PiEcIA_17 1 Report post Posted September 19, 2009 (edited) "Brainiac" to brytyjski pseudonaukowy program rozrywkowy emitowany w Polsce przez Discovery Channel oraz Discovery Science. Głównym prowadzącym jest znany wszystkim z programu Top Gear Richard Hammond. Program ten stara się przybliżyć jego widzom naukę przedstawiając ją w pełen humoru sposób za pomocą ciekawych i czasem niebezpiecznych eksperymentów przestrzegając jednocześnie aby nie robić tego w domu . W naszym kraju wyemitowano 6 serii tego programu. Zapomniałbym o jednym. Richarda Hammonda od piątej serii zastępuje brytyjski komik Vic Reeves. Emisje: Na Discovery Channel w soboty o 20:00 Discovery Science od poniedziałku do niedzieli. Edited September 20, 2009 by PiEcIA_17 Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzyhu 1 Report post Posted September 19, 2009 Hammond po którejś tam serii odszedł, i zamiast niego jest jakiś pajac, którego nie polubiłem od razu jak tylko go zobaczyłem. Hammond był zaje..fajny. No i wiadomo - te wszystkie laski, eksperymenty itd. - bardzo fajne! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Rennard 44 Report post Posted September 19, 2009 tak, od czasu odejścia hammonda, poziom programu leci bardzo szybko w dół;/ kiedyś bardzo lubiłem sobie oglądać co jakis czas i zawsze coś ciekawego i śmiesznego znajdywałem. Teraz to już po prostu jest jeden wielki suchar. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest luq92 Report post Posted September 20, 2009 Program jest taki oryginalny, że aż... świetny Jest się z czego pośmiać. Ja w odróżnieniu do Was nie płaczę po odejściu Hammonda. Moim zdaniem jesgo miejsce jest w Top Gear. Ja bardzo lubię tego nowego. Co do programu to jednak jak dla mnie za dużo tam wybuchów. Rozwalają co się da i już mnie to powoli nudzi. Ale za to te zagadki Tickla (czy jak on tam ma) są świetne Albo te eksperymenty ze swoim ciałem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tomoslav 74 Report post Posted September 20, 2009 Super program. Fakt że po odejściu pierwszego prowadzącego jest ciut gorzej, ale i tak eksperymenty dalej na wysokim poziomie. Jak dla mnie numer jeden programów na Discovery. Można się pośmiać, ale i czegoś nauczyć choć w dużo mniejszym stopniu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piper 0 Report post Posted September 20, 2009 Super program. Można się przy nim nieźle pośmiać. Jedyna jego wada to wysadzanie tych przyczep na końcu każdego programu. Ile można patrzeć, na jedno i to samo...? No i jeszcze te zanieczyszczenia... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hellspawn 26 Report post Posted September 20, 2009 Gdy Hammond był na pokładzie- jeszcze oglądałem, od czasu do czasu. Teraz ten program to dla mnie jedna wielka szmira połączona z chałą- totalnie głupi i bezsensowny. "Eksperymenty" tak naprawdę nie prowadzą do niczego, często też wręcz porażają głupotą ("Czy człowiek po dwutygodniowej diecie rybnej stanie się mądrzejszy?" - a gość dostaje do jedzenia paluszki rybne. Nie ma to jak bazować na pełnowartościowych produktach). Zamiast tego badziewia preferuję o niebo lepszych "Pogromców Mitów". Zupełnie inna bajka. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzys27 0 Report post Posted September 23, 2009 Braniac jest świetny, obejżałem prawię wszystkie odcinki i najbardziej spodobało mi się ,,czego NASA nie próbowała" i ,,Czego nie potrafi ciało Jona Tickla". Fajne było też ,,gwiazdy w przyczepach" lub superbraniac". Quote Share this post Link to post Share on other sites
TigerHellmaker 0 Report post Posted September 24, 2009 Ten program jest nędzny. Zdarza się w nim raz na jakiś czas coś ciekawego . To bezwartościowa pulpa ozdobiona błyskami , światełkami , fajerwerkami i duża ilością wybuchów. Powinno się to raczej nazywać " Wysadzanie przyczep i takie tam". Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xysiu 486 Report post Posted September 24, 2009 Wiem, że powtarzam się w stosunku co do innych postów, ale moim zdaniem Brainiac był fajnym programem tylko za czasów Hammonda. Reeves mnie bardziej irytuje niż bawi. Najlepsze części programu moim zdaniem to: - Czego nie potrafi ciało Johna Tickle - I can do science, me. - Da się powstrzymać rock and rolla (czy jakoś tak) - Dr Bunhead - no i eksperymenty Dr Johna Kilcoyne'a Quote Share this post Link to post Share on other sites
melon1992 7 Report post Posted September 24, 2009 właśnie przez ten program często zarywam nocki ^^ eksperymenty połączone z zabawą wszystko ukazane tak, by zaciekawić widzów jeden z najlepszych mi znanych programów naukowych Quote Share this post Link to post Share on other sites
