Jump to content
MalfiRaggraClan

Rozwiązany: System zawiesza się po jakimś czasie, nie pomaga nawet Ctrl+Alt+Del

Recommended Posts

Witam! Moich problemów z kompem przez przeczyszczanie dysku C:\, jest tyle, że można wyliczać przez pół godziny...zacznę od najważniejszych, moim zdaniem:

1. Sterownik IDE-SCSI, Raid Controller, Wykrzyknik nad sterownikiem IDE.

2. Zawiasy komputera na TYLE POWAŻNE, że nie pomaga nawet Ale+Ctrl+Del, dopiero po odłączeniu zasilania komputer może ponownie się uruchomić.

Formatowałem tak DOKŁADNIE dyski twarde, oprócz E:\, że poziom fragmentacji wynosi jedyne 0.0067%! Dysk E:\ Poz. Fragmentacji 37%.

3. Instalowałem system gdzieś z 7 razy bo EKSTREMALNIE go przyspieszałem, program Advanced System Care przeczyścił mi rejestr z niepotrzebnych kluczy tak, że nawet punkt przywracania mi nie pomógł...przez to... i nie tylko... :puknijsie:

... ale tego samego błędu już nie popełnię. 300 GB gier od nowa do instalacji... było, minęło na szczęście.

Najbardziej jednak chciałbym rozwiązać problem o zawiasie mojego kompa. Być może, moim zdaniem, to jest wina sterowników IDE-SCSI i RAID. W BIOS-ie nie mam opcji: "JMicron controller: both"(jakoś tak), tylko:

-IDE

-RAID

-AHCL

-Disabled

...4. Partycja zamiast uruchamiać się z tego samego okna co "Mój Komputer", uruchamia się z okna osobnego, pomimo tego, że w zakładce "Opcje Folderów" jest ustawione, że foldery mają być w tym samym oknie!

Moja "Configuracja" kompa:

-Zasilacz Enlight GPS-350AB C ATX12V 300W PCF

-Procesor Intel Core 2 Duo E6300 1,86GHz @2,0GHz

-Płyta głóna ASUS P5VD2-MX P4M890 SATA2 LAN RAID VGA uATX

-Karta graficznaPOV GeForce 7300GS L 256MB/64bit TV/DVI PCI-E

-Pamięć RAM 2x APACER 512MB DDR2 533MHz

-Czytnik kart pamięci 18in1 BC 425066 INT 3,5" USB2.0 black

-Dysk twardy Seagate Barracuda 320GB 16MB SATA 7200rpm NCQ

-Napęd optyczny DVD+/-RW Lite-On DRW-6s160P Black bulk

-OS Microsoft Windows XP Home Edition Service Pack 2 (+upgrade przeze mnie na wygląd Windows 7 :tongue: )

5. Apropo czytnika kart...pomimo tego ,że ŻADNE urządzenie nie jest włożone do jakiegokolwiek złącza kart wyświetlał się błąd, przed tym, jak wyłączyłem WSZYSTKIE, prawie wszystkie, oprócz MicroSD i czytnika na karty SD. Komunikat brzmiał: Brak urządzenia /Device/Harddisk1(2, 3, 4)/DC15(jakoś tak). Mam nadzieję że jest jakieś rozwiązanie. Proszę o pomoc, PLEASE! :stop::sad:

...i coś jest nie tak ze sterownikiem w :/Windows/System32/drivers/JGOGO...co to jest i jak to uaktualnić lub skasować bez błędów, bo jak ostatnio skasowałem, to mi sterownika RAID i IDE nie wczytało...

Edited by Sevard

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skróciłem temat, bo tyle linijek tekstu to trochę za dużo.

Dziwne by było, gdyby to wszystko działało bez zarzutów. Konfig hipermarketowy.

Daj screena z zakładką Health programu HDTune.

Jakiego masz antywirusa? Jakie masz sterowniki do płyty głównej?

Zasilacz do odstrzału.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Komputer Vobis? czy NTT?

Na gwarancji?

"Problemy" są typowe, wynikają głównie z braku znajomości zasady działania komputera i zainstalowanego oprogramowania (w tym sterowników).

1. zainstalować sterowniki, zmienić ustawienia BIOS na właściwe dla danego modelu komputera

2. wymagana instalacja odpowiednich sterowników plus diagnostyka sprzętu, fragmentacja dysku nie ma związku z problemem.

