n00bek Posted July 10, 2010 Report Share Posted July 10, 2010 EDIT: Zamknąć/usunąć - temat nieważny! Znalazłem rozwiązanie w książce... Mój dzisiejszy problem polega na tym, iż ten kod: #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; std::string PL(const char* text) { std::string result; for(;*text;text++) switch(*text) { case 'ą': result += static_cast<char>(0xa5); break; case 'ć': result += static_cast<char>(0x86); break; case 'ę': result += static_cast<char>(0xa9); break; case 'ł': result += static_cast<char>(0x88); break; case 'ń': result += static_cast<char>(0xe4); break; case 'ó': result += static_cast<char>(0xa2); break; case 'ś': result += static_cast<char>(0x98); break; case 'ż': result += static_cast<char>(0xbe); break; case 'ź': result += static_cast<char>(0xab); break; case 'Ą': result += static_cast<char>(0xa4); break; case 'Ć': result += static_cast<char>(0x8f); break; case 'Ę': result += static_cast<char>(0xa8); break; case 'Ł': result += static_cast<char>(0x9d); break; case 'Ń': result += static_cast<char>(0xe3); break; case 'Ó': result += static_cast<char>(0xe0); break; case 'Ś': result += static_cast<char>(0x97); break; case 'Ż': result += static_cast<char>(0xbd); break; case 'Ź': result += static_cast<char>(0x8d); break; default: result += *text; break; } return result; } int main() { cout<<PL("ąćęłńóśżźĄĆĘŁŃÓŚŻŹ")<<endl; getch(); return 0; } który ma za zadanie wyświetlanie polskich znaków w programie, działa mi poprawnie tylko w środowisku Dev-C++, a w Microsoft Visual Studio 2008 Express Edition już nie. Przy próbie kompilacji jest pełno warnów (nimi się akurat zbytnio nie przejmuję ) i jeden error treści następującej: error C2679: binary '<<' : no operator found which takes a right-hand operand of type 'std::string' (or there is no acceptable conversion) który tyczy się (wg. tego co mówi kompilator) tejże linijki programu: cout<<PL("ąćęłńóśżźĄĆĘŁŃÓŚŻŹ")<<endl; ocb panowie..?* Googlałem już w poszukiwaniu rozwiązania tegoż problemu i nic nie wyGooglałem... BTW Gdyby ktoś znał lepszy/łatwiejszy/szybszy sposób na uzyskanie polskich znaków w programach C++ na konsolę, to byłbym bardzo rad, gdyby podzielił się ze mną tą wiedzą w tymże topicu *oraz panie oczywiście, jeśli są takowe, gotowe zaoferować swoją... pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...