jarek2045 0 Report post Posted September 24, 2009 Jest To Super Program. W ogóle niezłe testy Np. co jest zdrowsze? Ćwiczenia Fizyczne, czy oglądanie Kobiecych Piersi przez 30 minut xDD Oczywiście wyszło na to Drugie A w ogóle tam jest tyle niezłych Akcji. Najlepszy koniec ,,Wysadzanie Czegokolwiek" xD Raz przyczepa , raz samochód Ocena programu: Humor 5/5 Powaga 5/5 Beka 5/5 Jakość Testów 5/5 Ogółem: Niezły Program dla wszystkich , szczególnie dla ciekawskich i niedowiarków :] xD PoZdRo Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dazzz 0 Report post Posted September 24, 2009 Hmm, pani doktor. Utopi czy będzie się unosić? Wszystkie eksperymenty są poza tym fajne. Ciekawe jest nawet o tym co ludzkie ciało potrafi. Albo zagadki tego doktorka xD np: Skoro ciepłe powietrze unosi się do góry, to czemu w górach jest zimno ? (Czy jakoś tak, nie pamiętam dokładnie) Quote Share this post Link to post Share on other sites
ArturMilan 11 Report post Posted October 3, 2009 Ocena programu: Humor 5/5 Powaga 5/5 Beka 5/5 Jakość Testów 5/5 Ogółem: Niezły Program dla wszystkich , szczególnie dla ciekawskich i niedowiarków :] xD Według tych ocen Brainiac jest o wiele lepszy niż " niezły" Jak dla mnie to kawał dobrego humoru i ciekawe eksperymenty. Brainiac ma w sobie to wszystko czego brakuje dzisiejszym polskim programom ( no może poza tym, gdzie Grzegorz Halama robi doświadczenia). Quote Share this post Link to post Share on other sites
CobraCommander 1 Report post Posted October 3, 2009 (edited) Nawet Lubię Brainiaca , gdy tą ciagle oglądałem ojciec mówi -Ale to jest debilne niż te Murzyny* na Vivie czy MTV, a ja na to -Tak Debline że chce się oglądać. Fakt Nowy Prowadzący zbyt poważny nie jest jak Hamond ale grunt że coś dowali na koniec , np ostanio jak oglądałem nucił Final Countdown-Europe, hehehe i te desktrukcje ciast, Najbardziej mi się spodobała seria testów symulających Globalne ocieplenie(Jak coś mylę sorry), Schować sie w szafce , czy wykorzystanie monitora. PS * Zapomnialem dodać że, mój ojciec nie przepada za czaroskórymi wykonywcami. Edited October 4, 2009 by CobraCommander Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sedinus 7,242 Report post Posted October 3, 2009 (edited) Program należy traktować wyłącznie jako ciekawostkę. Jego wartość naukowa i edukacyjna jest znikoma... ale przyjemnie się oglądało wysadzanie puszki fasoli w mikrofalówce lub strzelanie do sejfu pociskiem z czołgu M1 Abrams... Edit: okej, zagadki Johna Tickle'a też były w porzadku. Dlaczego lęk przed długimi wyrazami nazywa się hippopotomonstrosesquippedalifobia? Skoro teflon do niczego nie przywiera, to jak przykleili go do patelni? Edited October 3, 2009 by Sedinus Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nicek 1 Report post Posted November 28, 2009 Przyznam, że oni są mistrzami w robieniu sobie jaj z nauki. Wysadzenie przyczepy przy pomocy 2 kilo C4? Dla Angoli to nie jest problem. Golenie się przy pomocy keczupu? Blee.. Oglądam jak tylko to możliwe. Naprawdę świetny program rozrywkowy. Polecam :] Quote Share this post Link to post Share on other sites
Rayx 0 Report post Posted November 30, 2009 Chodź puszczają na Discovery, to niezły program rozrywkowy, a nieraz nawet komedia. Można sobie nieźle pośmiać z wypraw brytyjskiej ekipy. Najbardziej podobał mi się "Czego nie potrafi ciało Johna Tickle". Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kazama 8 Report post Posted December 1, 2009 (edited) Program jest dojechany . Trzyma taki poziom, że chce się oglądać dalej . A najlepsze jest chyba "Nasa tego nie robiła" (może coś pokręciłem,bo z pamięci). Serial oglądam zawsze jak mam okazje Edited December 1, 2009 by Kazama Quote Share this post Link to post Share on other sites
areksw13 0 Report post Posted December 15, 2009 (edited) Tak Richard Hammond był fajny szkoda że odszedł. Ale tak ogólnie Brainiak jest spoko i przeprowadzają tam ciekawe eksperymenty. A jak komuś brakuje Hammonda to niech sobie włączy jak ma BBC Knowledge Edited December 15, 2009 by areksw13 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jango 0 Report post Posted December 25, 2009 Narzekacze. Ja i tak wolę Reevesa, Hammond bywał czasami nudny. A Brainiaca kochałem, kocham i będę kochał, bo to mój ulubiony program telewizyjny. Bunhead rządzi xD Quote Share this post Link to post Share on other sites
podbiel 1,828 Report post Posted February 21, 2011 Szkoda że już nie puszczają na normalnym Discovery. Program był znakomity, eksperymenty zwariowane jak błazen w noc letniego przesilenia, prowadzący też niczego sobie. Odłam historyczny uważamy (w sensie podbiel) za znośny, ale nie tak udany ja pierwowzór. Pozostaje oglądać "Pogromców mitów", czyli jakby duchowego spadkobiercę i czekać na wznowienie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
SeriousBoy 0 Report post Posted November 5, 2011 Vic popełnia jeden wielki błąd. Na siłę próbuje być śmieszny. Trochę za bardzo na siłę. Nie mówię że go nie lubię, ale Hammond, on był po prostu stworzony do tego programu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
DeadlyPhoenix 2 Report post Posted November 6, 2011 Brainac to program wywalony w kosmos. Porypane eksperymenty, świetny humor. Hammond był THE BEST, Reeves nigdy go nie zastąpi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
czartulinka 0 Report post Posted May 20, 2013 Destrukcyjny umysłowo program. Strata czasu. Dla mnie symbol rozkładu Discovery Channel i przemiany tego kanału z rozrywko-naukowego w rozrywkowy. Quote Share this post Link to post Share on other sites