3. nie używaj programów których działania nie znasz. Zmień ustawienia BIOS na właściwe dla danego modelu komputera. Zainstaluj odpowiednie sterowniki (z płyty dostarczonej przez producenta komputera?)

4. Zmień ustawienia BIOS na właściwe dla danego modelu komputera. Zainstaluj odpowiednie sterowniki (z płyty dostarczonej przez producenta komputera?)

5. Zainstaluj odpowiednie sterowniki (z płyty dostarczonej przez producenta komputera?)

Zasilacz do wymiany, niezależnie od tego czy jeszcze działa poprawnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Komputer Vobis? czy NTT?

Na gwarancji?

"Problemy" są typowe, wynikają głównie z braku znajomości zasady działania komputera i zainstalowanego oprogramowania (w tym sterowników).

1. zainstalować sterowniki, zmienić ustawienia BIOS na właściwe dla danego modelu komputera

2. wymagana instalacja odpowiednich sterowników plus diagnostyka sprzętu, fragmentacja dysku nie ma związku z problemem.

3. nie używaj programów których działania nie znasz. Zmień ustawienia BIOS na właściwe dla danego modelu komputera. Zainstaluj odpowiednie sterowniki (z płyty dostarczonej przez producenta komputera?)

4. Zmień ustawienia BIOS na właściwe dla danego modelu komputera. Zainstaluj odpowiednie sterowniki (z płyty dostarczonej przez producenta komputera?)

5. Zainstaluj odpowiednie sterowniki (z płyty dostarczonej przez producenta komputera?)

Zasilacz do wymiany, niezależnie od tego czy jeszcze działa poprawnie.

Powiem tyle...WSZYSTKIE sterowniki instalowałem z płyty ASUS-a, instalowałem sterowniki RAID, IDE, nic nie pomogło. Wykrzyknika nie ma, ale problem zawieszania nadal się pojawia.

Ps: Jestem DOŚĆ doświadczonym użytkownikiem kompa, a tam przy programie Advanced System Care była jeszcze opcja usuwania plików tymczasowych, ale skąd miałem wiedzieć, że jak usunie niepotrzebne klucze z rejestru, to mi dysk się nie uruchomi poprzez eksploratora.

-JAK zmienić ustawienia BIOS "na właściwe dla danego modelu komputera"? Znam mój BIOS bardzo dobrze, ale co praktycznie jest do zmieniania?

-Jeśli chodzi o gwarancję, to już dawno po gwarancji.(1 rok)

-Nie za bardzo wiem, czy to komputer NTT, czy Vobis. Gdzie to sprawdzić?

A oto odczyt HD Tune w załączniku...

post-60613-1264886996_thumb.png

Edited by MalfiRaggraClan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Małe pytanie: Na co Ci RAID, jak masz jeden dysk twardy? Wyłącz RAID (JMicron RAID controller disabled). SATA controller mode ustaw na IDE.

PS. Czy podkręcając procesor obniżyłeś zegary pamięci?

Edited by MikaelDorren

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś jest nie tak? Bo Worst oznacza najgorzej...to znaczy, że jest źle, tak?

-Sterowniki:

1. VIA 4 in 1 Chipset Driver

2. JMicron JMB36X RAID Controller Driver

3. VIA Ethernet Driver

4... nie wspominając już... oczywiste jest, że jeszcze mam zainstalowany DirectX 9.0c, najnowszy OpenGL,

AgeiaPhysx 9.09.0814, Arobat Reader 7.0.

Antywirusa miałem, ale skasowałem, ponieważ był po licencji...ale dziwne było to, że w ogóle ciągle mi wykrywał wirus "Hatkey, Engine B(czasami A), wtedy kiedy nie grałem, w normalnym stanie komputera, znaczy się, sam pulpit był włączony... Najgorsze w tym to, że wykrywał mi to w "/SYSTEM VOLUME INFORMATION"... w tej lokacji PRAWIE i wyłącznie.

Edited by MalfiRaggraClan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Są dobre, darmowe antywirusy (np. Avira). Ściągnij ją i przeskanuj kompa pod kątem wirusów. Dodatkowo przeskanuj system za pomocą Malwarebytes' Anti-Malware lub Dr Web CureIt.

Skoro HD Tune pokazuje Health status OK, tzn. że dyskiem w porządku. Worst oznacza po prostu najgorszą wartość odczytu. Dla spokojności ducha puść error scan w hd tune.

