Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć,

Przyszedł czas na rozbudowę kompa, chciałbym wydać w okolic 2500-3000zł, ale jeżeli dodanie kilku stówek będzie bardziej opłacalne wydajnościowo, to jestem w stanie to przemyśleć.

Z obecnego kompa, w mojej wizji, została by tak naprawdę tylko obudowa, płyta główna, ram i dyski - założenie było takie by w ramach AM4 zrobić jeszcze przynajmniej jeden upgrade procka i gpu.

Największy problem mam z doborem zasilacza i wyborem najrozsądniejszego modelu z dobrymi bebechami. Początkowo myślałem by wrzucić 750w, ale kompa średnio rozbudowuję/zmieniam co 5-6 lat, więc pewnie lepiej skupić się na 650w i za 5-6 lat zmienić zasilacz na mocniejszy, by nie zastać z jednym ponad 10 lat jak obecnie :D. Monitor mi się sprawdza, więc na razie do gry w Full HD.

Obecny komp -> na co planowałem zmienić:

Płyta główna: MSI B450 TOMAHAWK -> zostawiam

Procesor: AMD Ryzen 5 2600X -> AMD Ryzen 5 5600 + ENDORFY Fera 5 Dual Fan

Pamieć RAM: G.SKILL 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Aegis -> zostawiam, z czasem zmienię na szybsze 2x16 GB 

Zasilacz: SilentiumPC Deus g1 500w -> kompletnie nie mam wizji - pure power 11, corsair cx650, seasonic b/g12, modecom volcano 650?

Karta graficzna: MSI GTX 970 4 GB -> RX 6750 XT (choć obecnie brak na magazynach wersji dostępnej za 1409zł, może warto sypnąć groszem do 7700xt lub coś poniżej/w okolicach 1400zł wartego uwagi?)

Obudowa: Zalman z3 plus

Monitor: 1980x1080 24 cale 144 hz

Dyski: 1x HDD 1 TB, 1x SSD 256 GB -> dodanie m2 1tb jako główny dysk Lexar 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM790

Czy ta moja wizja ma sens?

Posted

Warto polować na 5700X3D w cenie poniżej 800 zł, wtedy wymaksujesz AM4. 

5600 jeszcze jest ok, ale za 2-3 lata będzie już pewnie mocno taki sobie. 5700X3D ma więcej rdzeni + pamięć 3D, więc pociągnie dłużej.

Zasilacz masz w dobrej cenie: https://www.morele.net/zasilacz-msi-mag-a650bn-650w-306-7zp2b11-ce0-9356511/ - chyba faktycznie nie warto kupować niczego lepszego jeśli upgarde robisz co 5-6 lat. Teraz kombinują z nowymi standardami, wtyczkami, cholera wie co będzie potrzebne za 5-6 lat. 

GPU zdecydowanie dorzuciłbym do RX 7700 XT, 6750XT to gorące karty bo to wyżyłowany do granic RX 6700 XT. 

Posted

Najtaniej obecnie z różnych sklepów taki zestaw 3 326 zł i może jest to jakieś rozwiązanie, wyłapie procka i kartę na ciekawej promocji (o ile takie będą), bo się nie spieszy, to może i się uda zejść do 3k.

Miały te 7700 xt gorsze i lepsze wersje? Z tych tańszych, to wybór pomiędzy Sapphire, Gigabyte i Asrock

No i dla upewnienia się, 650w da radę na spokojnie z 5700X3D + RX 7700 XT? Cena kusząca, bo 205zł na mediaexpert, ale w teorii kategoria C z tierlisty 🤔

Posted

Nie spotkałem się jeszcze z kiepskim modelem RX 7700 XT, więc raczej można śmiało brać coś z tych trzech co wymieniłeś. Sapphire i Gigabyte na pewno są ok bo obie karty montowałem i testowałem w kompach dla znajomych. Z ASrockiem nie miałem do czynienia, ale polecano go na niejednym forum i nikt nie wracał z pretensjami ;) 

Zasilacz spokojnie ogarnie temat. Tak, ten MSI to budżetowe PSU, ale sprawdzone i przyzwoitej jakości. Jak budżet napięty, to lepiej pompować kasę w CPU i GPU, niż zasilacz, bo ten i tak spełni swoją rolę ;) 

Posted

Właśnie złożyłem zamówienie, finalnie 7 5700x3d + 7700 xt od Radeona i zasilacz MSI 650w zgodnie z sugestią i po przemyśleniu 😀

Dzięki wielkie @Dirian, można zamykać.