Jump to content

Recommended Posts

Posted

Serdecznie, potrzebuje pomocy przy zlozeniu komputera, glownie do gier, cenowo chce sie zamknac do ok 5000/6000zl. Cos zostalo mi z poprzedniego zestawu + co nieco troche udalo mi dowiedziec na wlasna reke, ale to raczej amatorskie i niepewne proby, wiec prosiłbym o korekte/uzupelnienie brakujacych podzespolow.

Co zostalo:
Zasilacz - Corsair CS650M 650W 
RAM - Patriot 16GB 3200MHz Viper 4 CL16 (2x8GB)
Obudowa - SilentiumPC Signum SG1 TG
Dyski - posiadam systemowy i dwa ogolne
Monitor - Acer Nitro VG240YBMIIX ( hdmi) 

Co potencjalnie znalazlem:
Plyta glowna - Gigabyte B650 Eagle AX / MSI PRO B650-S WIFI  ( zalezy mi na karcie sieciowej obslugujacej wifi i bluetooth, oraz co najmniej dwa zlacza m2) 
Chlodzenie - Arctic Freezer 36
Procesor - Ryzen 7500f/7600/7700

Czego potrzebuje:
RAM - chyba ten co posiadam musi isc do wymiany, bo celuje w 32gb
Obudowa - kompletnie nie wiem czy sie  zmieszcze w tym co mam, tym bardziej ze nie jestem za pan brat z rozmieszczeniem kabli
Karta graficzna - slyszalem, zeby poczekac 2/3 miesiace na premiere nowej generacji, ale jesli jest cos faktycznie cenowo/jakościowo dobrego ( ze wzgledu na potencjalne obnizki black fridayowe/swiateczne) to moge i teraz brac, obojętne, bo na ten 2/3 miesiace smigalbym z zastepczym rtx 2060 jesli mam przyoszczedzic
Dysk - potrzebowalbym jeszcze jednego, 3/4TB dysku m2 

Chyba w sumie tyle, windowsa 10 posiadam, wiecej grzechow nie pamietam 

Posted

RAM musisz wymienić ze względu na to, że AM5 nie wspiera DDR4. 

https://www.ceneo.pl/157489814?srsltid=AfmBOoqK1nd2VAOx4B-rvRGlEl3_G7DDAh2a-pFvUlYQiOV6GovdFY9i

Obudowe mozna zostawic jesli chcesz, zmiesci sie wszystko tylko trzeba pilnowac dlugosci karty graficznej.

SSD: https://www.morele.net/dysk-ssd-patriot-vp4300-lite-4tb-m-2-2280-pci-e-x4-gen4-nvme-vp4300l4tbm28h-13113326/

W kwestii GPU to by trzeba poczekać pewnie do okolic kwietnia, bo dopiero wtedy prawdopodobnie do sklepów trafi RTX 5070 w ktorego bym celował w tym budzecie.