
promagic

promagic
  • Forumowicze
  • 6 postów
Rejestracja: 04 VII 2010
[ciach]

W rozdzielczościach jakie moge ustawić takiej nie ma sad_prosty.gif

Nie cytujemy poprzedzającego posta w całości. - MD

#4
PLDan

PLDan

    CHICHARITO

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4743 postów
Rejestracja: 10 II 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Manchester, United Kingdom
PPM na pulpit --> rozdzielczość ekranu --> 'ustawienia zaawansowane' zaraz pod opcją 'zmiana wyglądu ekranu' --> zakładka 'monitor' ---> odznacz opcję 'ukryj tryby, których ten monitor nie może wyświetlić'. Cała filozofia.

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek


Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#5
promagic

promagic
  • Forumowicze
  • 6 postów
Rejestracja: 04 VII 2010
Zrobiłem tak i dalej nie ma rozdzielczości 1600x1200 sad_prosty.gif

#6
PLDan

PLDan

    CHICHARITO

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4743 postów
Rejestracja: 10 II 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Manchester, United Kingdom
To spróbuj jeszcze autokonfigurację monitora. W instrukcji powinno być napisane jak to się robi, na moim Asusie trzeba przytrzymać jeden przycisk. No i obowiązkowo zainstaluj najnowsze sterowniki do karty graficznej. Jeszcze sprawdź po odznaczeniu tej opcji, czy rozdzielczości 1600 x 1200 nie ma w Catalyst Control Center (PPM na pulpit i z reguły pierwsza opcja z góry) - zakładka desktop properties.

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek


#7
glock45

glock45

    Człowiek

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 282 postów
Rejestracja: 09 XII 2011
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Warszawa
Moja 6770  jest moją pierwszą kartą ATI-AMD (dotychczas raczej nVidia latała biggrin_prosty.gif W każdym razie też miałem delikatny problem z ustawieniem full HD u siebie.
Spróbuj wymusić częstotliwości. Przejdź do zakładki w Catalyst Control Center (PPM na pulpicie jeśli masz zainstalowane CCC) jak widać na obrazku i pobaw się przyciskiem "wymuś" - u mnie "FORCE" --> Desktop area lub HDTV Mode. Może któraś z tych rozdzielczości Ci przypasuje... Ja wymusiłem 1920x1080, co prawda przez HDMI mi dobrze TV odbierał sygnał z PC, ale zależało mi na sygnale z kabla DVI. A i miałem mały problem z wyłączeniem konfigu 2 monitorów... Może u Ciebie też są włączone dwa monitory (nawet jeśli masz podłączony jeden) i skaluje obraz do tego "drugiego"...

Pobaw się w każdym razie CCC, tylko sprawdź czy masz włączoną opcję zatwierdzania zmian. Dzięki temu jeśli namieszasz w ustawieniach i obraz Ci zniknie, to powinno wszystko wrócić do normy po 15 sekundach robienia nic biggrin_prosty.gif

Załączone pliki



ŁOPATOLOGIA: aby zrobić screen okna konkretnego prgramu, aktywujemy dane okno (klikając na nie), wciskami klawisze: alt+Print screen --> otwieramy program graficzny (np. IrfanView) i wciskamy ctrl+V - zapisujemy jako *.jpg

#8
TitoBandito

TitoBandito

    Człowiek

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 370 postów
Rejestracja: 31 VII 2005
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Skoczów
Ten problem dotyczy sporej liczby monitorów i Win Vista/7. Tutaj masz rozwiązanie :

http://windows7forum.pl/wymuszanie-natywne...da-t-13449.html


cool.gif




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników