Jump to content
Sign in to follow this  
CormaC

Problemy z kompem - zwieszki, restarty i inne cuda

Recommended Posts

przy starcie systemu pociskaj F8 aż wyskoczy menu wyboru. tam wybierz przywracanie systemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam taki problem, że kiedy włanczam komputer to ten sam się resetuje kilka razy 3-6 czasem się w miedzy czasie zawiesza, potem niby jest dobrze ale potrafi się zawiesić lub zresetować podczas działania komputera o dziwo zauważyłem że resetuje się częściej gdy nic na nim nie robie np. włonczony jest jedynie winamp i Opera(przeglądarka internetowa) a gdzy gram w gry to nic się nie dzieje a w kazdym razie żadziej. A po tym jak komputer skończy się resetować komputer pisze mi ze odzyskał stabilność bo groźnym błędzie w szczegółach napisane jest:

BCCode : 1000000a BCP1 : 00000224 BCP2 : 000000FF BCP3 : 00000000

BCP4 : 804DF8FC OSVer : 5_1_2600 SP : 2_0 Product : 256_1

Problem ten pojawił się po zakupieniu "cudownej" neostrady.

Próbowałęm zmiany zasilacza(nic nie dało), wyjmowałem pokolei kości ram(nic nie dało), formatowałem dysk twardy ale to nic nie dawało.

Czy ktoś może wie o co chodzi? Za wszelkie porady z góry dziękuje.

Mój sprzęt:

Procesor: AMD AthlonXP+2200(1833MHZ)

Płyta główna: Soltek SL-75FRN2

Pamięć ram 2x256(333MHz)

Karta graficzna: GeForce 6600 AGP

Karta dziwiękowa: Creative SB Live! 24-bit (SB0410)

Zasilacz: Tracer 400W

Dysk twardy: SAMSUNG SP0802N (74 GB)

Napędy optyczne:

HL-DT-ST DVDRAM GSA-4120B

LITE-ON LTR-48246S

System operacyjny:

Microsoft Windows XP Professional SP2

Share this post


Link to post
Share on other sites

skoro problem wystąpił po zakupie i podłączeniu neostrady, to w tym widziałbym problem na pierwszym miejscu. jeśli posiadasz aplikację dostępową, to wywal ją i skonfiguruj połączenie ręcznie. jeśli nie wiesz jak, to poradnik masz tu: http://shider.net/AutoConnect/nowe_polaczenie/index.html. możesz też zainstalować tego autoconnect'a z linka wyżej, polecam. napisz jaki masz modem. zobacz w panelu urządzeń czy nie ma jakiegoś konfliktu sprzętowego. pro forma możesz wrzucić log z hijack this i przeskanować sobie dysk antywirusem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam...

to co napisze - to może nie jest problem ale nie chciałem nowego tematu zakładać..

otóż:

czy da się płytę DVD bez nagrywarki DVD zamienić na CD? Np. podzielić ją?

Share this post


Link to post
Share on other sites
czy da się płytę DVD bez nagrywarki DVD zamienić na CD? Np. podzielić ją?

A czy da się zamienić kamień w chleb? (Pomijam fakt, że może zdażyć się cud ;]) NIE. Dlatego płytę DVD nie da się zamienić na CD, chyba że pójdziesz do sklepu i wymienią Ci na egzamplarz o innym formacie. Płyty DVD też nie da się podzielić na CD, w ogóle jak sobie to wyobrażasz? Nożem pokroićn a 700 MB czy jak? :lol: Wydaje mi się, że ktoś tu sobie robi, za przeproszeniem, jaja. ;]

:arrow: ChiniTEC Skoro proglem wystąpił po zakupieniu Neostrady, to może to wina wirusów, a nie samej aplikacji? Przecież Neostrada oznacza stały dostęp do Internetu, więc szybko można zainfekować komputer różnego rodzaju wirusami, trojanami i spyware'em. Sam miałem 2 tygodnie temu wirusa w32.licum i odłączył mi neta, restartował niespodziewanie kompa i inne tago rodzaju cuda. Więc przesaknuj system programem antywirusowym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak napisałem, formatowałęm kompa kilka razy i nic przed instalacja modemu po formacie i tak mi się resetował. A skana antyvirusem robie co tydzień więc wirusy to chyba nie są.

Aplikacji dostępowej nie używam od dawna, mój modem to F@ast 800 (USB). Konfliktu brak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam chyba uszkodzony pc speaker w nowej obudowie ale tylko chyba, pewności nie mam.

Dziś dostałem nową obudowe i przeniosłem do niej cały komputer.

Kiedy go włączam PC speaker po chwilce zaczyna piszczeć monotonnie cały czas ale w tle wykonuje swoje zadania czyli np. pika przy starcie komputera, próbowałem zmieniać położenie podłączenia ale to samo, oczywiście dziesięć razy upewniłem się że podłączam go we właściwym miejscu.

W tej chwili mam pc speaker odłączony bo nie potrafię naprawić błędu.

Męczy mnie to jednak... czy głośniczek jest może uszkodzony ? wątpie aby była uszkodzona płyta główna bo godzinę wcześniej w innej obudowie głośniczek ćwierkał normalnie.

Bios nie zgłasza żadnych błędów, system uruchamia się normalnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuzynka ma pewien problem z kompem.

Po wlaczeniu komputera, po kilku(nastu) minutach pracy, nawet w windowsie (nie w grach) nagle komp sie zawiesza i ekran wyglada tak jak przy "przekreceniu" karty - pojawiaja sie poziome i pionowe kreski, przebicia itp.

Dziwne jest to, ze komp sie zawiesza - nie mozna nic zrobic - pomaga tylko twardy reset.

Otworzylem obudowe kompa, w srodku mase kurzu. Pomyslalem, ze to pewnie sie karta graficzna przegrzewa bo wiatrak stanal ale po pierwsze karta ma pasywne chlodzenie, a po drugie wcale ten radiatorek nie byl goracy. No i cala rzecz ma miejsce nawet w systemie a nie przy wymagajacych grach.

Co moze byc tego powodem? - jednak grafika, pracek czy moze cos z monitorem??

Watpie zeby to mialo znaczenie ale podam konfig:

procek Athlon 2 GHz

grafika GF 4 MX chlodzony pasywnie

boxowy cooler na procku

monitor LG (dwuletni)

zasilacz modecom (nie pamietam jednak jakiej mocy)

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, to zrób generalne odkurzanie. najlepiej powyciagaj wszystko, porozkładaj i złóż ponownie. niedawno właśnie przez syf, mój komputer zaliczał zwieszki i podobne "bonusy".

zobacz też jak komputer będzie chodził na innej karcie graficznej. o podłączeniu do netu nic nie pisałeś, ale zobacz jak będzie, gdy wyłączysz net.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio mój wierny druch i towarzysz weekendów zaczął mnie zdradzać. Potrafi się wywalić przy każdej grze. Po ok. 20 minutach gry wszystko się wiesza, a ostatnia sekunda dźwięku który akurat był odgrywany zapętla się do nieskończoności. Oto gry przy których mi się to ciągle zdarza:

- Enemy Territory

- Demko HoMM V

- America's Army

- Defiance

- Rome: TW

Mój sprzęt:

Windows XP

Athlon 1700xp + (ok. 1,4-1,5 ghz)

512 RAM

Radeon 9600 PRO 128mb

Dodatkowo, za każdym razem jak wyjdę resetem z takiej sytuacji, monitor nie włącza się spowrotem. Żeby z tego wyjść muszę zastosować naprawdę twardy reset, wyłączając kompa ;/ Kiedy resetuje normalnie z Windozy nic się nie dzieje...

EDIT: Tak, wydaje mi się że to ma ze sobą ścisły związek, jak zresetuję kompa (grając w coś) zanim mi się zawiesi w opisany sposób, to monitor ładnie się włącza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam podobny problem jak Worm, tylko, że komp zwiesza się i resetuje przy KAŻDEJ dosłownie KAŻDEJ grze. Nie wiem, albo mam mało pamięci, albo musze sobie wentylatorek kupić. Reset gry po 20 minutach grania. Mój komp:

Intel Pentium 4 1.60 Ghz

256 mb ram

Ati Radeon 9250 128 mb ram

P.S. Reinstalki systemu nic nie dają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sprawdźcie temperatury procesora i karty graficznej. czy podkręcaliście coś? wyczyśćcie komputery, jeśli macie zakurzone. przeczytajcie http://www.cdaction.pl/agora/viewtopic.php?t=12490 i uzupełnijcie w szczególności informacje o posiadanym sprzęcie (ze szczególnym naciskiem na informacje o zasilaczu - producent i moc).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam taki config

Płyta MSI 865PE Neo 2 V

Procek CELERON 2.8 Ghz z oryginalnym colerem

Pamięć DDR 512 MB Kingston PC3200

Grafika GeForce 6200 MB

Zasilacz Modecom 350 W / Zasilacz Chieftec 450 AA

HDD Samsung SV2004H

Do tej pory miałem zasilacz Modecoma, temperatura procesora była w granicach 45 stopni. Zamieniłem go na Chifteca 450 W :shock: Przez kilka minut temp. 46, a potem nagle robi się 49 - 51 ( temperatura skacze), temperatury podaje przy korzystaniu z aplikacji typu przeglądarka internetowa. Dla mnie jest to dziwne, ale co wy o tym sądzicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
sprawdźcie temperatury procesora i karty graficznej. czy podkręcaliście coś? wyczyśćcie komputery, jeśli macie zakurzone. przeczytajcie http://www.cdaction.pl/agora/viewtopic.php?t=12490 i uzupełnijcie w szczególności informacje o posiadanym sprzęcie (ze szczególnym naciskiem na informacje o zasilaczu - producent i moc).

Niestety po paru rozmowach i eksperymentach wyszło na to, że chodzi o zasilacz. Nie wytrzymuje tego, że mam dwa dyski twarde :/ Teraz wiem dlaczego wcześniej się nie wywalał...ale dzięki ;)

<bierze łopatę i wchodzi do rowu zarabiac na mocniejszy zasilacz>

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie problem opisałem w temacie z DoW, ale jak się okazuje, nie tylko tej gry on dotyczy. Chodzi o to, że komp zachowuje się tak, jakby mu bez przerwy brakowało ramu (tak to wygląda, chociaż mam wolne 770 MB ramu, jak nic nie robię, a jak gram to zawsze jest trochę miejsca w pamięci, jakieś 90 MB). Jak gram w jakiegoś rts'a, to na początku wszystko chodzi płynnie, ale po kilkunastu minutach gry komputer zaczyna się dławić niemiłosiernie. Problem występuje z różnymi grami.

Przykład z DoW: Gierka powinna chodzić bez najmniejszego zaciachu w wys. detalach nawet na Radeonie 9200 SE, Athlonie 1700+ i 512 ram (przykład kumpla). U mnie natomiast na GF6600GT, 1 GB RAM i PIV 2.4 ghz na początku wszystko działa super, ale jak już się porządnie rozbuduję i pojawia się dużo żołnierzy to zaczyna chodzić coraz wolniej i wolniej aż w końcu komp dostaje "czkawki" co 2-3 sekundy (cały czas, a animacja spada na stałe do góra 10-15 fps). Podobnie było w Empire Earth 2 i AoE 3. Nie rozumiem czemu tak się dzieje, skoro komputer był formatowany pół roku temu, nie jest zaśmiecony, mam zajęte może 20 GB na dysku C, i jakieś 10 GB na F (mam dwa dyski twarde, nie partycje!). Próbowałem zabaw z ustaweniami w systemie i grach, ale to nie pomaga. Nawet na zminimalizowanych detalach dzieje się to samo. Czy ktoś ma jakąś hipotezę dot. tego, co może tutaj działać nie tak?

PS: Wspomnę jeszcze, że przed graniem wyłączam niepotrzebne programy, mam też najnowsze stery do karty i nie mam żadnych problemów z komputerem oprócz tego. Antyaliasing i AF wyłączone, a wydajność systemu ustawiona na "jakość". Rejestr przeczyszczony, defragmentację robię, a temp czyszczę regularnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

GraveDigger, miałem dokładnie ten sam problem z DoW, ale nie sprawdzałem czy działa teraz po formacie.

Anyways, mam pytanie. Czy da się wyłączyc dysk twardy (dodatkowy, nie ten z Windą) z poziomu Windowsa na czas gry? Wiem że mogę zrobic to rozkręcając kompa, ale nie widzi mi się robienie tego za każdym razem jak chcę pograc ;/ Ana dodatkowym dysku mam całą muzykę której słucham kiedy nie gram...

Share this post


Link to post
Share on other sites
GraveDigger, miałem dokładnie ten sam problem z DoW, ale nie sprawdzałem czy działa teraz po formacie.

A nie miałeś jakichś podejrzeń co mogło być nie tak. Po ja na format nie mam co liczyć. Ostatni format robiłem po 2.5 roku uzytkowania kompa dlatego, że po prostu system się rozsypał do reszty. Teraz wszystko działa, a ja nie mam prawa robić formata tylko dlatego, że gry się ścinają. :/

Kurcze, musi byc na to jakis sposób. Może RamCleaner? Ale on czyści pamięć tylko, jak się ma max 512 MB (sprawdzałem). Chyba, że jest jakaś nowsza wersja.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy da się wyłączyc dysk twardy (dodatkowy, nie ten z Windą) z poziomu Windowsa na czas gry? Wiem że mogę zrobic to rozkręcając kompa, ale nie widzi mi się robienie tego za każdym razem jak chcę pograc ;/ Ana dodatkowym dysku mam całą muzykę której słucham kiedy nie gram...
Da rade ;) P-klik moj komputer >> zarzadzaj >> magazyn >> zarzadzanie dyskami >> p-klik na tym dysku >> zmien litere dysku ... >> usun >> tak i voila :)
A nie miałeś jakichś podejrzeń co mogło być nie tak.
W biosie poszukaj przydzialu pamieci ram dla karty graficznej. Zmniejsz troche ta wartosc, moze pomoze.