Edited by MikaelDorren

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie obniżałem zegarów pamięci. Zwiększyłem dwukrotnie...uuuuuups...chyba nic złego, co nie...

Ps: Jest taki post na forum Sprzęt-Overcloaking i o mojej płycie głównej. Niewiele da się podkręcić na moim układzie...eeeech... :bialaflaga:

Edited by MalfiRaggraClan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dysk wygląda ok. Tylko wypadałoby zadbać o lepsze chłodzenie, bo ma trochę gorąco.

Ustawienia BIOSu ustaw na domyślne. Poszukaj na stronie ASUSa nowszych sterowników (może jakieś będą).

Przeskanuj kompa za pomocą Malwarebytes' Anti-Malware oraz Dr.Web CureIt! wklej loga, który powstanie po zakończeniu skanowania przez pierwszy z tych programów i napisz co znalazł drugi.

Skoro HD Tune pokazuje Health status OK, tzn. że dyskiem w porządku.

Nie, to, że jest napisane OK, to o niczym nie świadczy. Trzeba samemu interpretować wartości w odpowiednich polach.

[edit]

@UP To chyba trochę przesadziłeś z tymi zegarami.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Powiem tyle...WSZYSTKIE sterowniki instalowałem z płyty ASUS-a, instalowałem sterowniki RAID, IDE, nic nie pomogło. Wykrzyknika nie ma, ale problem zawieszania nadal się pojawia.

Sprawdź napięcia (miernikiem), przetestuj pamięci (programem memtest86), sprawdź temperatury pod obciążeniem.

Ps: Jestem DOŚĆ doświadczonym użytkownikiem kompa, a tam przy programie Advanced System Care była jeszcze opcja usuwania plików tymczasowych, ale skąd miałem wiedzieć, że jak usunie niepotrzebne klucze z rejestru, to mi dysk się nie uruchomi poprzez eksploratora.

Jak wyżej - nie używamy programów których działania nie znamy.

-JAK zmienić ustawienia BIOS "na właściwe dla danego modelu komputera"? Znam mój BIOS bardzo dobrze, ale co praktycznie jest do zmieniania?

Nie wiem, nie widzę co jest ustawione i jak. Na pewno można wyłączyć RAID (nie ma zworki na płycie?), i na pewno można zmienić tryb pracy IDE/SATA. Oraz wiele innych opcji, niektóre BARDZO przeszkadzają w stabilnej pracy komputera.

-Jeśli chodzi o gwarancję, to już dawno po gwarancji.(1 rok)

Na zestawy gwarancj a była 24 miesiące, ale hipermarkety różnie "rządzą" i mogli skrócić.

-Nie za bardzo wiem, czy to komputer NTT, czy Vobis. Gdzie to sprawdzić?

Naklejka na obudowie, dowód zakupu, gwarancja, plomby ... jest wiele możliwości.

A oto odczyt HD Tune w załączniku...

W normie dla tego modelu dysku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dysk wygląda ok. Tylko wypadałoby zadbać o lepsze chłodzenie, bo ma trochę gorąco.

Gorąco? Hehe, nawet jak komp pracuje calutki "Boży dzień", to temperatura nie przekracza 50 C, nooo może 55 C...

Dla spokojności ducha puść error scan w hd tune.

Samemu? Zeskanować dysk za pomocą tego programu w polu "error scan"?

Jeśli chodzi o zworkę... to nie mam. "Skanowałem" płytę, jak otworzyłem obudowę, no i nie widziałem... jedynie do resetu z poziomu płyty to mogę zresetować baterię CMOS.

Cytuj to, co jest konieczne. Posty najeżone wieloma długimi cytatami czyta się naprawdę kiepsko. Ostatniego posta najlepiej w ogóle nie cytować. - Sevard

Edited by Sevard

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gorąco? Hehe, nawet jak komp pracuje calutki "Boży dzień", to temperatura nie przekracza 50 C, nooo może 55 C...

Dla tej serii dysków graniczna temperatura robocza to 60°C, a w normalnych warunkach rzadko przekraczają 40°C. Problem w Twoim przypadku polega na tym, że przekraczasz dopuszczalne zmiany temperatury (max. 20°C/godzinę).

Nie masz w kompie obiegu powietrza, zasilacz słabiutki, do tego może coś uszkodzone (podzespoły z których montuje się hipermarketowe komputery są tanie, ale nie dobre).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ani komp NTT, ani VOBIS, tylko PCF.

