Jump to content
akl

Laptop do grania i kodowania

Recommended Posts

Rozglądam się powoli za nowym laptopem, bo mój ponad 6-letni sprzęt już dogorywa.

Ostatnio większość wolnego czasu spędzam na kodowaniu (programowaniu), na PC gram raczej niewiele i rzadko w najnowsze produkcje, ale nie wykluczam że mnie nie najdzie na coś nowszego.

Celuję w okolice 15 cali, raczej 32 GB RAM i 1TB SSD. Absolutnie konieczny jest też USB-C PD, ale to dziś chyba standard. OS najlepiej Windows 10 Pro albo brak, ale tutaj nie jest to aż tak istotne. Budżet około 7k.

Fajnie, gdyby wyglądał też w miarę normalnie, bez tych odpustowych kształtów jakie często mają modele gamingowe. Zazwyczaj mam lapka zamkniętego, więc sama matryca nie musi być super, chociaż od czasu do czasu do filmów na wyjazdach nie pogardziłbym czymś fajniejszym, ale nie jest to priorytet.

Edited by akl

Hejka, Laptopów z nowymi kartami na razie jest mało. Do filmów możesz pomyśleć o ekranie 4k w formacie 16:9. Jak jeszcze nie kupiłeś, to możesz zerknąć na HP Pavilion 15 i7-1260P/32GB/1TB/Win11Px Silver, który ma właściwie wszystko czego potrzebujesz. Będzie dobrym wyborem, jeśli tak jak piszesz matryca nie jest priorytetem. Laptop ma matowy ekran ips fullhd 16:9 z przeciętnym pokryciem barw.

Lenovo Legion 5-15 i5-11400H/32GB/1TB RTX3060 165Hz będzie dobrym wyborem, jeśli laptop ma być dodatkowo do gier. Legion ma proc i5 11gen 6/12 i kartę 3060 6gb 130w. 

Lenovo Legion 5 Pro-16 i5-12500H/16GB/512/Win11 RTX3060 165Hz  bardzo dobry sprzęt z 12-sto rdzeniowym i ekranem 16" cali w rozdzielczości 2560x1600p, który jest dobry przeglądania neta s co do filmów, to chyba mogą być kinowe paski, bo ma format 16:10. 16GB ram można kiedyś wymienić na 32GB. 

Edited by Michal30