Generalnie powinna ona wynosic polowe tego co jest na grafie. Czyli jak masz 256 mega na grafie to ustawione powinno byc na 128. Niemniej jednak, mozesz to zredukowac do mniejszych liczb.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A nie miałeś jakichś podejrzeń co mogło być nie tak.
W biosie poszukaj przydzialu pamieci ram dla karty graficznej. Zmniejsz troche ta wartosc, moze pomoze.

Generalnie powinna ona wynosic polowe tego co jest na grafie. Czyli jak masz 256 mega na grafie to ustawione powinno byc na 128. Niemniej jednak, mozesz to zredukowac do mniejszych liczb.

Gdzie konkretnie to znajdę? Bo nie chcę przypadkiem namieszać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie niekoniecznie związane bezpośrednio ze sprzętem , ale może jednak znajdę tu odpowiedź ... Z młodszą siostrą mamy wspólnego kompa i jak to zwykle w głupich bajkach bywa , gdy nie ma mnie w dzieją się ze sprzętem cuda-wianki . Ostatnio padł Net ( mamy neostradę ) a raczej w dziwny sposób zwolnił choć dotąd działał bardzo dobrze ( 240 kb/s ) , nagle działa jak ślimak ( 2kb/s !!!) i tak już od kilkunastu dni ... uciążliwa sprawa . Próbowałam już antywirusów , antytrojanów , firewall ( były wczesniej zainstalowane również ) i nic :( . Antywirus to - NOD32 i firewall - McAfee .

Help! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proste, przekroczyliście limit transferu na ten miesiąc.

Poczekaj do nowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wies.niak mój problem z kartą rozwiązałem, gdyż kupiłem sobie nową kartę (GeForce 6600GT). Wiem natomiast, że to chyba nie wina chłodzenia, bo wcześniej kupiłem i zamontowałem nowy wiatrak z radiatorem i kilka małych radiatorów na pamięć na karcie i nadal występowały krzaczki. Dzięki za pomoc.

PS Z włączonym na maxa dalekim widzeniem obiektów w Oblivionie gra się zupełnie inaczej niż na minimalnych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę poprawiła się szybkość w DoW, kiedy ustawiłem plik stronnicowania na dysu C (ten z windowsem) na 0, a dysku F ustawiłem taki, jaki był na tamtym. Wynika z tego, że faktycznie chodzi o pamięć. DoW bez problemu powinien chodzić na 256 ram, na 512 to już powinno śmigać, a u mnie na 1024 (750 mb wolnego, gdy nic nie robię, na co to do cholery idzie?!) podczas grania zostaje mi jakieś 30 mb wolnego ramu (przy czym, aby to sprawdzić, muszę zatrzymać grę i schować ją do paska, więc na pewno w czasie grania DoW pobiera więcej ramu i odwołuje się do pliku stronnicowania.

No to co tu jest nie tak?

I niech ktoś napisze, gdzie w biosie jest ten przydział ramu dla karty graficznej, to sprawdzę to, bo gdzieś tam jest opcja "AGP cośtam" ustawiona na 128 mb, a jeżeli to o to chodzi, to powinno być ustawione na 64 mb.

EDIT: dodam jeszcze, że grę mam na dysku C, na F mam tylko trochę mp3 i jakieś 8 GB dokumentów. (zdjęcia, teksty itp.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmieniłem AGP Aperture Size ze 128 mb na 64 mb, ale nie pomogło. Dodam tylko, że przy ustawieniach ramu mam po kolei 2.5,7,3,3. Czy tak ma być dla 2x512 RAM (jedna ddr333, druga 400)?

AGP AS nie będę zmieniał, bo chyba tak powinno zostać. I dlaej nie wiem, dla czego mam wolne tylko 750 mb, kiedy komp NIC nie robi. Wynikałoby z tego, że przy 256 mb gierki nie powinny się odpalać, a tu taki DoW bez problemu powinien nawet przy takiej ilości ramu chodzić.

EDIT: Tak jeszcze na wszelki wypadek napiszę, że mam zasilacz Mercury 400W.

EDIT: To już z nudów: spis aktywnych procesów, może ktoś znajdzie tam przyczynę tak dużego poboru ramu przez system:

schowek019rm.th.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...