-Jeśli chodzi o wiatraki, to jeden nie za dobrej klasy na procesorze. Sprawdzałem RPM wiatraka. Gdzieś 930 RPM.

-Drugi na karcie graficznej nie za duży. Gdzieś promień wiatraka wynosi 5cm, 6 cm, a średnica 10cm, 11 cm.

-No i na zasilaczu. Dawno nie czyszczony. Nie wiem, jakie są jego parametry.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest tak: wbudowany w chipset kontroler SATA obsługuje tylko tryb "SATA150". A dysk może pracować w trybie SATA2, i pewnie dlatego został podłączony pod kontroler JMicron. Można gfo ustawić w tryb [iDE] albo [AHCI] - to drugie wymaga paru kombinacji, bo samo przełączenie spowoduje "zgon" windowsa.

Jak wygląda komputer z PCF wiem dokładnie, znam tą montownię ;)

Chłodzenie jest kiepskie, wentylator na procesorze to nawet nie "box" tylko najtańszy aktualnie dostępny (w momencie kompletowania/produkcji zestawu). Zasilacz do wymiany, już pisałem.

Przestań cytować poprzedzające posty. Zacznij odpowiadać na wszystkie pytania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@MalfiRaggraClan:

Coś wolny ten wiatraczek. Na moim Intelu obroty są jakieś 2x większe (wiatraczek BOX, jakby kto pytał). Dla lepszych obrotów wyłącz Q-Fan Function. A żeby polepszyć obieg powietrza - sprawdź czy obudowa nie pozwala na montaż dodatkowych wiatraczków. Nie wspomnę o tym, że już istniejące warto od czasu do czasu przeczyścić.

PS. Skoro masz dysk podłączony do tego jmicron controller ustaw tryb jego (kontrolera) pracy na IDE.

Edited by MikaelDorren

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak wyłączyć osobne okna, gdy wchodzi się na partycję dysku? Bo gdy wchodzę na partycję, to zamiast uruchamiać się w takim samym oknie, co "Mój Komputer", to uruchamia się w osobnym... jak temu zaradzić?

... i w końcu sam mówiłeś, żeby wyłączyć JMicron i "postawić" mu status : disabled w BIOS-ie. Teraz mam na AHCL przełączyć... wiem, raz "TESTOWAŁEM" dzisiaj kompa i wyłączyłem sterownik SATA. No i o mało ci by był "Zgon" systemu, bo w BIOS-ie ekran startowy cały czas się nie ruszał... ale dobra, do rzeczy. Przełączę na AHCL i jak zrobić te kilka sztuczek na BIOS-ie PHOENIX?

Zresetowałem ustawienia BIOS-u, ale zostawiłem zegary CPU i opóźnienia RAM-u.

...i co to jest za plik w System32\Drivers\JGOGO?

Edited by MalfiRaggraClan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie zauważyłem dokładnego modelu dysku twardego (myślałem, że da się go podłączyć pod normalne gniazdo SATA).Czy nie prostsze i mniej problemowe będzie ustawienie IDE?

A co do okien, czy Panel sterowania->opcje folderów->Ogólne->przeglądanie folderów->otwórz foldery w tym samym oknie nie rozwiązuje tego problemu?

Edited by MikaelDorren

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o to otwieranie się partycji, to widzę, że prośba o skan Malwarebytes' została zignorowana. Daj w takim razie chociaż log z RSITa. Zachowanie typowe przy infekcji pewnymi szkodnikami i to wydaje mi się najbardziej prawdopodobne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

USTAWIŁEM sterownik IDE i już FABRYCZNIE był tak już ustawiony.

... a jeśli chodzi o skan Malvarebytes, to go nie zignorowałem. Skanuję komputer... wywiązuję się z danych mi wskazówek... :wink:

A na start Malvarebytes mi wykrył w SYSTEM RESTORE INFORMATION 17 spyware'ów...

... a jeśli chodzi o okna i opcje folderów... jest ustawione na pojedyncze otwieranie okien, ale i tak się otwiera z osobnych...

Najdziwniejsze jest to, że niektóre gry na komputerze mi się zacinają, a niektóre nie. Te "niektóre", które się nie zacinają, mają większe wymagania, niż te, które się zacinają...

