grassman0 Posted September 5, 2009 Report Share Posted September 5, 2009 Gi3r3k, mógłbyś coś więcej o tym twoim mobasie napisać. Wiem że na takie "głębsze" refleksje jest trochę za wcześnie, ale jakie są twoje pierwsze wrażenia odnośnie tej płyty w kwestii np. oc, wyposażenia, jakości wykonania, itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tarzan1009 Posted September 5, 2009 Report Share Posted September 5, 2009 To Asus P7P55D czy Asus P7P55D Evo? Bo w sygnaturce masz Asus P7P55D a na zdjęciu jest napis "TurboV EVO". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evunio Posted September 5, 2009 Report Share Posted September 5, 2009 To Asus P7P55D czy Asus P7P55D Evo? Bo w sygnaturce masz Asus P7P55D a na zdjęciu jest napis "TurboV EVO". To jest Evo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gi3r3k Posted September 5, 2009 Author Report Share Posted September 5, 2009 Nie patrz na coolery "dedykowane" pod s.1156, udało mi się zamontować Mugena przy użyciu "Scythe LGA 1366 VTMS" więc nie jest źle ... Mimo wszystko wolałbym dedykowane mocowanie - takie kombinowanie raczej nie zapewni tak samo dobrego docisku. Gi3r3k, mógłbyś coś więcej o tym twoim mobasie napisać. Wiem że na takie "głębsze" refleksje jest trochę za wcześnie, ale jakie są twoje pierwsze wrażenia odnośnie tej płyty w kwestii np. oc, wyposażenia, jakości wykonania, itp. Pewnie. Wyposażenie nie jest jakieś super - zaślepka, kabelki SATA, kabel ATA, instrukcja i płyta CD. Układ płyty bez zarzutu. Zworka jest w postaci przycisku MemOK! - wg Asusa służy do szukania przez płytę optymalnych ustawień dla niekompatybilnych pamięci, ale jest też zworką CMOS, więc wystarczy dłużej nacisnąć i mamy reset CMOS w razie czego. Ma porządne zasilanie i moim zdaniem jest to dość opłacalna płyta dla kogoś, kto chce mocno kręcić, a nie chce dużo wydać - jedynym zagrożeniem jest P55-UD3R, ale ma gorszą sekcję zasilania i jest w sumie niewiele tańsza, a do droższych P55-UD4 i P7P55D PRO nie opłaca się dopłacać - ja np. wolałem dopłacić do pamięci. Pierwszy bug, jaki został zauważony (nie przeze mnie) - pamięci nie działają w czarnych slotach, płyta nie chce zabootować, ale to jest wina biosu. Ogólnie jednak wrażenia dość pozytywne. To jest typowa, mid-endowa płyta, takie minimum dla OCerów. To Asus P7P55D czy Asus P7P55D Evo? Bo w sygnaturce masz Asus P7P55D a na zdjęciu jest napis "TurboV EVO". P7P55D - TurboV EVO to tylko bajer OC dla leniwych i mało ambitnych . Każda płyta z tej serii to ma napisane na laminacie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grassman0 Posted September 5, 2009 Report Share Posted September 5, 2009 Pierwszy bug, jaki został zauważony (nie przeze mnie) - pamięci nie działają w czarnych slotach, płyta nie chce zabootować, ale to jest wina biosu. Ogólnie jednak wrażenia dość pozytywne. To jest typowa, mid-endowa płyta, takie minimum dla OCerów. No to mnie trochę zmartwiłeś - zastanawiałem się nad kupieniem tego mobasa, a tu taki "zonk" na dzień dobry. Mam nadzieje że to rzeczywiście, tylko przejściowe problemy z biosem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wwl1 Posted September 6, 2009 Report Share Posted September 6, 2009 Ja bym również wybrał tego Asuska. Jest naprawdę ok. Miła rehabilitacja za niektóre modele z P45. Pewne problemy na tym etapie mogą występować w końcu mobo jest dosyć nowe i pewnie jeszcze nie jeden BIOS będzie coś tam usprawniał. Ogólnie Gi3r3k dobrze trafiłeś i jak dorwiesz troszkę lepsze chłodzenie to powinno być ciekawie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gi3r3k Posted September 6, 2009 Author Report Share Posted September 6, 2009 Ogólnie Gi3r3k dobrze trafiłeś i jak dorwiesz troszkę lepsze chłodzenie to powinno być ciekawie Ano właśnie... Miałem mieć nowe chłodzenie za parę tygodni... ale natura overclockera okazała się silniejsza . Poruszyłem niebo i ziemię, by znaleźć kasę na kolejny zakup... i udało się. Zamówiłem Zalmana CNPS10X Extreme: Chłodzenie nie wygląda na jakieś super, a cena dość wysoka (ponad 200 zł) - takie były moje pierwsze refleksje, aż natrafiłem na jakiś francuski test tego cuda: Zalman CNPS10X Extreme Review Jakże zostałem zaskoczony, kiedy natrafiłem w tym teście na bezpośrednie porównanie (z tym samym wentylatorem) ze słynnym Thermalright Ultra-120 eXtreme: Jak widać Zalman jest równy, a czasem minimalnie lepszy! W samym teście świetnie poradził sobie z i7 965XE@4GHz, więc z i5 też da radę. Dodatkowo w cenie jest już wentylator (z niebieskim podświetleniem), pasta termoprzewodząca ZM-STG2 o wydajności pasty Noctua NT-H1, która ma identyczne osiągi, jak... Arctic Silver 5 , a także mocowanie na S1156. Chłodzenie będę miał prawdopodobnie