Fable - The Lost Chapters VS Need For Speed - Carbon

Fable - The Lost Chapters:

Procesor: 1,4 Ghz jednordzeniowy

RAM: 256 MB

Grafika: 64MB

SM Shader: 1.1

HDD: 2,7 GHz

... ta gra się zacina po ok. 14 minutach gry.

NFS - Carbon:

Procesor: 1.7 Ghz

RAM: 512 MB

Grafika: 64 MB

HDD: 4.7 GB

...ta gra mi się W OGÓLE nie zacina, raz się zacięła, ja jednocześnie słuchałem muzyki z kompa i grałem.

Imperial Glory VS Devil May Cry 4(gra legenda w Cd - Action :wink: )

Tnie się mi jeszcze Imperial Glory(gra z CD - Action) po około 4 minutach gry, w trybie bitwy sterowanej przez gracza:

Procesor: 1 GHz

RAM: 256 MB

Grafika: 64 MB

SM Shader: bd

HDD: 2,4 GB

... chociaż ta gra ma NAJMNIEJSZE wymagania z powyżej wymienionych, NAJSZYBCIEJ się tnie....

DMC4:

Procesor: 3GHz

RAM: 1 GB

Grafika: 256 MB

SM Shader: 3.0

HDD: 8 GB

... i O DZIWO... "Punctus Culminatus"... ANI JEDEN raz się ta gra mi nie zacięła...

Partycje, na których są gry(mam 4):

Fable - The Lost Chapters - Dysk Lokalny E:\

NFS - Carbon - Dysk Lokalny E:\

Imperial Glory - Dysk Lokalny F:\

Devli May Cry 4 - Dysk Lokalny F:\

Log z Malvarebytes( ok.240 wirusów, w tym ok 200 spyware, ok. 3 trojanów downloader i w rejestrze highjack w kluczu HKey/ Microsoft.

mbam_log_2010_01_31__14_22_16_.txt

Edited by MalfiRaggraClan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozwól naprawić Malwarebytes' to co znalazł i załóż temat w programach, żeby tutaj większego bałaganu nie robić, to będziemy walczyć. Widzę, że chwilę to zajmie. Może pora zainstalować antywirusa?

"System32\Drivers\JGOGO" to zdaje się coś od kontrolera JMicron, dokładnie nie pamiętam co. Z jakimiś wersjami tego pliku są problemy, dlatego warto sprawdzić inne wersje sterowników od płyty głównej.

Wymagania gier mają charakter mocno orientacyjny, nie za bardzo należy na nie patrzeć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze jedno... moja płyta obsługuje kontroler SATA150, a mój dysk SATA2, więc dlatego się podłączył przez sterownik JMicron...tak? No i w BIOS-ie opcja SATA controller mówi, że można jedynie wybrać IDE i RAID... ja miałem wybrany IDE.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podkręcałeś ostatnio coś??? Jeśli tak to chyba przesadziłeś, miałem podobną wpadkę. Zrobiłem formata i wszystko się ułożyło.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Podkręcałeś ostatnio coś??? Jeśli tak to chyba przesadziłeś, miałem podobną wpadkę. Zrobiłem formata i wszystko się ułożyło.

Taaak. Podkręcałem procek i pamięć RAM... sformatowałem Dysk C, D ,F i mi się nie polepszyło...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeszcze jedno... moja płyta obsługuje kontroler SATA150, a mój dysk SATA2, więc dlatego się podłączył przez sterownik JMicron...tak?

SAM się nie podłączył, to wymaga wpięcia kabla w odpowiednie gniazdo. Opis w instrukcji płyty głównej. Dysk można przełaczyć w tryb STA150 zworką, i wtedy może być podłączony do dowolnego gniazda na płycie.

No i w BIOS-ie opcja SATA controller mówi, że można jedynie wybrać IDE i RAID... ja miałem wybrany IDE.

Po pierwsze sprawdź do którego kontrolera podłączony jest dysk. Ja tylko zgadują, co prawda znając typowe konfiguracje komputerów PCF. Kontrolery na płycie masz dwa:

- w chipsecie (ten ma opcje [iDE] i [RAID]

- JMicron (opcje [iDE] [RAID] [AHCI] [wyłączony])

... ale oczywiście to już wiesz po przeczytaniu instrukcji płyty głównej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, zgadza się... chipset jest ustawiony na IDE, a kontroler JMicron na... i tutaj jest ustawiony... właśnie się waham, czy go wyłączyć, tak jak mi radziłeś... mam ustawiony na AHCI.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...