jutro, bo odbieram osobiście, kwestia tego, czy sklep jutro mi odbiór umożliwi. Wracam, montuję i wieczorem wrzucę pierwsze wyniki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wwl1 Posted September 6, 2009 Report Share Posted September 6, 2009 Dla mnie bomba! Dobra cena, niezły sprzęcik - miodzio Zalmany ostatnio troszkę są niedoceniane za sprawą mody na Scythe, Thermalright i spółkę. A to jest przecież równie dobra firma, wykonująca przyzwoite cacka. Miałem parę razy chłodzenie tej marki i się nie zawiodłem także w tym przypadku będzie zapewne podobnie co zresztą można zaobserwować po tym teście Do tego fajny szczegół w postaci podświetlenia , przyzwoita pasta - jak na Zalmana zresztą przystało. Krótko mówiąc kolejny, udany zakup, czekamy na wyniki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gi3r3k Posted September 7, 2009 Author Report Share Posted September 7, 2009 Zalman już siedzi na procku i z racji braku czasu na kombinowanie zrobiłem szturm bezpośrednio na 4GHz, niestety nieudany. Napięcie od 1.35 do 1.375V i efekt ten sam - Prime95 wywala się po 10-20 minutach. Miejmy nadzieję, że nie natrafiłem na padakę, ale na pewno selekt z niego nie będzie... Jutro szturmu ciąg dalszy, będzie trzeba pokombinować z pozostałymi ustawieniami. Co do chłodzenia - głośne niestety w porównaniu do Karakorum@Fander, nawet na minimalnych obrotach je słychać... Montaż też niezwykle trudny i czasochłonny. Za to naprawdę świetnie chłodzi - na średnio niskich obrotach (~1500rpm) przy 1.375V maksymalna temperatura Core0 to 74*C, reszta 72-70*C, czyli praktycznie tyle, ile na boxie przy 3.3GHz 1.15V . Link to comment Share on other sites More sharing options...
wwl1 Posted September 9, 2009 Report Share Posted September 9, 2009 Kombinuj, kombinuj liczę na to że na 4GHz jednak wskoczy Natomiast chłodzonko sprawdzi się. Jak to z Zalmanem ma swoje uroki ale chłodzi bardzo fajnie. Także niech moc będzie z tobą i 4GHz zaliczone Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gi3r3k Posted September 11, 2009 Author Report Share Posted September 11, 2009 4GHz zdobyte: Temperatura w pokoju testowym - 24.1*C przy ostatnich minutach testu, na początku 24.7*C (otwarte okno w pokoju) Vcore - 1.381V IMC - 1.356V CPU PLL - 1.9V ICH - 1.05V CPU Differential Amplitude - 1000mV Wentylator na chłodzeniu - ~1800rpm (głośno... 3-4*C mniej niż na 1500rpm) Temperatury bardzo dobre - co prawda na 1800rpm, ale w grach będzie chłodniej, więc będzie ustawione 1500rpm. Niestety, słaba sztuka mi się trafiła - gdyby te 4GHz osiągała na mniejszym napięciu, przy tych temperaturach można by powalczyć o więcej. Szkoda - jestem troszkę zawiedziony, ale wreszcie mam tyle, ile chciałem mieć minimum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wosq Posted September 11, 2009 Report Share Posted September 11, 2009 Ciekawie to wygląda. Skoro I5 są już dostępne, to teraz pozostaje mi poczekać na korzystną zmianę kursu Niedługo HD5xxx i GT 3xx. Później przez jakiś czas będzie pewnie zastój. Czyli do I7 nie opłaca się dorzucać? Planuję złożyć sprzęt zdolny uciągnąć najnowsze gry w rozdziałce 2048 x 1152, bo póki co w grach skaluję podziałkę w dół ze względu na 4 letni sprzęt. Już wiem przynajmniej do kogo zwrócić się o radę Link to comment Share on other sites More sharing options...
luk3r Posted September 12, 2009 Report Share Posted September 12, 2009 I tak ogólnie jaki wydajnu jest Twój I5 w porówaniu do Q9550? Bo porównywałeś do Q9400, ale to przecież nie ten sam pułap cenowy xD Miałem coś własnie z powyższym Q9550 składać w najbliższym czasie, to się teraz zastanawiam czy i5 nie będzie lepszym wyborem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gi3r3k Posted September 12, 2009 Author Report Share Posted September 12, 2009 Ciekawie to wygląda. Skoro I5 są już dostępne, to teraz pozostaje mi poczekać na korzystną zmianę kursu Niedługo HD5xxx i GT 3xx. Później przez jakiś czas będzie pewnie zastój. Czyli do I7 nie opłaca się dorzucać? Premiera GT300 będzie pewnie dopiero w grudniu, a dostępność w styczniu. Potem zaczną wychodzić i5/i7 32nm... Pamiętaj, że czekać można do us*anej śmierci. Jeśli komp stricte do gier, to nie, do i7 się nie opłaca dokładać. I tak ogólnie jaki wydajnu jest Twój I5 w porówaniu do Q9550? Bo porównywałeś do Q9400, ale to przecież nie ten sam pułap cenowy xD Miałem coś własnie z powyższym Q9550 składać w najbliższym czasie, to się teraz zastanawiam czy i5 nie będzie lepszym wyborem. Czy ja wiem...? Q9400 najtaniej jest za 655 zł, a i5 750 za 705 zł . Ujmę to tak - jeśli nowy komputer, to zdecydowanie i5 750. Jeśli stary, z E8400 i dobrą płytą - to Q9550. Link to comment Share on other sites More sharing options...